[av_image src=’https://www.teknikhype.se/wp-content/uploads/2017/06/tplink-ac5400-img01.jpg’ attachment=’26713′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’][/av_image]
[av_textblock size=” font_color=” color=”]
TP-Link fortsätter att slå sig igenom på nätverksfronten och denna gången får vi vara med om funktioner som vi väntat på så länge.
TP-Link har varit med i leken ett tag och har erfarenhet av att ta fram bra nätverkslösningar, men hur bra är de när det kommer till de som kräver det bästa och det snabbaste?
Första intrycket med TP-Link AC5400 är att det är en kompakt router fastän med tanke på sin prestanda och sina funktioner. Vi får fortfarande stå ut med hela sex antenner som sticker rakt upp och det går inte riktigt att rikta dom åt något annat håll än just upp.
Många av oss är beroende av Wifi i våra hem men det finns fortfarande många är beroende av LAN-portar, AC5400 har fyra portar som borde vara mer är tillräckligt för många. Men det är just när det kommer till de trådlösa som det börjar hända saker.
TP-Link AC5400 är utrustad med tre frekvensband som enligt TP-link ska ha en maxkapacitet på 5,4 Gbit/s och som via inbyggda funktion såsom Smart Connect-teknik ska fördela denna hastighet mellan antalet kopplade enheter. Men värt att nämna för er som tänkt införskaffa TP-Link AC5400 är att Smart Connect-funktionen inte är igång som standard utan är något som man måste dra igång själv och göra de rätta inställningarna som är väldigt lätta att förstå även för nybörjare.
Men precis som hos många andra routrar i samma prisklass så är även AC5400 utrustad med möjligheten till 2,4 GHz eller 5 GHz, väljer man 5 GHz kan man till och med välja att ha denna frekvensen på två olika band.
TP-Link AC5400 är en väldigt snabb router, tyvärr inte lika snabb som andra routrar i samma prisklass men inte långt ifrån, såpass liten skillnad att det oftast inte är något som man kommer märka av.
En viktig funktion som allt fler vill ha i sin router är möjligheten att skapa ett ”gästnätverk” enkelt och stabilt, något som görs väldigt enkelt i routern mjukvara som man kommer åt via webbläsaren. Det går nu även att skapa fler gästnätverk med både login och lösenord om så behövs.
TP-Link har haft en tuff period med ett rykte om dålig kvalitet och ostabilt hemnätverk, men det är en rejäl uppryckning som företaget har gjort den senaste tiden och med ett flaggskepp som AC5400 är nog bland de stabilare routrar vi testat senaste tiden där vi inte haft några som helst problem sedan dag ett vi kopplade in den.
Omdöme
Inte alla som har möjligheten att betala nästan 4000 kronor för en router eller är ute efter router som AC5400 men är man ute efter en router som utan problem ska klara av att ta hand om flera datorer och flera telefoner samtidigt är det inga problem för AC5400, men det är också en router som är enkel att installera men även enkel att fortsätta konfigurera om man vill optimera sitt Wifi för olika enheter.
Men funktionen som vi inte kan vara utan längre det är möjligheten att kunna skapa gästnätverk som är en perfekt att ha både hemma men även på kontor.
[wp-review id=”26577″]
[/av_textblock]
[av_hr class=’default’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′]
[av_social_share title=’Dela med er’ style=” buttons=” share_facebook=” share_twitter=” share_pinterest=” share_gplus=” share_reddit=” share_linkedin=” share_tumblr=” share_vk=” share_mail=”][/av_social_share]
[av_comments_list]