HEM TeknikHype Artikel Artikel: Hobbyprojekt blir företag

Artikel: Hobbyprojekt blir företag

Vi uppmärksammade ett gäng som gjort ett litet radiostyrt flygfä på 19 gram för några veckor sedan. Vi blev mycket intresserade av deras pryl, så vi tog kontakt.

Det finns många hobbyprojekt runt om i landet. En del lägger mer tid än andra på att skapa något på sin fritid. Vi har pratat med tre ingenjörer som lagt en stor del av sin fritid på företaget Bitcraze. Vi lyfte fram deras Crazyflies Nano för en tid sedan men var mer nyfikna på deras arbete. 

Den mest kända quadcoptern är troligtivs Parrots AR.Drone som nu mer finns i två modeller, en äldre och en nyare. I det stora så fungerar Parrots modell på samma sätt som Bitcraze:s Crazyflie Nano. Men det som är till Bitcraze:s fördel är att Crazyflies är betydligt mindre och kör via open-source vilket gör att vem som helst kan ta del av- och specialdesigna sin egen Crazyflies (viss förkunskap i programmering och teknik m.m behövs naturligtvis).

AR.Drone kommer även som ett färdigt koncept vilket inte Crazyflies gör då man kan köpa till diverse tillbehör. Vissa saker finns redan på AR.Drone så som kamera. Men andra saker som led belysning saknar den. Detta kan vara smidigt, men framför allt roligt, om man befinner sig i ett mörkt rum och behöver se sig omkring.

Här kommer en film på hur Crazyflie Nano fungerar följt av en liten intervju med killarna bakom produkten.

Vad är Crazyflie Nano? Hur kom idén upp

Crazyflie är en quadcopter stor som en handflata. Nano hör egentligen inte till produktnamen utan anger storleken som har blivit något form av benämning på små quadcoptrar, vilket kan anses något konstigt då Nano egentligen är ofantligt litet.
Vi var tre ingenjörer som jobbade på Epsilon AB. Vi startade projektet på fritiden med stöd från Epsilon som sponsrade med komponenter. Det vi ville var att få en liten elektronisk sak att flyga.

Varför väljer ni att göra projektet som Open source?

Eftersom projektet är ett hobbyprojekt begränsar det tiden vi har att lägga på det. Vad vi hoppas med att göra den open source är att andra hjälper till med utvecklingsarbete och tar det till nya höjder. Vi är också alla flitiga open source användare och hoppas kunna ge tillbaka lite på det här sättet. Crazyflie är för övrigt helt utvecklat med hjälp av open source verktyg.

I dagsläget så kan man styra Crazyflie med en dosa från en spelkonsol. Ni har också nämnt en Androidklient, kommer det finnas möjlighet för iOS användare att hantera Crazyflie Nano?

iOS stöd är något vi jobbar på och förhoppningsvis fungerar det inom en snar framtid.

Hur styr man Crazyflie Nano? Styr man varje enskild propeller, eller styr man fram/bak, upp/ner, höger vänster?

Den är ganska lätt att styra och man kan välja olika nivåer i användargränsittet. Man styr den fram/bak upp/ner och höger/vänster. Ungefär som i ett First Person Shooter spel.

Förbeställningen slutade den 18 februari, leverans sker 25 april. Har ni några planer på att fortsätta sälja dessa drones eller var detta ett engångsprojekt?

Så länge det finns en efterfråkan har vi tänkt försöka fortsätta sälja den.

Hur har Crazyflie Nano finansierats?

Som vi nämnde ovan så började det med spons från vår arbetsgivare Epsilon som gav oss komponenter. Men då Crazyflie fick allt mer uppmärksamhet, till stor del av Hakaday, så funkade det inte att sponsras av Epsilon. Då startade vi företaget Bitcraze. Detta hjälpte även till för att få tillverkare och distributörer.
Det har varit många sena kvällar och långa helger då ekonomin inte tillåtit att säga upp sig från våra riktiga jobb för Bitcraze fördel.

Tror ni att detta projektet kommer leda till något större?

Vi har en förhoppning om att det är något vi ska  kunna jobba fulltid med i framtiden. Det är i en växande branch men med hård konkurrens så bara framtiden kan utvisa det. 

Hur har ni marknadsfört ert projekt?

Det har praktiskt taget marknadsfört sig självt. Vi har använt youtube och tipsat Hackaday, resten har skött sig självt vilket vi är väldigt glada för.

Vad har ni haft för motgångar i projektet?

Det som varit jobbigast har varit hårdvaran. Har varit mycket arbete med att få rätt grejer som håller måttet. Ofta så låter det bra, men det som kommer ser ut som det är taget från tippen.

Efter mycket om och men så har vi fått tag på allt, det ända som skulle kunna vara bättre är propellrarna. Men de är tillräckligt bra för att de ska fungera.

Vad har varit roligast under tiden som gått?

Our trip to Techfest, Mumbai, India.

Vilken händelse kommer vara mest minnesvärd från tiden ni jobbat med detta projektet?

Det är svårt att välja en händelse. Första gången vår första prototyp flög var väldigt minnesvärt men det mest minnesvärda är nog när ett gäng kommer fram till oss under Techfest i Indien och frågar om det får ta en bild på oss. Det visar sig att de följt oss ända från start och kommit bara för att få träffa oss.

Här kommer en film som visar hårdvara och montering av Crazyflies Nano:

Vi tackar Bitcraze för deras tid. Det är alltid lika intressant att höra om hur saker som inte är så mainstream byggs upp.
Det kan vara så att Bitcraze lyckas få undan ett exemplar som vi på TeknikHype kan testa framöver. Men det får vi se längre fram.

Vad tycker ni läsare om Quadcoptrar? Är det något ni är intresserade av? Har ni, eller skulle ni vilja förhandsbokat en Crazyflies Nano?

INGA KOMMENTARER

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Exit mobile version