Gårdagens krönika blev uppskjuten till idag. Så nu tänkte jag få över mina tankar om Wywallet till text.

Jag ska börja med att skriva att jag inte testat den nya påtvingade tjänsten Wywallet.

Varför?
Det finns några svar på den frågan. En tjänst som blir påtvingad bör finnas på i fler olika former, likt mail, internetbank m.m. Tjänsten/appen ska vara otroligt dålig. Hela grejen känns väldigt ogenomtänkt. Sist men inte minst så har jag inte behövt använda den.

Då börjar vi ta mitt största svar, påtvingade tjänster.

Tanken med Wywallet är något jag är positiv till, SMS betalning känns väldigt -00 tal. Att ha mobilen som digital plånbok är en dröm för många och en skräck för vissa. Säkerheten? Stöld? Allt på ett ställe? Det finns många punkter att vara orolig över, men hur stor är risken att en mobil blir stulen kontra plånboken? Jag skulle inte vara orolig över att ha min mobil som plånbok. Men ska jag ha det så vill jag ha en tjänst som inte är kopplat till enbart en app. Jag vill kunna välja den som passar mig bäst precis som jag väljer vilket abonnemang som passar mig bäst, eller vilken mobil. Främst vill jag betala via NFC (Near Field Communication). Så jag bara kan lägga min mobil på en yta i affären, bussen, annons, dator eller vad som helst.

slideshow_1

NFC erbjuder så mycket mer möjligheter än SMS betalning, eller Wywallet betalning. Istället för att vara låst till att manuellt skicka över pengar till olika konton och företag så skulle man kunna lägga till NFC överföring så man kan betala bussbiljetten genom att enkelt lägga sin mobil på en platta på bussen istället för att skicka en betalning och ta emot ett värdebevis. Detta kan för många låta som futuristisk rappakalja, men sanningen är att det inte är omöjligt att just du som tänker så har tekniken i din mobil. NFC är mer eller mindre standard i lite dyrare Androidmobiler.

Så för de som vill knappa in saker manuellt finns Wywallet som kanske i framtiden även fungerar som den ska. För oss som vill kunna betala överallt med en digital plånbok och på riktigt säga ”Why Wallet” kan det väl få finnas alternativ. Precis som vi har Gmail, Hotmail, Yahoo mail, Telia mail… (ska jag fortsätta?) Eller Nordea, Swedbank, Handelsbanken… (ska jag fortsätta?) Så kan vi väl också ha Wywallet, Greatwallet, NFCwallet… och vad de nu kan heta?

Hur funkar då appen?

Som sagt så har jag själv inte testat den då jag går omkring i någon självcentrerad bojkott. Men jag tänkte i detta stycke säga lite om vad Google Play säger om appen, de stackarna som faktiskt blivit påtvingade appen för att de av olika anledningar behövt den.

Jag börjar med att skriva snittbetyget ”1,6” av 771 röster. Vilket i mina ögon är extremt dåligt av en app som jag måste installera för att kunna åka buss utan månadskort eller liknande. Några rubriker från kommentarer till appen:

 • Sämsta hanteringen av pengar
 • Skit
 • LADDA ABSOLUT INTE NED DENNA…
 • Flopp som cash-kortet
 • Helt sämst VARFÖR
 • Undvik denna app
 • Jävla svin
 • Hängde sig direkt

Är inte dessa åtta punkter anledning nog att bojkotta ett system som helt enkelt inte fungerar? PUNKT!

Screenshot_2013-02-17-10-53-03

Ogenomtänkt?

I mina ögon (som ni kanske förstått) så känns denna app ogenomtänkt. Det känns som det är ett gäng gubbar (inget illa ment) som suttit runt ett bord med en stackars tekniker. Gubbarna i fråga har klankat ner på alla grymma förslag den betydligt yngre teknikern kommit med och sagt att hans mer tekniska förslag är alldeles för avancerade.

Nä att kalla en app som fått så otroligt mycket kritik av personer och media för bra och stabil är bara det ett ogenomtänkt uttalande. Så även här står jag fast vid min ståndpunkt.

Sist men inte minst. Behöver jag det? Nej jag behöver det inte, eller i alla fall har jag inte behövt det än. Men det kommer nog en tid då min bojkott ställer till problem och gör att jag får gå omvägar för att stå fast vid denna krönika. Men jag ska, så länge som möjligt, bojkotta denna tjänst och vägra att använda den (sålänge den håller dagens dåliga kvalité!

Efter lite påläsning innan denna krönika släpptes så läste jag att Wywallet jobbar på NFC funktion. Den kommer testas nu och förhoppningsvis släppas senare i år. Men det påverkar inte det fakto att tjänsten är ensam på en stor marknad.

Är ni med mig?

Tidigare artikelRykte: Google planerar öppna egna butiker
Nästa artikelNyhet: Apple har släppt två nya iPad ad:s

8 kommentarer

 1. Med dig på bojkott, absolut. WyWallet ger inte mycket till mervärde och avsevärt mer krångel. Dålig information är bara en liten del av problemet, vilket visas bl a av hur många gånger frågor i stil med ”Jag har ingen smartphone, så jag kan inte köra er app. Hur ska jag göra nu?” dyker upp.

  ”Vilket i mina ögon är extremt dåligt av en app som jag måste installera för att kunna åka buss utan månadskort eller liknande.” är helt kort inte korrekt. Det går bra (för något svårdefinierat mått på bra) att skicka SMS och aldrig använda appen för att åka buss utan månadskort. Att appen är skräp (jag har inte heller testat den, men 1.6 i betyg är tydligt) är en sak, men den meningen borde nog ändras lite.

  Några av se stora felen är istället:

  1. ”Vissa kollektivtrafikbolag har valt att bygga sina egna betalningssystem.” är komiskt. För närvarande känner jag till Skånetrafiken och endast Skånetrafiken. Detta val är dessutom under granskning för att eventuellt ha brutit mot upphandlingsregler. Att kalla alla bolag utom ett (eller åtminstone ett ytterst fåtal) för ”Vissa” är löjeväckande.

  2. SMS-röstning (där pengarna till största delen går till välgörenhet) går utanför WyWallet (delvis), men SMS-gåva (där pengarna till större del går till välgörenhet) gör det inte. Det är inte WyWallet:s fel, men det är likväl fel.

  3. Personer med skyddade identitetshandlingar kan inte registrera sig alls hos WyWallet.

  4. Företag kan inte betala anställdas SMS-köp då ett konto inte kan registreras på ett företag.

  5. Man svarar väldigt brett och intetsägande på relevanta frågor, kommer med varierande svar (från samma personer) eller rentav blåljuger.

  Några exempel på humoristisk kvällsläsning:

  https://kundo.se/org/wywallet/d/lagen/

  https://kundo.se/org/wywallet/d/varfor-ljuger-ni/

  Mindre underhållande läsning, men ack så relevant:

  https://blogg.idg.se/brahma/2013/02/12/spelet-bakom-wywallet/
  https://www.ajour.se/darfor-skapade-wywallet-kaos-med-sms-betalningarna/

  • Det finns så mycket att säga om denna ”tjänst”, jag tömde mitt huvud utan större genomsökning på internet (förutom att dubbelkolla så det jag skrev var sanning så klart!).

   Men vad jag vet så är det skånetrafiken, Västtrafik och SL som kräver wywallet. Det täcker nästan upp södra delen av Sverige i alla fall stora delar av den. Det är i mina ögon ”vissa” eller ”för många”. Att detta skulle vara ett kompliment till SMS betalning skulle vara en sak, men inte tvång från SMS betalning. Som sagt, alla har inte Smartphone och just den punkten är väl en av de viktigare.

 2. Det finns så mycket att säga om denna ”tjänst”, jag tömde mitt huvud utan större genomsökning på internet (förutom att dubbelkolla så det jag skrev var sanning så klart!).

  Men vad jag vet så är det skånetrafiken, Västtrafik och SL som kräver wywallet. Det täcker nästan upp södra delen av Sverige i alla fall stora delar av den. Det är i mina ögon ”vissa” eller ”för många”. Att detta skulle vara ett kompliment till SMS betalning skulle vara en sak, men inte tvång från SMS betalning. Som sagt, alla har inte Smartphone och just den punkten är väl en av de viktigare.

  • Nej, Västtrafik har ett eget avtal (med Seamless och SEQR bakom tror jag), med helt egen registreringsprocedur.
   https://www.vasttrafik.se/#!/biljetter-priser/enkelbiljett/sms-biljett/nytt-sms-nummer-och-nya-regler-fran-den-1-februari/

   SL har smsreg.me och Payex för registrering som inte heller den går via WyWallet.
   https://sl.se/sv/Om-SL/Nyheter/Nytt-nummer-och-nya-regler-for-sms-biljetten/

   Jag förstår inte heller riktigt hur du menar med kopplingen mellan SMS-betalning, Smartphone, app, tvång och komplement.

   WyWallet-tjänsten kräver ingen app eller smartphone för SMS-betalning.

   För att betala till ett femsiffrigt telefonnummer som börjar med 72xxx (och som inte involverar SMS-röstning, för det är undantaget) så krävs WyWallet idag.

   Pengar kan hanteras på olika sätt i WyWallets lösning. Man kan i vissa fall ha det rakt genom deras tjänst så att pengarna dras från mobilfakturan som tidigare. Detta är möjligt om man har privatabonnemang hos Telia, Tele2/Comviq, Telenor, Tre eller Halebop. Det är också möjligt om man har registrerat kontantkort hos Tele2/Comviq eller Tre. I alla fall krävs att ens eget personnummer är det som är registrerat och att personnumret inte är skyddat.

   Ett alternativ till detta är att ha en så kallad mobil plånbok som är en kassa hos dem dit du får skicka pengar (antingen genom manuell överföring från bank/konto-/kreditkort eller automatöverföring från konto-/kreditkort). Minimibelopp för överföring är 50kr.

   Man kan också ha kredit hos WyWallet, som då är på 1000kr och då får man faktura hem. Det kostar 19kr i fakturaavgift, eller 9kr om man har e-faktura.

   App eller smartphone behövs inte för något av detta. App eller smartphone behövs inte heller på varesig Västtrafiks eller SL:s lösning.

   • Där slog du mig på fingrarna 🙂 Kopplingen SMS betalning – wywallet – app känns ganska naturlig? Då det som från början var sms betalning nu går via wywallet och deras app (vanligtvis).

    Hmm fick för mig att jag läste någonstans att man köpte biljetter till västtrafik och SL via wywallet. Men problemet är fortfarande det samma, wywallet eller ej. Det finns bara en tjänst till som fungerar till de olika grejerna.

    Varför inte bara göra en öppen lösning som olika klienter kan anpassa sig till? Så man får en nationell standard där appen eller betalningmetoden man valt funkar på alla ställen.

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn