TeknikHype blev bjudna till Eindhoven, Holland för ett tillkännagivande och pressevent.

En resa till Eindhoven för att få reda på mer om framtidens teknik gällande belysning, det är verkligen inget som en teknikblogg som TeknikHype kan tacka nej till, följ med när vi berättar om vad Philips tillkännagav samt presenterade, mycket nyheter inom belysningsteknik att invänta!

Lighting beyond illumination

Det var vad hela eventet handlade om, mer än bara belysning. På onsdagsmorgonen blev vi upphämtade med buss ifrån hotellet för att åka till Philips High Tech Campus, där vi möttes av Philips VD för belysningsteknik, Eric Rondolat, där han presenterade att Philips har startat ett samarbete med Bosch, Cisco, SAP. Dessa samarbeten är till för att utöka Philips område inom belysning i både den offentliga liksom den privata sektorn.

Efter presskonferensen så fick vi följa med och se på tekniken inom den offentliga sektorn, såsom Philips OneSpace, Carpets och Patterns.

Philips OneSpace

Detta är ett tak med belysning i, men inte med massa armaturer mot taket, utan hela taket är belysningen. Tänk er möjligheten att få dagsljus inomhus utan fönster eller armaturer samt undvika att få skuggor av personer på golvet, detta är OneSpace. Philips OneSpace är gjort av ett material som gör det både brandsäkert och ljudisolerande.

 

Philips Carpets

Tänk er att bli mottagen med en egen välkomsthälsning i golvet när du kommer till kontoret när du drar det passerkort, detta är möjligt med Philips Carpets. Allt detta i mattan som ligger på golvet. Du kan få allt ifrån en rullande text med personlig hälsning eller vid eventuell evakuering av kontoret så visar den närmaste vägen till nödutgången.

Philips Patterns

Något som arkitekter ser fram emot är att få fram nya spännande lösningar på byggnadsmaterial. Detta är möjligt med Philips Patterns. Där du kan få en vägg med olika ljusmönster som rör sig eller varför inte en hel vägg som är upplyst med hjälp av dioder? Så som Isaac Asimov år 1964 sade, ”By 2014, electroluminescent panels will be in common use. Ceilings and walls will glow softly, and in a variety of colors that will change at a touch of a button”. Kort sammanfattat; år 2014 så kommer vi ha belysta paneler på väggarna som förändras vid en enkel knapptryckning. Möjligheterna känns oändliga när man förutspådde detta redan 1964.

Sen gick vi vidare till ett kontorslandskap, där vi fick se något så simpelt som en armatur infälld i taket, men den va så mycket mer än bara simpel. Denna armatur var utrustad med sensorer för temperatur, närvaro och energiförbrukning, allt detta drivet av en CAT-5/6 kabel ifrån en Cisco router, här kommer parneterskapet med Cisco in i bilden. Tillsammans har Philips och Cisco tagit fram en armatur som styras med hjälp av en app för att ändra belysning precis ovanför arbetaren, känna av ifall arbetaren är på plats och om personen inte är där så dimmas belysningen ner, allt detta drivet med en helt vanlig nätverkskabel.

Hemautomation

Dom visade upp ett vanligt scenario i ett hem, man ligger och sover, lamporna i sovrummet dimmas långsamt upp vid den period när du sover som lättast då systemet via appen i din telefon känt av när du inte sover som djupast. Sen kan man få en med hjälp av Siri (i detta nu så verkar bara Apple ha stöd för detta) även röststyra hela systemet, efter att dem vaknat upp så valde dem att få en energiboost genom att lamporna tändes upp starkt i rummet, sen även i köket fanns det en tryckknapp med fyra knappar varpå den ena tände upp en form av arbetsbelysning i köket medans frukosten gjordes. Sen efter att morgonbestyren var färdiga så åkte paret iväg på en resa, men glömde att släcka lamporna i hemmet, detta kände då systemet av när paret begav sig ut genom ytterdörren och släckte då alla lampor. Och eftersom hemmet nu stod tomt så aktiverades en form utav larm, som då kände av att en inbrottstjuv var i hemmet, varpå systemet tände lamporna i sovrummet för att skrämma iväg brottslingen. Sen kom paret hem och även detta kände systemet av och tände upp belysningen i hemmet för att du aldrig ska behöva komma hem till ett mörkt hem igen.

Men det var inte allt, belysningen kommer aldrig bli likadant i ditt hem, Philips och Bosch har jobbat ihop med filmföretag och ett par spelföretag för att få belysningen att bli mer interaktiv med vad du tittar på din tv. Till exempel att rummets belysning ändrar sig till mörkare när du kommer ner i en grotta eller när du dör i ett spel så blinkar lamporna rött. Allt för att du ska få en större och mer inlevelse i vad som visas på din tv.

Vi fick berättat för oss att detta är bara små exempel på vad som är möjligt med detta systemet, det fanns 100-tals med appar som har gjorts för att personifiera hela belysningsmiljön i ditt hem. Deras motto som följde med oss igenom hela eventet påvisas verkligen av Philips arbeten, Lights Beyond Illumination.

City Farming

Philips har även tänkt på miljön och framtidens odlingar. City Farming är nånting som är gjort för att vara framtidssäkert, kunna odla plantor och mat även i städerna. Vi fick följa med in i deras lilla laboratorium där dem visade upp hur ljusets påverkan kan ändra både smak och färg bara genom att ändra vilken färg som lyser på plantorna.

I dessa odlingslotter så hade Philips odlat fram senapsblad och som visas i bilden ovan hade färgen ändrats till lite mer mörkgrön färg samt att smaken blev mycket mer intensiv av detta.
Inte bara senapsblad fanns här utan även jordgubbar och andra sallater. Detta är bara början för vad som kan odlas inomhus och i en stängd miljö vilket gör att man inte behöver använda bekämpningsmedel, detta blir både miljövänligare och vänligare mot människan.

Detta avslutade våran dagstur på Philips High Tech Campus i Eindhoven. En fantastiskt upplysande och intressant dag!

Vi tackar Philips för detta enorma arbete och ser fram emot vad som kan göras i framtiden med belysning på alla olika plan!

Tidigare artikelNyhet: Nya processorer kommer endast stödjas av Windows 10
Nästa artikelNyhet: Netflix stoppar proxyservrar

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn