Det är alldeles för sällan som vi byter ut våra lösenord och dagen är kommen då vi rekommenderar alla att byta ut sina lösenord på dom flesta konton.

Idag finns det nästan en dag för allt men en viktig dag som många inte tänker på eller som man inte gör är att byta sina lösenord då och då. Dagen är kommen, Lösenordsbytardagen är idag och det är dags att vi tar oss tiden för att byta ut våra lösenord på våra olika konton och jag ska ge er några punkter att tänka på.

  • Aldrig samma lösenord – Ett vanligt fel som många gör är att ha samma lösenord på flera av sina konton och detta är något man verkligen ska avstå ifrån. Ha alltid olika lösenord på olika konton.
  • Lösenordshanterare – Det finns flera olika sätt att ”spara” sina lösenord i en hanterare. Det finns idag inbyggt i flera av system samt webbläsarna vi använder, Android,iOS, Chrome,Safari eller så kan man välja att ladda hem något utanför detta och enkelt ha koll på alla sina lösenord.
  • Långa men lätta lösenord – Längden på ett lösenord är betydligt bättre än att ha ett lösenord med krångliga och lätt att glömma tecken. Men kom ihåg att alltid ha minst en stor bokstav, minst en siffra och gärna minst ett tecken i lösenordet. Jag själv har skapat ett system för mina lösenord som är kombination av bokstäver, siffror och tecken.
  • Undvik namn och personliga referenser – Det är alltid bra att försöka undvika namn eller referenser som kan kopplas till dig som person. Allt från barns namn till adresser man bott på m.m. Bästa är att välja något helt oväntat som till exempel ”Stolp3vidhuset!”
  • Använd tvåfaktorsautentisering – Ibland så räcker det inte med ett lösenord och det rekommenderas då att använda sig av tvåfaktorsautentisering om möjligt speciellt när det kommer till viktiga konton. Tvåfaktorsautentisering kräver dock att man har exempelvis en telefon för att få SMS eller en specifik kod för att gå vidare med inloggningen. Men det finns även andra lösningar som inte kräver en telefon.

Detta är bara några tips som är värda att tänka på, men jag vet även att flera webbläsare bland annat Chrome kan rekommendera ett riktigt starkt lösenord men då måste man även spara detta i lösenordshanteraren för det är i stort sett omöjliga att komma ihåg.

Tidigare artikelXiaomi väljer att göra Poco fristående
Nästa artikelTrailer inför Disintegration-betan visar gameplay

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn