Två månader kvar tills de nya Pokémonspelen släpps till Nintendo 3DS. Här är info för nybörjare och inbitna Pokémonfans.

Nu drar det ihop sig! Som jag nämnde i Teknicast #80 är det nu blott två månader kvar tills de nya Pokémonspelen släpps till Nintendo 3DS. Och om jag inte skriver detta blir det katastrofala följder. Nu är det dags att ladda, och läsa på, och lära sig allt inför de kommande spelen! En infokrönika för nybörjare eller de som vill veta mer!

pokemon hoenn mapHoennregionen

Det handlar alltså om Pokémon Omega Ruby och Pokémon Alpha Sapphire. Redan när Pokémon X och Y kom började spekulationerna, då det i spelet fanns vissa referenser till Hoennregionen i spelet. Hoenn är området där de tidigare spelen Ruby och Sapphire utspelade sig, och de spelen kom 2003 till Game Boy Advance. Då jag köpte och spelade de spelen då, och ansåg att de var några av de bästa Pokémonspelen någonsin så är det nu dags att ladda upp och göra sig redo för att fånga alla, igen, i en uppfräschad och förhoppningsvis förbättrad version.

pokemon gba ruby sapphire andraideal
Originalversionerna som kom till Gameboy advance.

Beroende på vilket spel du väljer så kommer du kämpa mot antingen Team Magma i Pokémon Omega Ruby eller Team Aqua i Pokémon Alpha Sapphire. Team Magma strävar efter att öka markyta, medan Team Aqua vill höja haven.  Varje team vänder sig till en viss legendarisk Pokémon för att åstadkomma detta. Laget magma till Groudon medan Team Aqua går efter Kyogre.

pokemon primal groudon 2pokemon primal kyogre 1

Primal Groudon eller Primal Kyogre – Omega Ruby eller Alpha Sapphire

Specifika Pokémon som för första gången introduceras i Omega Ruby & Alpha Sapphire är två Pokémon som fungerar på ett liknande sätt som megautvecklingar men genom en process kallad primal reversion vilket får dessa Pokémon att återgå till sina primalstadier – alltså en slags urtidsstadie. Dessa Pokémon är Primal Groudon och Primal Kyogre – alltså de två Pokémon som pryder respektive omslag. Primal Groudon är till Pokémon Ruby, och Primal Kyogre för Sapphire.

Så, hur ska man alltså välja mellan att införskaffa Pokémon Omega Ruby eller Alpha Sapphire om man inte skaffar båda två? Detaljerna kring dessa nya Pokémonutvecklingar är inte jättetydliga – men Primal Groudon är av Ground/Fire-typ, och boostar Groudons attacker. Nya förmågor är Desolate Land vilket orsakar en extrem torka som gör alla vattenattacker värdelösa och de påverkas inte av attacker som rain dance. Primal Groudon kan även släppa genomborrande ojämna pelare med attacken Precipice Blades.

Primal Kyogre är av vattentyp och boostar Kyogres attacker. Nya attacker är bland annat Primordial Sea vilket är motsvarigheten till Primal Groudons Desolate Land – fast nu handlar det om vatten mot eld. Kraftiga skyfall orsakar alla eldattacker att bli ineffektiva och låter sig inte påverkas av exempelvis sunny day eller hail. En annan attack är Origin Pulse vilket slår motståndarna med ballistiska klot vatten.

Så – eld eller vatten? Vad väljer du? Vill du använda Primal Groudon och eldtyp ska du alltså välja Omega Ruby. Vill du däremot använda Primal Kyore och köra vattentyp är det Alpha Sapphire du ska välja.

Team Magma Team AquaTeam magma och Team Aqua

Beroende på ditt val kommer du också att möta olika motståndare. Motståndarlaget i Omega Ruby kallas Team Magma, och för Alpha Sapphire heter motståndarna Team Aqua. Kanske påverkar det ditt val, men förmodligen inte. Berättelsen är i alla fall liknande oavsett spel.

Specifikt för Omega Ruby och Alpha Sapphire

Om det är svårt att välja vilken av de två spelen man ska införskaffa, så finns det andra Pokémon som också är spelspecifika och som alltså inte finns med i det andra spelet. Specifikt för Omega Ruby är Groudon, Mawile, Seedot, Nuzleaf, Shrifty, Solrock, Zangoose. Specifika pokémon för Alpha Sapphire är Kyogre, Sableve, Lotad, Lombre, Ludicolo, Lunatone, och Seviper.

Rayquaza

Sedan, som ett riktigt trumfkort kommer Rayquaza. Kanske inte som en överraskning för oss som spelat Ruby och Sapphire tidigare men tydligen ska Rayquaza ha en mer betydande roll för de legendariska Groudon och Kyogre som en vädertrio än i de spelen. Oavsett hur rollen blir, så välkomnas denna oerhört kraftfulla Pokémon igen av mig och förmodligen mängder av Pokémonfans. Helt klart en av de häftigaste Pokémon!

Mega Pokemon

Nya Megautvecklingar

Med spelet Pokémon X och Y introducerades Mega Evolutions – en ny sorts utveckling av vissa Pokémon. Några av godingarna då ur eget tycke var Mega Charizard till X och Y, Mega Ampharos till Pokémon Y samt Mega Mewtwo till X. Nu i Omega Ruby och Alpha Sapphire kommer vi få se ännu fler av dessa megautvecklingar. Det är bland annat Mega Camerupt, Mega Gallade, och Mega Sharpedo.

För att ens Pokémon ska kunna utvecklas behövs key stone som fungerar som en sammankoppling mellan Pokémontränaren och dess Pokémon som håller i en mega stone för att få en Pokémon att utvecklas till megautveckling. Alltså, du har en key stone, och din Pokémon en mega stone. Key stone är inslutna i ett objekt, och när den aktiveras så startas processen där ens Pokémon megautvecklas. I Pokémon X & Y innefattades denna key stone i en Mega Ring – ett stort svart armband. I Pokémon Omega Ruby & Alpha Sapphire är denna key stone infattad i en Mega Bracelet. Detta också ett armband, fast vitt. Varför heter det ena ring och den andra bracelet fast de båda är runt handleden kan man ju då undra. Det är förmodligen utformandet av dessa som avgör namnet. Mega Ring är en solid ring, medan Mega Bracelet är inte är helt som en sluten cirkel. Jag tycker ju de båda kunde ha hetat bracelet för att underlätta, och de används ju faktiskt bärandes runt armen även om några specialfall finns.

pokemon super secret base

Superhemliga baser

Super-Secret Bases gör sin återkomst! Men den här gången med lite andra funktioner i samband med anslutning till ens vänner. För att dela ens bas med en vän så går det antingen via StreetPass-funktionen, eller genom att läsa av en QR-kod via kameran. Om man vill kan man lägga till vänner som secret pal – en vän som kan använda speciella färdigheter för att stödja dig på ditt äventyr.

Hemliga baser är små rum som man kan skapa, inreda och dela med ens vänner. I Hoenn finns butiker med saker man kan köpa till sin bas. Man kan även sätta upp fällor för att lura dit besökare. I ens bas går det även att skapa speciella stridsregler för att testa rivalerna – alltså lite som att ha ett eget Pokémongym.

En ny funktion för superhemliga baser är capture the flag, att erövra flagga från en annan spelares hemliga bas. Dessa flaggor gör att ens team ökar i ranking, och flaggan man själv har ändrar färg för att visa hur framgångsrik man är.

Pokemon Contest Spectaculars

Övrigt

Pokémon Contest Spectaculars är i stort sett samma typ av tävlingar som fanns med i de ursprungliga Ruby och Sapphire. Dock gör ju grafiken sitt till nu och uppgraderar det hela en hel del visuellt. Utöver detta har fler funktioner lagts till. Man kan tävla i fem olika typer av tävlingar som tuffhet, skönhet, klokskap, hårdhet, och hur gullig ens pokémon är. i princip samma som den ursprungliga Pokemon Tävlingar i Ruby och Sapphire, men nu det visuella har drastiskt förbättrats och ett par nya funktioner har lagts till. Så det är bara mata ens pokémon med specialgjord mat kallad Pokéblocks, eller träna upp din pokémon på det sätt som behövs, och hoppas på att du kammar hem vinsten.

pokemon pokeblocksPokemon Contest Spectaculars 2

Förutom de nyheter jag precis har skrivit om så kommer många nyheter från Pokémon X & Y nu även vara kvar. Grafiken kommer vara liknande, och sättet man spelar på.

Är man ett riktigt pokémonfan så är det givet att båda spelen hamnar i ens hem den 21 november (datumet kan ändras). Och för er övriga som ändå har intresse av rollspel – prova! Det är inte okej att låta 16 år av Pokémon ha passerat en utan att testa om man gillar rollspel och handhållet. Och gillar du inte rollspel kan du ju spela bara för att Pokémon är söta och snart måste du fånga fler och fler och fler!

Källor: pokemonrubysapphire.com
mynintendonews.com
hardcoregamer.com
serebii.net

Tidigare artikelFörhandstitt: LG G Watch R
Nästa artikelVideo: Hur ser Yahoo’s framtid ut?

1 kommentar

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn