Nätverkslagringsenheten NSA325 V2 från ZyXEL har nu varit i testlabbet hos Teknikhype ett tag och vad kan vi nu säga om den? 

Att ha allt samlat på en nätverksenhet är väldigt smidigt och funktionerna man kan ha på dessa enheter varierar och kommer i alla dess former, vad har ZyXEL NSA325 V2 att erbjuda till hemmets nätverk? Läs vidare så skall vi förklara mera.

Allmänt

ZyXEL NSA325 V2 är NAS, Network Attached Storage enhet, kort och gott en nätverkslagringsplats, en enhet där du kan spara bilder, filmer och annat för att smidigt kunna komma åt det på alla datorer i nätverket, eller varför inte spela upp ett bildspel med senaste semesterns bilder på TVn. NSA325 säljs utan hårddiskar, det är inget krav att ha två hårddiskar utan det går lika bra med en hårddisk. Skall man ha den som en backuplösning så är det att föredra med två hårddiskar. Just denna NAS går enkelt att göra om till en webbserver, för att publicera en egen blogg eller bildgalleri, detta med hjälp av modul installationssystemet som finns inbyggt i NSA325 V2.

app_nsa325_v2_700

Funktioner

NSA325 V2 har en hel rad med funktioner och lite fördelaktigt är att man har möjligheten att ladda in de moduler och funktioner som man själv vill ha, och känner man att något är onödigt kan man avinstallera det för att spara på systemets resurser.

– BitTorrent – Möjlighet att ladda hem torrent filer direkt till enheten, med hjälp av klienten Transmission- Interna server lösningar – FTP, DLNA, iTunes, Time Machine,  Utskriftsserver, automatisk uppladdning till Flickr och Youtube och även till Dropbox, samt via modul till Google Drive – Fildelning – Ger dig möjlighet att sätta upp flera användare och grupper, smidigt för hushåll med flera personer, samt begränsa utrymmet till de olika användarna
– Downloader – Via RSS flöden så kan NSA325 V2 ladda hem poddar, tv serier och annat automatiskt – Partitionstyper – JBOD (Just a bunch of discs), RAID 0, RAID 1
– Personligt moln – anslut vart som helst till din NSA325 V2 via mobil, surfplatta eller dator- Då NSA325 V2 kommer utan hårddiskar kan du själv välja storleken på lagringen och du behöver heller inte ha två diskar, men det kan vara att föredra
– Två USB portar på baksidan och en USB 3.0 på framsidan, detta för möjlighet av skrivarserver och även ansluta USB anslutna externa hårddiskar

Denna NAS drivs med hjälp av olika moduler, moduler som går att ladda hem via inbyggda programvaran, med hjälp av detta sätt så kan du som användare forma ZyXEL NSA325 V2 på ett sätt som passar dig och just din användning.

Design

ZyXEL NSA325 V2 är väldigt stor, till skillnad mot Buffalo LinkStation 420 som vi har testat tidigare. Chassit på NSA325 är gjort i plast, vilket dessvärre gör att ljudnivån blir väldigt hög och hela lådan fungerar dessvärre som en resonanslåda, vilket gör att man får stuva undan den nånstans där det finns möjlighet att dra nätverkskabel och där den inte stör så mycket. Utöver det så har den en så kallad ”smart fläkt” på baksidan, som automatiskt går ner i varv när enheten blir kallare och höjs då automatiskt när den stiger i temperatur. På fronten hittar vi LED indikatorer för systemet, status för hårddisk 1 och 2 även indikation för USB anslutning, på fronten har vi även en USB 3.0 anslutning.

Måtten på NSA325 V2 är bredd 108 mm djup 205 mm höjd 147 mm.

 

Omdöme:

Då kommer vi till slutordet om ZyXEL NSA325 V2, det första vi kan meddela är att detta är den andra NSA325 V2 som vi har hos oss, den första strömadaptern sönder på efter att enheten gick ner i viloläge. Sen ljudnivån, den är utanför denna värld. Den är otroligt hög och kan lätt bli ett störande moment, dessvärre. Sen priset, priset ligger på 904:- på billigaste stället enligt pricerunner.se, det kan ses som väldigt högt då det inte ingår någon hårddisk, vilket då gör att det tillkommer ett par hundralappar till för att få systemet fungerande. Men utöver det så funktionerna är många och den har en hel del smarta funktioner, såsom det här modulsystemet för att installera och ta bort funktioner. Dessvärre så tynger priset och även ljudnivån ner hela betyget så ZyXEL NSA325 V2 blir dessvärre utan betyg ifrån oss på Teknikhype.

Tidigare artikelRykte: Galaxy S5 med 2K-skärm till sommaren
Nästa artikelRykte: Apple tillverkar redan sin ”iWatch”

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn