24 december, 2024

Artikel: Teknik och miljö

Ofta ser man teknik och miljö som två motpolerI denna artikeltänkte TeknikHype kolla  dess samspel.

När man sätter miljö och teknik i samma mening så brukar det oftast handla om hur dåligt miljön mår av alla prylar som tillverkas varje dag. Hur tillverkningen utvinner viktiga mineraler för att kunna utveckla produkter. Det är svårt som miljömedveten prylnörd att försvara sitt miljötänk när prylarna äter upp miljön under produktionen.

Nej, detta är inte ännu en artikel om hur vi ska bromsa vår konsumtion av prylar. Inte heller om hur egoistisk den enskilde konsumenten är som köper på sig tio mobiler om året. Här tänkte TeknikHype skriva om hur dagens teknik tar bort onödig tillverkning och transport. I samband med den Svenska organisationen Yennenga Progress tänkte vi även skriva om hur dagens teknik hjälper till i arbetet för att hjälpa miljön. Hur de små leksakerna som ligger i var persons ficka hjälper till för att bygga upp samhällen och miljö.

Ja, för det är just i fickan de får plats. Kopplingen till omvärlden, skärmen som ger dig information och data hela tiden dygnet runt, smartphonen. Mobilen är allt man behöver idag, under historien har det funnits många prylar som sålts parallellt med varandra. Men med mobilens och då främst smartphonens framgång så har dessa prylar kopplats ihop till en och samma enhet. En enhet som i stort sätt kan ersätta en dator. För det är där vi är idag, på 4-5″ så har var person sitt fysiska och webbaserade liv.

Här har vi första punkten.

Mobilen, en sammankopplad vardag.

kamera

Tidigare så har man behövt minst tre enheter för att få en tekniskt sätt komplett vardag. En mobil för kommunikation, en mp3 spelare för musik och en kamera för vardagliga foton. Dessa tre funktioner ryms nu gott och väl i en mobil i fickan. Redan här har vi kommit en bra bit påväg i det miljömedvetna tänket. Istället för att tillverka tre produkter, tre emballage och hantera transport för tre olika enheter så kan man nu göra detta med en liten och kompakt produkt.

Med detta sagt så har vi bara tagit upp 2 funktioner utöver själva mobilen. Lägger man sedan till alla andra funktioner som en mobil kan ersätta så blir listan lång på vad man skulle kunna sluta producera och transportera. Exempel på detta är GPS:er, kalendrar, miniräknare, anteckningsböcker, webbkameror och mycket mer.

Nytt sätt att ta in media

Även här har mobilen den stor del. Men vi börjar med att ta ett steg bort från mobilen och fokuserar på emballage och transport. En sorts tjänster som har fått stor uppsving de senaste åren är streamad media. Spotify och Netflix är bland de största namnen på denna marknad. Spotify som streamar musik direkt till mobiler eller stereoanläggningar tar allt större del över de fysiska CD-skivorna. Detta gäller givetvis även digitala musikbutiker som iTunes. Netflix som är filmens svar på Spotify fungerar på liknande sätt, allt material ligger på en server och skickas ut till en visningsskärm. Detta istället för att sälja fysiska kopior av filmer som skall tillverkas och transporteras. Även spelmarknaden blir allt mer nätbaserad vilket tar bort fysiska kopior. Ett exempel på det är OnLive som det tyvärr går lite halvbra för. Men vi har under natten även fått ett till exempel på detta. Gaikai är en tjänst till den kommande konsolen Playstation 4 (som presenterades natten till idag). Här kommer man kunna streama spel från en server utan att behöva en Blu-ray skiva eller installerad digital kopia.
Även Nintendo satsar hårt på digitala kopior på deras Wii U där man kan köpa och ladda ner de flesta spel på marknaden via konsolens eShop. Tyvärr ligger priserna för högt för att det ska vara värt det.

Film2

Med detta nya sätt att konsumera media så är det även flera tekniska apparater som kan försvinna såsom DVD/Blu-Ray spelare. Bara i Sverige såldes det 32,6 miljoner fysiska DVD filmer i Sverige år 2009. Blu-Ray var betydligt mindre och låg på 0,9 miljoner kopior. Ett vanligt DVD-fodral (utan skiva och papper) väger cirka 60 gram. År 2009 skickades det ut nästan 2 ton plast bara för fodral till DVD-skivor. Då ska man tänka på att dessa siffror endast gäller en väldigt liten marknad, Sverige. Man ska också ta upp att streamingtjänster som Netflix och Spotify kräver servrar som drar stora mängder ström. Men en allt större trend för stora servrar är att utnyttja naturens energi. Tyvärr är det fortfarande många serverparker som går på el från kol. Men detta börjar som sagt ändras allt mer.

Teknik i organisationer

5206851598_c93a6b8fb8 Vi har i samband med denna artikel pratat och intervjuat Stina Berge som är med i styrelsen i den svenska organisationen Yennenga Progress. Yennenga Progress är ett globalt nätverk som jobbar tillsammans på olika platser för att bygga upp samhällen och miljön. Det finns stora projekt i bland annat Burkina Faso i Afrika. Med personer runt om i världen som är engagerade och vill göra skillnad så blir Yennenga ett starkt nätverk. Men med ett globalt nätverk så krävs stabil och snabb kommunikation så vi ställde ett par frågor till Stina. Vi ville höra hennes syn på motpolerna teknik och miljö.

Vad jobbar ni på Yennenga Progress med just nu?

Om vi talar Yennenga Progress som helhet så behöver jag väldigt många rader. Men vad gäller teknik och miljö, så arbetar vi konkret just nu på att sätta upp en ny hemsida, som kan bli det verktyg vi drömmer om för att underlätta kommunikationen, underlätta att hitta rätt i projekten, kunna följa dagliga utvecklingen i just det projekt du intresserar dig för och enkelt se konkret vilka kompetenser vi letar efter just nu och hur du kan bli en del av projektet. Vi arbetar också med ett Yennenga miljö team med ett strukturarbete för att kunna ha koll på vår roll vad gäller miljömässig hållbarhet. Vi har många konkreta miljöprojekt, men miljö måste ju inkluderas i allt vi gör. Även för detta arbete skissar vi nu på ett sätt att via sociala medier lyfta specifika miljöfrågeställingar där vi kan få in tips och ideer från alla jordens hörn och därigenom förhoppningsvis kunna inspirera och inspireras av varandra till mer miljömässigt hållbara verksamheter! Om ni har några tips på hur vi kan göra “the most out of it” så hör av er!

Hur påverkar mobiler och möjligheten till konstant och mobil uppkoppling ert arbete?

Vi har medlemmar på massa håll runt om i världen, så mobiler och uppkoppling är grundläggande för oss! Med sådan teknik krymper världen och det går att följa varandras arbete på daglig basis! Då kan det bli utbyten i dess verkligen bemärkelse!

Vad skapar dagens mobiler för möjligheter jämfört med mobiler som fanns för 10 år sedan?

Dagens mobiler är ju små datorer! Ringer gör vi tack och lov (för budgeten) ganska sällan! Så de sparar oss pengar, men ger oss också oändligt många fler möjligheter att “mötas”!

Om man bortser från mobiler och prylar. Ni samarbetar ju även med KTH och Ingenjörer utan gränser. Vad har ni  tillsammans med dom för nytta av dagens tekniska lösningar som för några år sedan inte fanns?

Samarbetet med sådana som KTH och Ingenjörer utan gränser är fantastiskt roligt! Tack vare dem kan vi hålla koll på nya tekniska lösningar som underlättar både kommunikaitonsmässigt och är mer resurseffektiv! Med den teknik som finns nu kan dessa arbetsteam som sitter i Sverige, också kommunicera direkt med arbetsteam i exempelvis Burkina Faso, skicka bilder och ritningar till varandra, rita tillsammans och diskutera lösningar! Fantastiskt coolt! Världen krymper fysiskt men möjligheterna växer!

Ofta säger man att mobiler och andra teknikprylar är en stor fara för miljö. Men vad tror du att dessa produkter kan ge tillbaka till planeten med de möjligheter de öppnar?

Ja det enkla svaret på den frågan är ju att vi kan kommunicera och känna närhet utan att behöva resa rent fysiskt. Vi skickar material och meddelanden utan att behöva posta med flyg över haven. Sedan kvarstår den stora frågan hur vi kan göra teknikprylar mindre farliga för människor och miljö. Jag tror att de tekniska lösningarna egentligen finns, men kanske behöver vi lite konsumentkraft bakom för att få bollen i rullning och få prylar som inte skadar dem som handskas med råvarorna som finns i dem, eller människorna i fabrikerna som sätter ihop dem. Så lite hederlig lobbyning arbete, via sociala medier, med de tekniska lösningar vi har redan idag och de som är på väg fram är möjligheterna oändliga att faktiskt göra något riktigt bra av vår tillvaro!

Vad tror ni om framtiden med tekniken? har den mer att ge? Vad kommer framtidens utveckling kunna bidra med för att ni lättare ska kunna jobba med era projekt runt om i världen?

Absolut! Den har absolut mer att ge! Och vi har ju långt ifrån använt den redan befintliga tekniken till vad den kan bidra med i vår verksamhet! Du har ju, sedan vi först hördes, gett mig massa uppslag och idéer och kanaler jag knappt hunnit nosa på ännu! Alla som joinar och bidrar till att förbättra våra kommunikationskanaler, ger tips på hur vi kan använda dagens teknik för att på bästa sätt stödja våra medlemmar runt om i världen, är hjältar! Teknikhjältar!  Och det är det som är så spännande med Yennenga Progress! Våra medlemmar sitter alla på pusselbitar, på viktiga erfarenheter och kul kompetens! Varje dag öppnar för nya möten, varje möte ger nya vägar, varje väg skapar nya möjligheter, och möjligheterna måste vi fånga! Jag är övertygad om att teknik är med och skapar framtiden!

Vi tackar Stina Berge och Yennenga Progress för deras tid. Hoppas på att deras organisation fortsätter att växa. Har ni några frågor eller funderingar om Yennenga så kan ni maila till Stina.

Fairfone

I Holland så finns nu ett företag som jobbar med att ta fram en mobiltelefon som ska vara betydligt bättre för både arbetare och miljön. Företaget heter Fairfone och har kommit en bra bit påväg för att göra en Fairtrade mobil. I tillverkningen används bara material som är okej framtaget. Tillverkningen sker i fabriker där personalen har bra villkor. De jobbar mycket med att de telefoner som skickas ut också kommer tillbaka via olika återvinningsprogram, detta görs för att stoppa elektronikskräpet som skickas till Afrika och Asien. Denna telefon har inte något lanseringsdatum ännu och till att börja med så kommer utbudet vara relativt litet tyvärr. Men detta är en mycket positiv utveckling som vi hoppas tas upp allt mer av de större tillverkarna.

Här är en film om Fairfone och deras arbete med de Afrikanska gruvarbetarna.

 

Related Articles

1 kommentar

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Fler nyheter