Bilstereon har många funktioner i dagens bilar. Men det finns en hel del funktioner som man inte tänker på finns. Vi kommer med denna guide gå igenom dessa funktioner.

RDS – Radio Data System

RDS är en standard som täcker hela världen. Denna standard infördes år 2000 globalt och används i näst intill alla bilstero. Det är en standard som för över information via FM-bandet för att göra ex.bilstereon mer intelligent.
Det är RDS:en som ger dig information om aktuell kanal i displayen och sänder ut eventuell reklam som scrollas i din bilstereo (det är egentligen inte tanken med funktionen). Men förutom det kan man göra en del andra saker med tekniken.

En vanlig och väldigt smidig funktion som man kan använda det till är att få trafikinformation från Sveriges Radio (SR). Denna kan tas emot även om man lyssnar på CD eller annan källa som USB eller Bluetooth. Men först måste det göras lite inställningar.
Man kan också välja vilka program man är intresserade av för att sedan låta radion automatiskt välja kanal efter lyssnarens intresse.

stereo-1
Exempel ett

 Koppla radion till trafikinformationen

För att ställa in stereon så att den är aktivt tar emot signaler om trafikinformation så väljer man ”TA” på bilstereon. När den är aktiv så kopplas radion direkt till SR P4 och höjer/slår på volymen ifall den är låg/avstängd.

En sak man bör tänka på när man lyssnar på till exempel. CD när man vill ha trafikinformation från SR är att i radioläge ha inställt på SR P4. Detta för att RDS:en lättare ska kunna känna av att trafikinformationen kommer. Det är inte alla bilstereos som kan känna av RDS-signaler från SR om de har en annan kanal inställd, speciellt inte de kommersiella kanalerna.

Vissa tänker att detta inte behövs då ens GPS tar hand om olyckor och köer som hindrar trafiken (via TMC: Traffic Message Channel). Men detta fungerar inte så bra i Sverige då det är Trafikverket och Mediamobile Nordic som har hand om informationen till GPS:en. Där Trafikverket tar hand om basinformationen och Mediamobile Nordic tar hand om den lite mer detaljerade informationen om olyckor eller liknande. Men denna information är inte lika uppdaterad och tillförlitlig som SR:s information. SR har fått en förfrågan om att ge ut denna information istället för att ge GPS:en en bättre standard. Eftersom SR är public service vill man värna om sitt oberoende och inte vara en del i en myndighets informationsutbud.

Behåll din radiokanal

En liten, men smidig, funktion för er som ofta kör mellan olika städer eller frekvenser och vill lyssna på en P4 sändning är Loc. Loc eller Local kan också heta Reg eller Regional. Denna funktionen är som standard avstängd (off), men när man sätter på den (on) så spärrar den sökandet efter en lokal sändning i närliggande områden. Detta gör att du slipper hoppa mellan olika lokalprogram om du vill lyssna på ett specifikt.

stereo-2
Exempel två

Låt radion välja kanal åt dig

PTY är en funktion som låter dig välja bland 29 olika ämnen du är intresserad av. Sedan så känner radion själv av när ett program som innefattar sig i kategorierna du valt sänds och byter automatiskt till kanalen. Denna tjänst sträcker sig över alla kanaler och inte bara SR:s program.

För att ställa in denna funktion så trycker du på PTY. För att välja PTY-kategorier så snurrar du hjulet eller trycker höger/vänster på knapparna (beroende på modell). När du hittat en kategori du är intresserad av så håller du in select tills valet är registrerat.

Här är kategorier som stöds av PTY:

Kategorier

   
Nyheter Aktuellt Information
Sport Utbildning Teater
Kultur Vetenskap Underhållning
Popmusik Rockmusik Lättlyssnat
Lätt klassiskt Klassisk musik Övrig musik
Väder Ekonomi För barn
Sociala frågor Andliga frågor Telefonväkteri
Resor & semester Fritid & hobby Jazzmusik
Countrymusik Nationell musik Gamla godingar
Folkmusik Dokumentärer Alarmprövningar
Alarm    

 

Det kan skilja sig lite mellan olika Stereo-apparater så stämmer inte ovan nämnda instruktioner så kolla i din instruktionsbok under ”Radio” för att få exakt beskrivning på hur just din stereo fungerar.

Tidigare artikelNyhet: House of Cards finns nu på Netflix
Nästa artikelRykte: Kan vi få se en ännu större iPhone inom kort?

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn