För sex år sedan blev robotdammsugaren årets julklapp och en ny undersökning visar nu att över var femte svensk har en hemma och använder den flitigt.
Däremot skiljer sig sättet vi nyttjar robotdammsugaren.
Från att ha varit en nödvändighet i hemmet har synen på dammsugaren förändrats över tid. Tack vare teknikutvecklingen har produkten utvecklats med nya funktioner och smarta lösningar, allt för att vi ska kunna få en så enkel vardag som möjligt.
Neato, som står bakom tekniken för laserskanning hos robotdammsugare, tillverkar och designar intelligenta robotdammsugare för hemmet sedan 2005, har låtit Norstat undersöka svenskarnas attityder kring robotdammsugare. Dammsugaren är en produkt och innovation som både har förändrat och förenklat hushållsarbetet sedan den introducerades på marknaden.
2015 blev robotdammsugaren årets julklapp och från att ha varit en produkt främst för de teknikintresserade är det nu något som återfinns i många svenskars hem. Av de som deltagit i undersökningen har 20 procent en robotdammsugare hemma och över 30 procent kan tänka sig att köpa en. Än så länge är det dock främst den yngre befolkningen som äger en robotdammsugare, då majoriteten är mellan 25-40 år.
Storlek på bostad och samboende viktiga faktorer
Att bo i villa eller lägenhet är ingen avgörande faktor till att skaffa en robotdammsugare. Däremot är det betydligt vanligare att bo i en bostad som är 50 kvadratmeter eller större för att svenskarna ska tycka det är fördelaktigt att äga en robotdammsugare.
Majoriteten av de som har en lever dessutom tillsammans med sin partner eller med sin partner och barn – enbart 23 procent lever själva i singelhushåll. Det är även något vanligare bland kvinnor att ha en robotdammsugare än bland män (55 respektive 45 procent).
Ägandet av robotdammsugare är relativt jämt fördelat över landet, där det är mest vanligt att äga en i mellersta Norrland medan det i Stockholm och södra Sverige är mindre vanligt.
Önskan om en bekväm tillvaro står högt på listan när svenskar väljer att köpa en robotdammsugare. Även anledningar som att det passar ens livsstil, att dammsugning är den minst populära hushållssysslan eller att man har husdjur eller familj spelar in när man väljer att införskaffa en. Robotdammsugaren förenklar vardagslivet på många sätt och undersökningen visar att den även är ett viktigt hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning.
Design och funktion spelar roll
I takt med teknikutvecklingen har dammsugaren, och inte minst robotdammsugaren, utvecklats med flera olika funktioner, nya smarta lösningar och även rent utseendemässigt. Förmågan att komma under låga möbler, rengöra hörn, smart navigering och att kunna känna av andra objekt i rummet är några av de funktioner som svenskarna värderar högst. En av robotdammsugarens främsta egenskaper är dessutom att den kan schemaläggas och över 40 procent svarar att de låter dammsugaren städa när de inte är hemma för att kunna komma hem till ett rent hem.
Ersätter inte den vanliga dammsugaren
Studien visar att de som valt att införskaffa en robotdammsugaren är flitiga användare av den. Över hälften använder robotdammsugaren dagligen eller flera gånger i veckan för städning av hela hemmet.
Även om robotdammsugaren används frekvent så kan den än så länge inte ersätta den vanliga dammsugaren. Nästan alla som äger en robotdammsugare har även en vanlig dammsugare. Mer än hälften menar att anledningen till detta är att robotdammsugaren helt enkelt inte kommer åt överallt.
Faktaruta
Robotdammsugare i svenska hushåll är ett inslag som blivit allt vanligare under de senaste åren. Bland robotdammsugarägare är det vanligast att använda sin maskin på vardagar och främst då man själv inte är hemma. Majoriteten av svenskarna som äger en robotdammsugare är i åldrarna 25-40.
Så ofta använder svensken sin robotdammsugare
- Dagligen – 29%
- En gång i veckan – 23%
- Flera gånger i veckan -39%
- En gång i månaden – 4%
- Aldrig – 3%
- Vill/kan ej svara – 2%
Så bor svenskarna som äger en robotdammsugare
- I en lägenhet – 48%
- I ett hus/villa – 45%
- I ett radhus – 7%