HEM TeknikHype Artikel Artikel: Ny teknik kan uppfatta våra ansiktsuttryck och känslor

Artikel: Ny teknik kan uppfatta våra ansiktsuttryck och känslor

I Boston testade man nyligen en ny sorts kamera inne på en McDonald’s-restaurang. Kameran är utvecklad så att den uppfattar ansiktsuttryck och detta testades på både gäster och kunder.

Den kunde snabbt analysera vad kunderna tyckte om servicen, när de var nöjda eller missnöjda. Man märkte att när personalen var stressad under lunchen så smittades det också av sig till kunderna. Produkten togs fram för att kunna ersätta studier och dylikt, då kameran räknas som en mycket mer pålitlig källa.

Den spelar in i 30 frames per sekund, vilket betyder att till och med de allra minsta ansiktsuttrycken kommer med. Kameran uppfattar uttryck som ett mänskligt öga knappt hinner se och skaparen hävdar själv att träffsäkerheten är så hög som 95 % när det kommer till alla känslor den själv kan uppfatta, så som förvirring, glädje, ilska, rädsla och avsky.

Man spekulerar nu i vilka andra sammanhang man skulle kunna använda kameran. Folk hävdar att det skulle kunna användas för att verifiera hur säkra politikerna är i sina uttalanden. Vissa pokerspelare är av den åsikten att kameran skulle kunna användas för att få syn på ”tells”, alltså uttryck du gör när du exempelvis bluffar. Det skulle också kunna användas av tulltjänstemän för att identifiera avvikande beteenden och handlingar.

Paul Ekman är en amerikansk psykolog som är känd för sin forskning inom ansiktsuttryck. Nyligen var han med och gav tips till Pixars nya film Inside Out som handlar mycket om känslor och just hur man uttrycker sig själv. I mitten av 1950-talet så drog Paul ut på en expedition till Papa Nya Guineas djungel och märkte att stammarna där uppfattade exakt vad han menade med sina ansiktsuttryck även om de språkmässigt inte kunde urskilja ett enda ord. Forskningar menar också på att folk som föds blinda använder sig utav samma ansiktsuttryck som vi andra.

Det ligger med andra ord i mänsklighetens beteende att använda sig utav dem. I tv-serien Lie to me är huvudpersonen Cal Lightman baserad på Paul Ekman. Han är en doktor som hjälper polisen att avslöja brottslingar som ljuger. Också någonting som kameran potentiellt skulle kunna hjälpa till med i framtiden.
Det franska företaget Aldebaran Robotics släppte roboten Pepper till försäljning under 2015. Pepper är den första hemroboten som kan läsa människors känslor. Den handlar efter dina ansiktsuttryck, beteenden och det du säger till den. I reklamfilmen om roboten visar man hur Pepper bland annat kan muntra upp dig efter att du haft en dålig dag.

Robotar kan inte längre bara sköta vanliga fabriksjobb. Utvecklingen gör att dem numer kan uppfatta oss, tala med oss och till och med känna våra känslor. Eller i alla fall känna igen dem. Vi har tveklöst en spännande framtid framför oss. Kanske mest känslomässigt.

INGA KOMMENTARER

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Exit mobile version