Samsung har nu visat upp en rad nya produkter där Note 4 och Note Edge är höjdpunkterna från dagens event.

Efter månader av rykten så har Samsung visat upp, inte en, utan två nya modeller i Note-serien. Det är den väntade Note 4 samt den ryktade Note Edge som Samsung lagt energi på under dagen.

Note 4

Note 4 blir Samsung’s nästa monstermodell med Qualcomms senaste Snapdragon 805 processor och 3GB RAM. Skärmen hoppar från 1080p till 1440p, men skärmstorleken står kvar på 5,7″ vilket Samsung tycks vara nöjda med. Något Samsung lyfter fram ännu en gång är hur viktig S-pen är för deras Note-serie.

note4

S-Pen

Pennan i Note-serien har följt med från start och har tagit mer och mer plats i serien, så även denna gången. Samsung visar hur enkelt det är att hantera bilder, text och anteckningar med pennan. Bland annat kan du fota en whiteboard under en föreläsning för att spara anteckningar och redigera bilden så att texten lyfts fram på ett bra sätt.

De viktigaste verktygen som S-pen ger, så som S-Note kan man nå direkt med hjälp från pennan. På så sätt kan man göra anteckningar och spara idéer snabbt och smidigt.

Kamera

Samsung har nu lagt in en 16MP kamera (13MP i tidigare modellen Note 3), den har också optisk bildstabilisering som hjälper till om man har svårt att hålla mobilen stilla. Frontkameran är nu en 3,7MP kamera som tar in mer ljus än tidigare modeller och har en f1,9 sensor för att göra bilderna så bra som möjligt. Då den främre kameran blir allt mer känd som ”selfiekameran” så har Samsung utökat synfältet för kameran så du som användare kan fånga mer/fler ansikten i din bild. Foto-omfånget är som standard inställt på 90 grader på frontkameran, men kan ändras upp till 120 grader.

note4-2

Flera fönster

För att utnyttja skärmen maximalt så har Samsung förbättrat deras funktion ”Multi Window”, nu kan man förminska en app och lägga den ovanför en annan app, vill man få mer fokus på ”huvudappen” så kan man göra ett tryck på pop-up rutan för att minimera den till en ring. Drar man pop-up rutan till toppen av skärmen så kommer man in i TouchWiz Multi Window-läge. Detta såg oväntat smidigt ut under presentationen, frågan är bara hur användbart det är i verkligheten och vilket stöd tredjepartsappar har. Historiskt sett så har Multi Window, så som många andra TouchWiz-funktioner, varit begränsade till ett urval av de appar som finns på telefonen.

Specifikationer

Modell Samsung Galaxy Note 4
Operativsystem Android 4.4.4 KitKat
Processor Snapdragon 805
Quad-core 2.7 GHz
Minne 3GB
Skärm 5,7″ SuperAMOLED
Upplösning: 2560 x 1440, 515 ppi
Lagring 16/32/64GB
MicroSD upp till 128GB
Kamera Bak: 16MP OIS (Opticla Image Stabilisation)
Fram: 3,7MP
Batteri 3220mAh
Anslutningar 3,5mm uttag
MicroUSB
Nätverk WiFi 802.11 a/b/g/n/ac
GPS
NFC
Bluetooth 4.1
IR-sensor
Pris Rekommenderat pris 7500 kronor

Galaxy Note 4 släpps i oktober.

Noteedge

Note Edge

Note Edge är det nya tillskottet i Note-serien och är som en Note 4 med skillnaden att skärmen sträcker sig runt höger långsida. Med den böjda skärmen så har du alltid tillgång till notiser, klocka och datum. När telefonen ligger på laddning eller på bordet, när du kollar på Youtubeklipp så har du en egen del av skärmen som visar nödvändig information.

Sidan av skärmen kan hanteras med tummen när man håller telefonen i högerhanden (här räknar Samsung uppenbarligen med att användaren är högerhänt) för att bläddra mellan använda appar etc. Samsung har också släppt ett SDK till utvecklare så den unika skärmen kan användas till olika saker i fler appar.

noteedge-2

När det kommer till hårdvara så har Note Edge i de felsta fall samma hårdvara som Note 4 med skillnaden på skärmen som är böjd på högersidan. Frågan är nu varför Samsung släpper denna som en separat modell och inte som en Note 4? Försöker de känna av konsumenten, om den böjda skärmen uppskattas eller inte? Kan det vara så att Samsung inte vågar satsa på sin idé fullt ut?

GearVR

Gear VR

Tillsammans med Oculus (företaget bakom Oculus Rift) så har Samsung tagit fram ett nytt VR-headset som de kallar Gear VR. Detta är ett tillbehör till Note 4, vilket ger Gear VR en 5,7″ QHD-skärm att arbeta med. Med Gear VR runt huvudet så får man en omslutande känsla som passar bra för spel och film. Frågan är hur många som kommer köpa ett, troligtvis, relativt dyrt tillbehör till sin telefon som är stor att ha med sig och kräver telefonen för att fungera. Detta kräver samtidigt en kontroll om man vill spela.

Gear VR väntas släppas under oktober, troligtvis i samband med Note 4/Note Edge.

GearVR-2

Tidigare artikelIFA2014: Logitech K480 -skriv på smartphone och surfplatta
Nästa artikelIFA2014: Sony visar upp nya Xperia Z3 serien

4 kommentarer

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn