Ingen kan väl ha missat att 2014 fyllts av smartband och smartwatch. Frågan är vad som är intressant?

Året var 1999 när Samsung lanserade den första smartwatchen. Modellen hette SPH-WP10 och var världens första mobil i en klocka. Det tog sedan 14 år innan Samsung lanserade nästa version av deras smartwatch, nämligen Galaxy Gear. Galaxy Gear har direkt anslutning till mobilen via Bluetooth 4.0, inbyggd kamera, touchskärm, mikrofon och högtalare för samtal och mycket mer. Därefter kom Sony, LG, ASUS och andra tillverkare för att visa upp deras klockor. Under våren släpptes det också något som kallas smartband, ett mindre alternativ till klockorna, frågan är nu vad man ska välja och vad som passar ens behov?

SAMSUNG CSC
Här har vi Samsung’s första smartwach, SPH-WP10.

Smartwatch

Smartwatch är precis vad det låter som, en klocka som är mer avancerad än en traditionell klocka. Tack vare trådlös koppling så kan man koppla en smartwatch till en telefon eller till ett par trådlösa hörlurar* för att lyssna på musik, dela media, ta emot notiser, uppdatera enheten och mycket mer. En smartwatch har alltid en skärm som är tryckkänslig så man kan navigera bland menyer och notiser. I våras lanserade Google Android Wear så tillverkare kunde sälja klockor med mjukvara som var anpassad för Android, samt att mjukvaruutvecklare fick ett system att jobba mot när de skapade appar till dessa klockor. Redan nu finns ett par klockor ute i affärerna som använder Android Wear och fler kommer det att bli. Tack vare Android Wear kan man ladda ner appar till klockan så man kan göra den lite som man själv vill ha den.

apple-watch
Apple’s nyligen lanserade Apple Watch

Exempel på vad appar kan göra är navigering, notiser för sociala medier, visa recept, ta hand om flygbokningar, hålla koll på dina löprundor etc.

Nyligen lanserade även Apple en smartwatch vid namn Apple Watch. Detta är Apple’s första klocka som även den har stöd för appar från utomstående utvecklare, det är däremot inte samma appar som för Android Wear då det är två olika system i klockorna.

Den som söker efter en smartwatch är ute efter något som kan ersätta en traditionell klocka, vill ha möjlighet att se och hantera notiser från sociala medier, mail etc, kunna använda appar för att styra olika saker på telefonen.

*Gäller vissa modeller

[column size=one_half position=first ]Fördelar

Anpassade appar

Läsbara notiser

Styr din telefon

[/column]

[column size=one_half position=last ]Nackdelar

Dålig batteritid

Något klumpiga

[/column]

Smartband

Smartband är betydligt enklare än en smartwatch, det märks dock inte bara på användandet utan även på storleken och priset. Generellt sett så ligger ett smartband på runt 1000kr vilket är i ungefär hälften av vad en smartwatch kostar. Det man får är mer anpassat efter vardagsmotion och sömn, med andra ord hur du rör dig och hur din kropp mår.

Precis som en smartwatch har, så har även ett smartband trådlös koppling till en telefon via bluetooth 4.0. Kopplingen har dock större betydelse för bandet jämfört med klockan då bandet oftast inte har någon skärm. Det man däremot kan se på mobilens skärm, beroende på mjukvara, är antal tagna steg, antal brända kalorier, antal timmars sömn och annan aktiviet.

jawboneup24-utvald
Jawbone UP24, ett populärt smartband för de flesta mobiler

Fördelen med ett litet armband är att det är smidigare och märks av betyldigt mindre. Vill man bestämt ha en klocka på armen så finns det alternativ som ger en klocka även på ett armband, dessa ska inte blandas ihop med en smartwatch då de endast visar klocka men kan inte hantera appar. En annan stor fördel med ett armband är att det håller betydligt längre mellan laddningstillfällena då avsaknad av skärm sparar väldigt mycket ström.

[column size=one_half position=first ]Fördelar

Lång batteritid

Smidigt

Mäter din aktivitet

[/column]

[column size=one_half position=last ]Nackdelar

Inga interaktiva notiser

Oftast ingen skärm

[/column]

Summering

Så vad man ska välja, om man ska välja, beror helt på vad man främst ska använda tillbehöret till. Vill man kunna integrera med sin telefon så bör man införskaffa en klocka. Är man däremot bara intresserad av hur mycket man rör sig och hur man sover så räcker ett armband gott och väl. Det man ska tänka på, när det kommer till båda enheterna, är att telefonen måste vara utrustad med Bluetooth 4.0 för annars går det inte att koppla de båda enheterna.

Våra tidigare TH-skolor kan ni hitta här

Är det något du undrar över eller bara vill att vi tar upp i TH-skolan så är det bara maila oss på info@teknikhype.se. Du kan också lägga en kommentar nedan eller skriva till oss på sociala medier.

Tidigare artikelNyhet: Google event med Android One och Indien i fokus
Nästa artikelVideo: Bekräftat Microsoft köper upp Mojang

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn