Facebook home har nu anlänt till Google Play (dock inte Svenska än). Hur funkar det då? Här kommer lite tankar om launchern.

För ett tag sedan så lanserade Facebook en ny launcher till Android som de kallar Facebook home. Tanken med det är enkel, det är en stilren launcher som läggs ovanpå din mobils operativsystem.

Låsskärmen är snygg, man ser klockan de första sekunderna sedan växlar det över till sitt Facebook-flöde. Bakgrundsbilden bläddrar mellan dina kompisars upplagda bilder, du kan enkelt gilla och kommentera statusuppdateringar från dina kompisar.

Rör du din profilbild längst ner så får du alternativen: Låsa upp, Facebook messenger och sina appar. När man går ifrån hemskärmen så försvinner det snygga. Drar man uppåt och kommer till sina appar så ligger utvalda apparna på rad (likt en iphone), längst till vänster har man en lång lista neråt med alla sina appar. Högst upp har man: Status, Foto och checka in. Vilket kan vara smidigt om man ofta använder Facebook. Denna funktion är dock inget en vanlig widget kan lösa på din vanliga hemskärm.

facebook-home

Något Facebook missat i denna launcher är att den är till en mobiltelefon. Det finns inget smidigt sätt att nå telefonfunktionen, det smidigaste sättet (som känns mer som en genväg än en lösning) är att lägga den på den första sidan bland sina appar. Då det inte finns någon rad för ”highlightade appar” så får man bläddra en hel del för att komma till rätt sida.

Som många Facebookanvändare kanske märkt så har den vanliga Facebookappen även uppdaterats i Google Play. Den har inte ändrats något speciellt rent användarmässigt. Men utvecklarmässigt så har den en hel del nya förmåner. Då appen nu är förberedd för Facebook Home så får den ta del av mycket mer av din telefon och data än vad den äldre appen hade. Vill man inte dela ut denna information så får man helt enkelt sluta uppdatera Facebookappen från ett par dagar sedan.

iOS och Windows Phone

Som vi skrev tidigare idag så håller appen även på att utvecklas för Windows Phone och iOS. För de två OS:en så kommer högst troligt Facebook Home bli än mer klumpig då det kommer bete sig som en egen app. Med andra ord så kommer man först få öppna en app för att sedan komma till en launcher. Inte bara blir den mer osmidig, den blir betydligt mer onödig där med.

(Hur appen kommer funka i praktiken till iOS och Android är inte spikat än men vi kan inte se någon annan lösning än ovan nämnda).

Vad tycker vi då?

Nja, Facebook Home slår säkert hos en del, min gissning är att Facebook homes snittålder ligger/kommer ligga på  17 år. Med andra ord kommer launchern användas av ”folk” som inte inser bristerna med launchern men tycker det är sjukt ”coolt” att ha sina fulla kompisar som bakgrundsbild när de låser upp mobilen.

Man ska dock tillägga att appen har benämning 1.0 vilket kan säga en hel del om appens innehåll. Förhoppningsvis blir launchern betydligt bättre med uppdatering 2.0 (detta är dock inget vi på TeknikHype lovar på något sätt).

Vill ni testa själva så kan ni ladda ner Facebook Home här.

Tidigare artikelNyhet: Gears of War & God of War säljer dåligt
Nästa artikelNyhet: 1,5 miljoner nya Androidenheter aktiveras varje dag

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn