DreamHack Winter har stängt ner för denna gången, det var större än någonsin och hade en hel del att bjuda på!

Världens största LAN har ägt rum igen, e-sport, expo, tävlingar, skräp, trötthet, skön stämmning. Det är svårt att förklara DreamHack med ett ord, men skulle vi göra ett försök så får det nog bli ”underhållning”,  för underhållning bjuds det på i många former. Förutom den uppenbara underhållningen som finns hos de med datorplats så kan du med vanligt dagspass för 120 kronor (gäller mellan 10:00 – 22:00). Med ett dagspass får du tillgång till konserter, e-sportmatcher, expoavdelningen där du kan testa spel, datorer, prylar, köpa tillbehör och datorer till förmånliga priser, vara med i tävlingar och mycket mer.

Som vanligt är det Telia som står för internet och både hastigheten samt trafiken som pågår innanför Elmia under just Dreamhack-helgerna styrs allt av det som ni kan se nedan.

Expo

Vi på TeknikHype fokuserar mest på expoavdelningen och e-sporten då det är där vi får ut mest. Expoavdelningen på Dreamhack Winter var betydligt större än i somras då de valt att ta lite yta från LAN-delen för att främst få plats för Blizzard. En del av de som ställde ut sina grejer var då Blizzard men även Komplett, Gigabyte, MSI, EA, Sony, Steelseries, Logitech och många fler. En utställare som fångade vårt intresse var en gymnasieskola från Lund, LBS ljud & bildskolan. Vanligtvis brukar skolor hålla sig till Gamex, men att de visar upp framtidens utvecklare även på Dreamhack är väldigt intressant. Ett av spelen som visades upp heter Northfall och ligger i alfa-stadiet. Det är ett skräckspel som utvecklats av tre elever på skolan och har en hel del potential. Spelet kan laddas ner och testas här.

DSC_0412
Chefen passar på att visa upp dom nyinköpa tröjorna!

Det fanns också montrar som passande in mindre bra, montrar som LO, försvarsmakten och mer lokala offentliga föreningar och företag från Jönköping. Det är ju självklart att de vill locka unga människor, men finns det ett intresse för dessa frågor hos personer som vill spela och nörda ner sig i 15 årsåldern.

Oculus Rift

En av expovdelningens mest populära sak var utan tvekan Oculus Rift, framtidens spelupplevelse. Naturligtvis testade vi den i ett par olika montrar där man fick testa lite olika spel eller simulatorer. Vi på TeknikHype är rätt eniga om att detta är framtiden, men det måste jobbas vidare på innan det når slutkonsument. Upplösningen är för låg och illamåendet spred sig över hela gruppen mer eller mindre. Men känslan att vara i Team Fortress och springa på banor är oslagbar jämfört med att sitta framför en skärm. En Half Life 2-mod bjöd på en öppen miljö i lugnt tempo här kunde man se helikoptrar flyga över än och man kunde springa runt i öde hus och se sig runt.
Känslan är som sagt oslagbar, men det är en hel del som behövs lösas innan den skickas ut till de stora massorna.

E-sport

Precis som dom senaste åren så växer E-sporten allt mer och mer runt om i världen och Dreamhack är det inget undantag på. I år fick vi även en nykomling bland spelen när det gäller just E-sport och det är Battlefield 4. Vi har inte hunnit sätta oss in i hur och vilka regler som gäller men vi följde några matcher på plats och visst kan detta vara något som vi kan få se mer av i framtiden. Störst fokus låg det på LoL, CS:GO och Starcraft 2 såklart där man mot slutet när finalerna började dra igång fyllde upp alla platser som fanns vid dom enorma scenerna som byggts upp bara för just E-sporten. På plats att följa E-sporten fanns både SVT samt TV6 så det är inge tvekan om att E-sporten som vi ser idag bara är början, Dreamhack är nog de som kommer få fart på det i just Europa och frågan är bara när kommer Elmia bli för litet när de ska försöka få ihop både ett LAN samt E-sporten?

LAN

Som vi nämnde tidigare så ämnade vi inte så mycket tid åt själva LAN-delen då det mest är uppradade datorer och under sista dagen var människorna mer eller mindre ”döda” när vi tog en promenad genom LAN-landskapet. Det märktes en tydlig skillnad på besökarna denna gången jämfört med i somras då vi besökte DreamHack på den första dagen. Man såg även skillnaden på skärmarna då de flesta kollade på Netflix, Youtube eller E-sportfinaler istället för att spela själva.

Men för att summera DreamHack Winter 2013 så ser vi än en gång ett rejält ökande intresse och vi undrar lite var detta slutar, om det slutar! Med en ständigt växande expoavdelning och ett väldigt lavinartat intresse för E-sport så kan det inte gå åt något annat håll än framåt. Vi kommer fortsätta att besöka Dreamhack Summer och Winter där utvecklingen kommer vara den delen som vi kommer följa och se om detta med LAN dör ut eller tvärtom.

Tidigare artikelRykte: Mer Haswell till Chromebooks?
Nästa artikelVideo: Xbox One med SSD

2 kommentarer

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn