Veckans TH-skola kommer rikta in sig på skärmens upplösning, något som är en stor försäljningspunkt i hösten mobiler, frågan är bara hur nödvändigt det är?
Redan 2010 blev skärmens upplösning viktig i försäljningssyfte på mobiltelefoner. Det var i samband med lanseringen av Apple’s iPhone 4 som begreppet PPI (Pixel per inch) spred sig till fler konsumenter. Upplösningen på iPhone 4 är 960 x 640 vilket ger en PPI på 326, med andra ord får det plats 326 pixlar på en tum, totalt rymmer skärmen på iPhone 4 614400 pixlar. För att få fram PPI:n på en telefon så tar man det vertikala pixelantalet och delar det med de antal tum skärmen har på den vertikala sidan.
Upplösningen, 960 x 640, som iPhone 4 har låter inte speciellt mycket, men med tanke på att skärmen endast är 3,5” stor så blir PPI:n relativt hög ändå.
Kollar man istället på Androidtelefoner så kan vi höja skärmstorleken till mellan 4” till 5” (för den tiden) vilket gör upplösningen 960 x 640 betydligt sämre då varje pixel blir större.
Tar man en 5” skärm så krävs det en upplösning på mellan 720p (1280 x 720) till 1080p (1920 x 1080) för att nå den PPI som iPhone 4 har.
Vad är grejen med QHD?
Under 2014 så har begreppet QHD växt sig allt starkare i mobilvärlden, vi har LG G3, Samsung Galaxy Note 4 och Nexus 6 för att nämna några telefoner med QHD-skärm. QHD är alltså upplösningen 2560 x 1440, detta är nästa dubbelt så många pixlar som hos en FullHD-skärm som har upplösningen 1920 x 1080. Detta låter förstås jättebra och i vissa lägen är det fantastiskt! Men det är också dubbla mängden pixlar som hårdvaran i telefonen ska jobba med jämfört med FullHD. Detta påverkar prestandan och användarupplevelsen mer än vad det ger en skarp och bra bild jämfört med FullHD.
De QHD-enheter vi testat är direkt påverkade av den höga upplösningen, det belastar hårdvaran vilket gör att den inte kan ge samma flyt som en FullHD-skärm ger, samt drar en belastad hårdvara mer batteri än en som jobbar i ett lugnare tempo. Så det man offrar för att få en marginellt bättre bildkvalité är användarupplevelse och batteritid, något som vi inte rekommenderar. Men vi är dock säkra på att majoriteten av de toppmodeller som släpps under 2015 kommer använda sig av QHD-skärmar då det är ett enkelt sätt att marknadsföra sin produkt på. Till dess försvar så kommer även hårdvaran vara mer kraftfull.
Frågan är vart denna upplösningshets ska sluta? Kommer vi få se nästa steg under 2016 vilket är 4K, en upplösning som sprider sig på stora TV-skärmar nu. Redan när Apple lanserade iPhone 4 så påstod dom att människans öga inte kunde uppfatta en högre PPI än 300-320, alltså har iPhone 4 en PPI som toppar ögats syn, hur tillförlitlig den informationen är låter jag vara osagd men idag så har QHD-skärmarna en PPI över 500 vilket är långt över ögats maxgräns (enligt Apple).
Våra tidigare TH-skolor kan ni hitta här
Är det något du undrar över eller bara vill att vi tar upp i TH-skolan så är det bara maila oss på info@teknikhype.se. Du kan också lägga en kommentar nedan eller skriva till oss på sociala medier.