År 2014 grundades appen Veckopeng och man insåg snabbt att det var inte bara barn i Sverige som fick veckopeng och behövde lära sig hur man ska handskas med pengar.

Efter 5 år så har man bytt namn till Gimi och finns i ett par länder. Det används i var femte familj och har även lanserat ett MasterCard för barn. VD Philip Haglund har hintat om att mer kommer med tanke på nya tidens ekonomi och en fantastisk rolig ljus framtid framför sig.

Med åren har kontanter försvunnit och barn som växer upp idag har det inte lätt då de digitala hjälpmedlen inte riktigt funnits där. Oftast får dom kontanter ifrån mor och farföräldrarna under högtider och då vill man helt spendera dessa pengar virtuellt och den kopplingen är svår. När jag var liten och fick pengar så var det lättare att gå till kiosken och köpa mig en glass för 15kr och få tillbaka 85kr tillbaka i växel.

Swish, kontaktlösa betalningar, virtuella pengar och kontantfritt samhälle är en otroligt bra grund men alla spelare i denna fantastiska värld är inte alltid goda. I Sverige handlar vi betydligt mycket mera på kredit och det är inte för att vi tjänar mindre eller är fattiga, snarare sättet att spara har försvunnit samtidigt som det har blivit betydligt enklare att betala på faktura eller kredit. För många lån och krediter kan dock ställa till det ekonomiskt och det kan därför vara fördelaktigt att samla dessa lån och på så sätt få en lägre ränta.

Gimi startade som en app där föräldrar kunde ge sina barn veckopeng digitalt och det är fortfarande de som är Gimis starka grund men det har byggts på en rad andra funktioner längst resans väg.

Så här fungerar Gimi:

Jag som förälder sätter upp ett konto, lägger till mina barn, och sätter sedan upp hur mycket dom ska få i antingen veckopeng eller månadspeng. Pengarna hamnar sedan i ett konto som man sedan kan bestämma om barnen ska få ränta på pengarna om dom sparar dom istället för att spendera dom. Skulle då mina barn köpa något som jag förälder har fått betala för så dras det pengar från deras veckopeng, dras samma av från deras konto.

Nu får barnen en översikt och mer förståelse på vad saker och ting kostar. Dom får även känna på de här med att få en inkomst och att det lönar sig att spara. Det går även att sätta upp olika sparmål i appen ifall det är så att barnen vill spara till specifika saker istället för att köpa onödigt som ex. godis. Man kan även få barnen att vara mer aktiva hemma genom att hjälpa till med sysslor mot betalning. Och självklart kan man fota sysslan man har gjort för att bevisa att ex städningen i sitt sovrum verkligen är gjord. Vissa kanske höjer lite på ögonbrynen att barnen får betalt för att göra vardagssaker men det lär dom om arbete och inkomster.

Gimi har nu vuxit och utvecklat hela appen genom att erbjuda sina användare en fullfjädrat MasterCard, ett s.k Pre-Paid kort så föräldrarna slipper den jobbiga pappersdelen hos banken. Så man kan handla online med kortet och i appar med de, precis som vilket kort som helst. Som förälder får man även notiser när barnen handlar något.

Då kanske ni undrar, varför gör inte bankerna detta? Enligt Philip är svaret enkel, det finns inga pengar i de. Personer under 18 år tar inga lån och är inte lönsamma för bankerna.

Tidigare artikeliOS 13 och iPadOS har fått släppdatum
Nästa artikelCo-op Resident Evil heter Project Resistance