TeknikHype besökte Retrospelsmässan i lördags och vi kan bara säga wow! Människor, kö, spel, maskiner, prylar, tävlingar och kärlek är de ord som vi kommer att tänka på.

Vi på TeknikHype har varit riktigt nyfikna på hur Retrospelsmässan var och i lördags fick vi äntligen komma dit. Klockan 09:50 gick vi förbi en lång kö som sträckte sig ett par hundra meter. När vi kommer in i Eriksbergshallen så ser vi ett hav av bord med allt möjligt på, men allt hade kopplingen spel och då med majoritet retro! I luften spelades det grym bitpopmusik från Gamingrannars monter tillsammans med Sol från Syntax error. Det var både klassiska spellåtar till nygjorda bitpoplåtar. När det kommer till retrospel så har just musiken en väldigt viktig roll för många så ett stort tack till ”husbandet” som byggde en väldigt bra stämmning.

Marknaden

Det man först la märke till när man kom in i Eriksbergshallen var den otroliga marknadsavdelningen. Det var en hel del butiker och privata personer som var på plats för att sälja produkter och spel med tv-spelskoppling. Här kunde man hitta butiker som Kapten Krok, Supermarioshoppen, Prylgalen, Motaro och många fler. Det ska sägas att dessa mässplatser såldes slut på endast åtta minuter när de släpptes. Naturligtvis var det en stor del spel som såldes. Allt från det klassiska NES till mer ovanliga konsoler som Luxor Fairchild (som också var som tema på årets mässa) samt äldre Amiga och Atari konsoler.

Exempel på saker som såldes är:

 • Fabriksny NES konsol direkt från Bergsala för 3500kr
 • Fabriksnya NES kontroller direkt från Bergsala för 149kr
 • The Legend of Zelda: Hyrule Historia (bok) 300kr
 • Handgjorda emulatorkonsoler i trä av Love Hulten
 • Samlarprylar och prylar i massor!

Speedrun

Förutom marknadsavdelningen så fanns en Speedrun avdelning där utvalda personer körde Speedruns på olika spel.

 • Batman, 15min*
 • Batman 2: RotJ, 25min*
 • Rygar, 45min*
 • Super Mario Bros. 2 (Race), 15min*
 • Metroid, 30min*
 • Zelda 2, 1h 15min*
 • Ninja Gaiden, 15min*
 • Ninja Gaiden, 20min*
 • Mega Man X, 40 min*
 • Super Metroid, 50 min*
 • Goof Troop, 20 min*
 • World of Illusion, 20 min*
 • Castlevania: SOTN, 30 min*

* = Beräknad tid

Detta sändes även live på Twitch, var man inte på plats eller hade man för mycket att göra på plats så kan man se dessa Speedruns i sin helhet här. Även för den som inte är så insatt i spel så kan detta vara rätt rolig underhållning då det krävs en hel del timing och träning för att utföras.

Demoavdelning

Då vi tar detta medurs och börjar till vänster så följer sedan demoavdelningen. Här står 40+ konsoler uppradade och numrerade med en informationsskylt bredvid varje konsol. Allt är öppet för att testas och vissa konsoler erbjöd ett par olika titlar. Vi på TeknikHype fick som exempel äntligen möjlighet att testa Nintendos megaflop Virtual Boy för första gången. Förutom Virtual Boy så fick vi provat en hel del andra konsoler (inte alla dock). Efter allt som tiden gick så fylldes detta demorum upp och det var fantastiskt kul att se båda unga (10år) och äldre (40+) sitta och spela själva eller mot varandra och tycka att det är genuint kul att dra två streck upp och ner för att tävla mot varandra i Pong som är ett av de mest simpla spel som finns digitalt.

I demoavdelningen står både privata och mässägda konsoler för test av besökare. Men målet är att mässan ska äga alla konsoler i demoavdelningen samt att alla konsoler från start till (ungefär)-15 år från idag skall finnas på plats. De nyaste konsolerna som fanns i demorummet i år var PSX, N64 och Dreamcast. Näst på tur står PS2, Gamecube och Xbox, men det dröjer nog ett par år innan det händer.

Flipper & Arkad

Vad passar inte bättre bredvid en demoavdelning än en avdelning med Flipper spel och arkadmaskiner? Speciellt när alla maskiner är gratis! Denna avdelningen var också väldigt populär. Här var det mycket folk redan från början, efter det blev det bara ännu fler som köade för att spela flipper eller kriga i Vietnam på arkadmaskiner. Konsoler i all ära, men det är ändå något speciellt med att spela på en arkadmaskin.
När konsolerna började komma in i hemmen på 80-talet så var det en enkel version av arkadmaskiner. Man kan säga att Arkadmaskinen var dåtidens PC. Inget slog den grafiska biten hos en arkadmaskin. Men allt efter att tiden gick så blev tekniken mindre och billigare vilket gjorde att arkadmaskinen hamnade efter hemmakonsolen och nu mer är arkadhallarna mer en social mötesplats och en kul grej än en plats man går till för att få se top of notch spelteknik.

Men under RSM så åker man rent psykiskt tillbaka ett par år och man blir lite som ett barn på julafton när man ser dessa stora maskiner. Med skylten ”Alla flipper och arkadspel är gratis” gör inte att suget dämpas. Men vi på TeknikHype var som sagt inte ensamma om att ha denna känslan.

DOOM

Vad är väl en retrospelsmässa utan ett DOOM lan. I denna avdelning stod det fyra datorer som var ihopkopplade för en funktion, att spela DOOM. DOOM är ett av de första och mest klassiska FPS spelen genom tiderna och det var fantastiskt kul att hoppa in i en match och bara spela för en liten stund. Konceptet var enkelt, fyra datorer där vem som helst kan sätta sig när som helst för att bara spela. De gånger vi gick förbi och de gånger vi spelade själva så var det inte en tom stol framför skärmarna. Så ville man ha lite intensiv action så kunde man alltid gå dit för att spela (så fort det blev ledigt).

Tävlingar

En stor del av RSM gick ut på olika tävlingar. Under hela dagen så pågick det tävlingar längst in i lokalen, de visades upp på en stor duk så alla kunde se. De tävlande satt på scen med ryggen mot publiken och spelade på varsin ”tjock-tv”, medans publiken fick se de två spelskärmarna samt en kamera över de tävlande så man ser reaktioner och minspel.

Förutom de som var på plats så sändes även detta live på internet. Vill ni se tävlingarna igen eller var ni inte på plats, det kan ju också vara så att det fanns på tok för mycket andra saker att titta på och spela på så ni helt enkelt missade det. Här ligger alla filmerna från tävlingarna, då Gunsmoke var en Arkadtävling så finns det ingen film från den. En sak som ska noteras om man vill kolla på filmerna är att bilden på spelarna är spegelvänd så det är tvärt om jämfört med spelbilden.

Här nedan är de tävlingar som fanns samt vinnaren för varje tävling.

 • Tekken 3 – Vinnare: Martin P
 • Super Mario Kart – Vinnare: Andreas Rudmarker
 • Super Mario Bros – Vinnare: Airride
 • Gunsmoke (Arkadtävling)

Pyssel

När det kommer till retrospel så handlar det mycket om pixlar. För att pyssla med pixlar så är HAMA pärlor otroligt populära vilket märktes både besökarna och på marknadsavdelningen. Det finns en viss charm med pärlplattor som föreställer gamla klassiska karaktärer från diverse retrospel. Vi fick in en bild på ett riktigt stort pärljobb i retrotävlingen vi hade i samband med vår retropodd.

Så i Pysselavdelningen så var det pärlpyssel som gällde, detta är inte första gången RSM har en pysselhörna. Det är en mycket omtyckt avdelning från de flesta håll. Det syntes också på avdelningen då bordet var omringat under större delen av dagen. För de som ville lägga pärlor så fanns det mängder av utskrivna bilder på karaktärer och banor man kunde jobba efter.

Utställningar

Mellan Pysselavdelningen och den sista avdelningen (Pressrummet) så ligger en utställning. Här står ett gäng montrar med olika samlingar av spel och konsoler som riktar sig in på mässans tre teman för 2013. De tre teman var Amiga, Metroid och Luxur Fairchild. Utställningsavdelningen kan man kalla RSM:s egna lilla museum där man kan hitta gamla minnen och en del saker man inte alls kände till.

Förutom de tre teman så fanns det ett par andra montrar som är värda att nämna och i dom var det samlingar med PC Bigbox spel och en skön blandning med spel och tillbehör till stora hjältar som Mario, Mega Man och Sonic. Men den monter som kändes mest speciell var en monter som stod lite vid sidan av och innehöll alla 210 svensksålda NES spel. det var uppradat med kassetter som låg omlott uppifrån och ner. När man såg det så kompakt och enkelt så känns det helt otroligt och magiskt att något som kan samlas på en så pass liten yta kan ha betytt så otroligt mycket i miljontals människors liv.

Pressavdelningen var en lite lugnare avdelning med soffor och inte så mycket direkt innehåll. Det rummet hade störst syfte till var troligtvis Cosplay-tävlingen och foto då det fanns stort utrymme och tillbehör för just foto av Cosplay.

Utsidan

Nu har ni fått er en bild av hur det såg ut inne på mässan. Men hur var det på utsidan av RSM då? Det var kaos! Som jag nämnde i början av denna artikel så tyckte vi att kön var lång från början. Men en och en halv timma senare tänkte vi ta lite frisk luft och se hur kön såg ut. Då var kön minst dubbelt så lång. när jag filmade kön så tog det 3min 40sek att gå igenom den.
Denna längd höll i sig tills det var cirka två timmar kvar på mässan. Då har köns längd varit konstant i ungefär fyra till fem timmar. Till slut när vi gick hem en timma innan stängning så var kön fem meter utanför och fem meter på insidan. Totalt var det 2800 personer på årets mässa vilket är en ökning med hela 1000 personer från förra året.

Men det härliga var att trots den långa kön så såg vi inga ledsna eller irriterande miner under hela dagen. Alla var glada och gemenskapen låg i luften.
En av anledningarna till den långa kön (förutom att mässan var otroligt populär) var att lokalen ”endast” rymmer 900 personer så när den kvoten var nådd så ströps intaget rejält vilket bromsade upp.

Då RSM är en helt ideell mässa så fanns inte ekonomi till större lokal eller fler dagar. Det skulle också vara en stor chansning att satsa mer då arrangörerna inte hade någon aning  om hur stort det skulle bli. Vi liksom dom hoppas på att Göteborg Stad snappar upp denna succé och hjälper till med större lokal för nästa år (Svenska mässan vid Liseberg). En annan rolig sak som fanns på utsidan (som vi nämnt i tidigare inlägg inför mässan) var att Bergsala stod utanför med deras husvagn där man kunde sitta och snacka eller testa 3DS och Wii U.

Vi på TeknikHype ser med glädje fram emot nästa års Retrospelsmässa och tackar väldigt mycket för både mässan och det tillmötesgående som arrangörerna har haft mot oss. Samt vill vi ge ett riktigt stort grattis till RSM då det blev en sån extrem succé!
Vi ses 2014 bland alla kretskort och maskiner. Fram till dess så kommer minnena från bitpop blandat med glädje och en resa bakåt i tiden finnas hos oss.

Tack RSM för ett kanonjobb!

Tidigare artikelNyhet: Trailer till Sonic 3DS
Nästa artikelIntrevju: Intervjuer från Retrospelsmässan 2013

3 kommentarer

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn