Snart är det dags för WWDC från Apple och vi har en hel del saker att se fram emot, eller?

iOS 9

Det är nog ingen större hemlighet att vi kommer få se och höra om kommande iOS 9 men frågan är vad Apple planerar för denna uppdateringen.

Vi har ju redan i iOS 8 fått t.ex Siri samt Diktering på Svenska som många har efter frågat, så frågan är vad ska då iOS 9 erbjuda?

Det har redan sedan innan varit mycket snack om att Apple ska jobba på att få iOS betydligt stabilare samt att få en ökad säkerhet av systemet. Man ska bland annat få in ett nytt säkerhetssystem kallat ”Rootless” som ska hindra eller försvåra ytterligare att jailbreaka och skydda iOS-enheter från malware.

Homekit kommer få sig en egen app där man under 2015-2016 kommer ha stort fokus på att göra våra hem ”smartare”. Apple sägs även ha stort fokus på att göra så att iOS 9 ska ta mindre utrymme och detta för att 16GB-varianterna främst ska ha lite mer utrymme att utnyttja till annat än operativsystemet.

iOS 9 blir helt enkelt en uppdatering där Apple finputsar på systemet och gör det mer stabilt, kanske är detta för att ha en större lansering när väl iOS 10 ska komma under 2016, kanske får vi svaret på WWDC 2015.

 

OS X 10.11

Vi ska nog inte förvänta oss att för mycket design förändringar utan istället det som gömmer sig under skalet med förbättringar av buggar och säkerhet. Det ända vi kan vänta oss när det kommer till design är att typsnittet kommer ändras från Helvetica till Apples egen egenutvecklade San Francisco som vi redan kan hitta i Apple Watch.

os-san-francisco

 

Men det som kanske är mest intressant är vad kommer det nya systemet att heta, kattnamnen är uteslutna så frågan är vad Apple ska hitta på denna gången, Pacific kanske?

 

os-x-pacific

Strömmande musiktjänst

Det har varit rykten fram och tillbaka gällande att Apples största anledning till att man köpte upp beats för för deras musiktjänst likt Spotify vid namn Beats music.

Att streama sin musik idag är betydligt mer populärt än att köpa den på t.ex iTunes och då vill inte Apple vara sämre än att erbjuda denna tjänsten.

Exakt vad tjänsten kommer att kallas från Apple är inte bekräftat men mycket tyder på Apple Music om det skulle bli av. Apple Music ska förutom att spela upp musik även ge möjligheten till artisterna att lägga upp en mer ”privat” sida där dom kommer kunna ha lite mer kontakt med sina fans och avslöja som är på gång.

Apple-music

Man vill helt enkelt att artister och deras fans ska ha en närmare kontakt och att man ska kunna berätta lite mer vad artisterna jobbar på utan att avslöja för mycket.

Men det har inte varit smärtfritt mellan Apple och Beats, speciellt inte bland dom anställda. Anledningen till detta var att beats-anställda fick snabbt höga positioner inom utvecklingen av musiktjänsten, något som fick Apple-anställda som jobbat inom företaget ett tag att se rött. Detta har varit några av anledningarna till varför denna tjänst inte varit klar ännu och vi hoppas på att WWDC kan vara då vi för första gången får se Apple satsa på musiken igen.

Andra anledningar till att Apple inte lyckats lansera sin musiktjänst ännu är att man inte är helt överens med skivbolagen där man bland annat vill erbjuda en lägre månadsavgift än sina konkurrenter och detta är något som skivbolagen inte gått med på. Apple har även hoppat på skivbolagen att man vill förbjuda att erbjuda ”gratis” musik mot reklam av sina konkurrerande tjänsterna, även detta något som Apple haft svårt att få igenom.

Tjänsten är planerad att finns inbyggt i iOS 9 för att enkelt komma åt sin musik och vi misstänker att även många ”tillbehör” kommer på ett eller annat sätt att ha tjänsten inbyggd för att få en lättare åtkomst och lyssna på musik.

Största konkurrenterna idag blir Spotify samt Tidal som haft en trög start men kan överraska.

 

Ny Apple TV

Det har länge varit rykten gällande en ny generation av Apple TV och med lite tur kanske i år blir det året vi äntligen får se just en ny Apple tv.

Enligt rykten så hade Apple planer på att visa upp nya Apple TV redan under mars-månad men innehållsleverantörerna kunde inte hålla tiderna vilket ledde till att Apple fick försena sin planerade lansering av Apple tv, om detta stämmer vet vi inte men låter inte helt ologiskt.

apple-tv-2016

När det kommer till hårdvaran så är det utan tvekan ny processor där grafikkretsen kan spela roll denna gången och detta för att vi med största sannolikhet äntligen kommer kunna installera appar via Appstore på Apple tv också.

Det vore nog inte helt dumt av apple att introducera appar och störst fokus på just spel till Apple TV efter att Apple själva visat upp ett nytt ”språk” som ska underlätta och förbättra spelen. För oss i Sverige kan det bli en stor fördel att få appstore till Apple tv och detta bland annat för att kunna ladda hem appar som saknas idag och även gör att appar som vi har idag SVT play, viaplay och TV4 play kommer komma in i Appstore istället.

Att iCloud kommer integreras med Apple tv är de nog inge tvekan om för att lättare kunna t.ex visa upp bilder och dylikt från sitt konto.

Apple Watch

En ny klocka är nog helt uteslutet men Apple kommer som vanligt att skryta om antal sålda klockor samt hur framtiden kommer att se ut för klockan, kanske även lite mer datum om när t.ex vi i Sverige kan få ta del av klockan. Nyligen meddelade Apple att klocka ska släppas i fler länder slutet på Juni, tyvärr fanns inte Sverige bland dessa länder.

Mjukvara mässigt finns det fortfarande mycket kvar att göra på klockan och vi hoppas på att få se vad Apple planerar att göra med Apple Watch.

Många utvecklare väntar även på att Apple ska släppa ett SDK, utvecklingskit så man kan skapa appar direkt till klockan utan att vara beroende av en iPhone.

Det är nog bara en tidsfråga innan klockan kommer till Sverige då det i senaste uppdateringen bland annat fick stöd för svenska och vi kan inte göra annat än att hålla tummarna att klockan snart är här.

Övrigt

Apple Pay kommer äntligen till Europa, i alla fall vad vi hoppas på eftersom bland annat Tim Cook lovade att Apple Pay ska komma till EU innan 2015 är slut.

Någon hårdvara såsom ny Macbook, iPad eller iPhone är nog näst intill helt bortglömt då WWDC är störst fokus på mjukvara och nu när Apple har en hel del mjukvara att jobba på så koncentrera man sig på detta i nuläget.

apple-pay

 

Livesändning

Apple livesändning från WWDC15 kommer att dra igång 19.00 svensk tid och precis som tidigare event så måste man sitta på antingen en OS X eller iOS-enhet.

Länken nedan kan ni se eventet live när det väl drar igång.

Apple.com/live

Tidigare artikelNyhet: Speltoppen vecka 22
Nästa artikelNyhet: Samsung presenterar Galaxy S6 Active

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn