18 januari, 2025

Test: Sony Xperia Z3

Sony har nu släppt sin fjärde generation från Z-serien, Xperia Z3. Nu har vi testat detta designmästerverk.

Under IFA i år visade Sony upp sin senaste del i Xperia Z-serien. Såklart handlar det om Xperia Z3, något av en finjustering från deras tidigare Xperia Z2. Samtidigt som skillnaderna inte är revolutionerande så visar Sony hur viktiga de små detaljerna är hos en telefon. Samtidigt som Sony inte valt att gå upp en nivå med hårdvaran så finns det ändå en hel del positiva saker att lyfta fram hos Xperia Z3.

Design och första intryck

Z-serien har aldrig varit snyggare

Än en gång måste vi börja med det absolut första intrycket, kartongen. Sony måste bli bättre på att förpacka sina telefoner, det vi möts av är en relativt stor och luftig kartong, så pass att man kan höra tillbehören glida runt i kartongen. Detta kan dock variera mellan olika utgåvor då olika utgåvor kan innehålla olika tillbehör. Det som fanns med i vårt testexemplar var en laddare och lite pappershäften samt telefonen. En onödigt stor kartong handlar inte bara om ett första intryck utan även om att frakta luft mellan olika delar av jorden, ju mindre förpackningen är ju fler enheter får det plats per leverans vilket gör att Sony enkelt skulle kunna skicka 1,5 – 2 stycken Xperia Z3 istället för en om de bara hade tajtat till förpackningen.

xperia-z3-5

När det kommer till själva telefonen så gör Sony en U-sväng och tänker helt och helt tvärt om. Här är det kompakt design med solid känsla som gäller. Xperia Z3 har en känsla bortom plast och klumpighet, att hålla i telefonen ger lite samma känsla som iPhone 4/4S, en telefon som enligt mig ger en väldigt solid och exklusiv känsla. Skillnaden här är dock att kanterna är betydligt mjukare mot handen då de är något avrundade, men ändå skarpa. Fronten ger en blanksvart yta med stereohögtalare och en 5,2″ FullHD-skärm. Baksidan täcks av en blank glasskiva som bryts av med en relativt stor lins för kameran, bakom linsen sitter Sonys beprövade 20,7MP sensor som har följt med från Xperia Z1.

Sidorna är, som ovan nämnt, rundade vilket ger en mjuk och härlig känsla i handen. Det som är öppet är Sony’s magnetladdare, en detalj som vi rekommenderar att man man använder då man slipper pilla med luckorna varje gång man laddar telefonen. Bakom luckor gömmer sig det vanliga, microSD, microUSB och Nano-SIM, 3,5 mm uttaget sitter öppet på ovansidan vilket kan variera lite på Xperia-enheterna.

Hårdvaran

Inte den senaste hårdvaran, men flytet är underbart

När Sony visade upp Xperia Z3 så spreds en viss besvikelse över nätet, Xperia Z3 har ingen QHD-skärm, Sony har inte valt den senaste processorn från Qualcomm (Snapdragon 805) utan valt samma processor som i Xperia Z2, även RAM-minnet ligger kvar på 3 GB som hos Xperia Z2.
Listan kan göras längre, men när vi har telefonen i handen så måste vi säga att Sony har gjort ett riktigt bra val. En QHD skärm har i stort sett dubbelt så många pixlar som en FullHD-skärm vilket blir märkbart påfrestande för resterande hårdvara, kraftigare hårdvara kräver också mer batteri vilket kortar ner livstiden mellan laddningstillfällena.

z3-yt

Hur fungerar då hårdvaran? Jo, riktigt bra! Xperia Z3 har ett underbart flyt. Mycket beror troligtvis på att Sony’s UI inte är lika fyllt av extrafunktioner som andra tillverkare har, det påminner en hel del om den “riktiga” versionen av Android som vi hittar i Nexus-serien.

När det kommer till skärmen så förlorar man mer än vad man vinner på att använda sig av en QHD-skärm (idag). Jag har tyvärr inte testat Samsung’s Note 4 än, den är utrustad med Snapdragon 805, vilket är en något kraftigare version än Snapdragon 801, eventuellt klarar den alla pixlar bättre med en QHD-skärm än Snapdragon 801, men då får man fråga sig än en gång: Hur skulle telefonen vara med en FullHD-skärm och Snapdragon 805? För ska jag vara ärliga så gör det inte någon revolutionerande skillnad mellan FullHD och QHD, inte samma skillnad som mellan 720p och FullHD.

Mjukvara

Enkelt UI med en touch av Stock Android 4.4

Med mjukvaran visar Sony att det klassiska uttrycket ”Less is more” stämmer bra. I vanlig ordning håller Sony mjukvaran relativt enkel och bantad jämfört med deras största konkurrenter på Android marknaden (Samsung och LG). Jämför man den rena versionen av Android från Nexus 5 så ser man ett par likheter, så som att ikonerna tar en större plats hos både Nexus 5 och Xperia Z3. Går man in i inställningar så hittar man även där den klassiska listan med olika kategorier till skillnad från exempelvis Samsung som valt att ha ett helt nytt upplägg i inställningarna, med det mer klassiska upplägget som valbart alternativ. Det finns flera likheter mellan Sony’s version av Android och den ”rena” versionen hos Nexus 5. Sony har dock en del saker som gör mjukvaran unik för Xperia-serien, exempel på det är snabbmenyn i appdrawen där man kommer åt appbutiker och kan sortera appar på olika sätt. Xperia-serien har en smidig funktion, som följer med Xperia Z3, vilken är småapparna som man når via multitasker-skärmen, här kan man få tillgång till smidiga funktioner som miniräknare eller en ”spegel” som använder frontkameran för att spegla ditt ansikte i skärmen. Istället för att öppna en hel app så läggs dessa småappar i en ruta över allt annat, i stil med LG’s Qslide, för att göra det möjligt att jobba med flera saker samtidigt. Detta är tyvärr dock enda sättet att jobba med två appar samtidigt då Sony har valt att inte använda sig av funktionen ”multi window” som delar skärmen på två och ger möjlighet till att arbeta med två hela appar samtidigt. Det finns så klart fler småappar förinstallerade och det går även att hitta fler på Google Play.

xperia-z3-2

Till sist tänkte jag gå igenom en väldigt trevlig funktion som Sony tagit tillvara på hos Android 4.4 KitKat, nämligen skärminspelning. Tack vare Googles stöd för skärminspelning i och med Android 4.4 så har Sony haft möjligheten att implementera detta i Xperia Z3. Genom att hålla in on/off-knappen så kan man nu välja om man vill ta en skärmdump eller skärminspelning. Väljer man skärminspelning så får man upp ett fönster ovanför det man vill spela in, här kan man välja om frontkameran ska filma ens ansikte samtidigt, hur kvalitén ska vara och åt vilket håll man ska filma skärmen (liggandes eller ståendes). Medan man spelar in så är mikrofonen aktiverad så man kan prata i filmen, ett perfekt sätt att göra gameplayfilmer på spel som GTA San Andreas eller visa saker på din skärm för någon som befinner sig långt bort.

Kameran

G-lens når inte riktigt enda fram

Nu kommer vi till en av Xperia Z3’s mest omtalade funktioner, nämligen kameran. Med den beprövade 20,7MP sensorn som följt med sedan Xperia Z1 så har Sony nu lagt till en större lins samt ett högre ISO-värde (12800). Den större linsen ger mer data för sensorn att behandla vilket ska ge mer innehåll i bilderna (med andra ord bättre bilder). Det höga ISO-värdet hjälper till i mörka miljöer, så som inomhusbilder eller utomhus på kvällen. Resultatet av det höga ISO-värdet ger dock inga kristallklara bilder, ju mindre ljus sensorn kommer åt, ju suddigare/grynigare blir resultatet. Som ni ser i bilderna nedan så blir det bättre jämfört med att köra utan detta höga ISO-värdet, men bilden är fortfarande suddig, däremot blir det inte lika överexponerat som med telefonens blixt.

När det kommer till ljusare bilder så kan färgerna gå ihop något även här, vilket skapar en suddig bild om man inte har bra förhållanden.
Sony vill helt klart stoltsera med många pixlar jämfört med konkurrenterna (bortsett från Nokia’s 41MP sensor), frågan är bara om detta är till vinst eller till förlust? Det är många pixlar som behöver data för att skapa en bra bild, tyvärr saknas det fysiskt utrymme för att ha en sådan lins och optik som egentligen är anpassat till de pixlar som sensorn erbjuder? .

Det är här Sony faller ner från ett toppbetyg, kameran är en stor del av Xperia Z3, men den kan inte leverera på det sätt som varken jag eller Sony vill. Förhoppningsvis tänker Sony om till nästa generation Xperia Z (som borde släppas under våren). Det ska dock nämnas att Xperia Z3 inte tar direkt dåliga bilder, men jämfört med konkurrensen så är det inget som sticker ut. Nedan har vi testbilder från LG G3, Samsung Galaxy S5 och Sony Xperia Z3 med samma motiv och ljusförhållanden.

testbild-z3-g3-s5 testbild-z3-g3-s5-ute

Benchmark och Batteri

Inte helt oväntat så levererar Sony en av de telefoner som ger oss bäst resultat i 3D Mark. Detta är dock innan vi testat första telefonerna med Snapdragon 805, så vi får se hur Xperia Z3 står sig när de landat på redaktionen. Jämför vi med LG G3 som har liknande specifikationer (vi testade dock 16GB modellen som endast har 2GB RAM) förutom LG’s QHD-skärm. Här skiljer det cirka 2500 poäng i 3D Mark till Xperia Z3’s fördel vilket märks rejält i användningen.

Screenshot_2014-09-29-14-22-54

Batteriet klarar sig också bra,vi har gjort ett väldigt hårt test där telefonen surfar på internet konstant (bortsett från två timmars standby) vilket gav en batteritid på cirka 9,5 timmar via 3G-nätet. Det Sony vinner på är stand-by tiden, det är då Xperia Z3’s batterikonsumtion visar sin styrka.

Specifikationer

Modell Sony Xperia Z3
Operativsystem Android 4.4.4
Mått (H x B x D) 146 x 72 x 7.3 mm
Vikt 152 gram
Processor Qualcomm Snapdragon 801 2,5GHz
Minne 3GB
Skärm 5,2″ LCD IPS-panel
1080p 424 ppi
Lagring 16 GB
Upp till 128GB microSD
Kamera Bak: 20,7MP 1/2,3 sensor
Fram: 2,2MP
Batteri 3100mAh
Anslutningar 3,5mm kontakt
microUSB
Nätverk Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
NFC
Bluetooth 4.0
Pris 5990 kronor (enligt Pricerunner.se)

xperia-z3-3

Omdöme

Sony Xperia Z3, en telefon som visar att Sony tänker rätt på nästan alla punkter. Med snygg design, enkel/stabil mjukvara och en lagom dos extrafunktioner så visar Sony vad tillverkare bör lägga prio på. Det Xperia Z3 förlorar på är, som tidigare nämnt, kameran. Det är ingen dålig kameran, men jämfört med konkurrensen så är det inget som sticker ut. I det stora hela är Xperia Z3 den Androidtelefon som legat närmst vår bäst-stämpel hittills. Köper man en ny telefon under hösten så är detta en telefon vi verkligen rekommenderar konsumenter.

[column size=one_half position=first ]
Fördelar
+ Användarupplevelsen
+ Designen
+ Batteritiden[/column][column size=one_half position=middle ]
Nackdelar
– Kameran
– Endast 16 GB internlagring

[/column]

Related Articles

3 kommentarer

  1. Ja fina 8MP kort blir det om du inte går över till manuellt läge 😉 Lumia 1520 eller 930 använder sina pixlar fullt ut i alla lägen 20MP. Samt 50MP pixel har inte Nokia inte haft med dock 41MP. Sen saknar Sony OIS.
    Skall du ha en äkta kamera mobil så blir det en Nokia. Om du inte skall ha en Samsung med en jätte knöl på 🙂

    • Ja, det stämmer, 41MP menar jag så klart. Nokia har ju varit bra på kamera i många år nu.Det som är tråkigt med Samsung’s kamera som exempel är ju att det är Sonys sensorer där med, varför kan inte Sony köra på de som fungerar bättre? :/

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Fler nyheter