22 januari, 2025

Test: Sony Xperia Z Ultra

Äntligen har vi på Teknikhype fått in Sonys monsterphablet, Xpera Z Ultra. Vad kan vi mer säga än det uppenbara, storleken?

Phablets, en sorts mobiler som blev utskrattad i första stund men hyllade i andra. Phablet, ett ord som blev starkt kritiserat i första stund men blev det allmänna ordet i var mans mun någon månad senare. Vi kan inte hjälpa det men vi vill ha det som tillverkarna ger oss möjlighet att köpa och naturligtvis är det väldigt smidigt med en rejäl skärm på sin mobil då och då.

Samsung som var först ut på marknaden med denna typ av mobiler släppte Galaxy Note 2011 som var utrustad med en 5,3″ stor skärm. Det är endast 0,3″ större än dagens standardmobiler och 0,1″ större än LG G2 som verkligen inte räknas till en phablet idag. Men nu ska vi inte prata Samsung och inte heller LG utan vi ska röra oss söderut och besöka Japan, där finner vi Sony som verkligen vidgar vyerna vad gäller phablets och bjuder nu på Xperia Z Ultra, en mobil med en 6,44″ FullHD skärm och en profil på endast 6,5mm.

Xperia Z Ultra är en storebror till Xperia Z och utmärker sig på flera sätt, tyvärr finner vi en del brister på enheten som med tiden dragit ner betyget en aning.

Funktion

Det stora användningsområdet för Xperia Z Ultra är utan tvekan uppdelad i två delar, mediakonsumtion och kontorsmiljö. Storleken på Z Ultra’s skärm är perfekt för att avnjuta Youtube-filmer eller webbsurf på. Dessvärre är den relativt matt i färgerna och har en ganska begränsad betraktarvinkel.

Första filmen man såg på Xperia Z Ultra visar att Sony tänkt sig denna enhet till tjänstefolk, där det gäller att ha en klar och tydlig kalender, bra vy över mail och allt annat som hör till, en tjänstetelefon helt enkelt. Detta speglas även på kameran som Sony tycks monterat bara för att den ska finnas där.

En av Xperia Z Ultras främsta egenskaper är möjligheten att skriva och navigera med en helt vanlig blyertspenna. Till skillnad från dess största konkurrent, Samsung Galaxy Note 3, som kräver en specifik stylus (S-pen) så kan man alltså med Z Ultra använda vilken blyertspenna som helst. Detta är inte bara smidigt utan även ekonomiskt då en vanlig blyerts kostar några kronor medan en S-pen ligger på ett par hundralappar.

Det pennan riktar sig till är skriva, det märks först och främst när man drar ner notislisten (med pennan) då valen anteckning och skiss dyker upp till skillnad från när man bara drar ner med fingret.
Vid textredigering kan man också välja att använda pennan och skriva förhand. Detta är lättast att göra med telefonen på bredden då det blir en bredare yta att skriva på. Detta är faktiskt första gången det känns naturligt att skriva med en penna på en skärm för att sedan få texten omvandlad till digital text. Efter en lite testande så flyter det till och med på riktigt bra vilket förvånar.

En funktion som Sony har som standard på sina senare mobiler är vattentåligheten, det tåls att lyfta fram flera gånger och det är något som alla tillverkare borde satsa på. Det är fantastiskt att kunna skölja av mobilen under rinnande vatten om den blivit kladdig eller låta din ligga på köksbänken utan att oroa sig.
Tyvärr så följer det med vissa designmissar, dessa är främst de plastluckor som man får dras med på sidorna. Under luckorna sitter viktiga saker så som microUSB för laddning och synkning med dator, microSD och SIM-kortshållare. För att mobilen ska vara vattentät så krävs det att dessa luckor är 100% stängda vilket kan göra dig nojig då det titt som tätt känns som det är lite glapp i luckorna.

I förpackningen följer det också med en lite laddningsdocka till telefonen. Den är liten, smidig och gör sitt jobb gott och väl. När man kopplat dockan till USB-kontakten så är det bara att lägga telefonen med vänstra långsidan nedåt. När man hittar rätt läge så smälter mobilen och dockan ihop via magnet och sedan laddas mobilen.
I samband med denna laddning så vill telefonen agera digital fotoram och visa upp dina bilder från galleriet. Detta går givetvis att ställa in efter behov.

Mjukvara

När det kommer till mjukvara så har Sony varit väldigt sparsamma till skillnad från många andra tillverkare. Sony’s UI (User Interface) kan vara det närmsta Vanilla Android av de stora tillverkarna. Men naturligtvis har de lagt till vissa saker, funktioner som passar sig väldigt bra in i systemet.

Bland annat har de sina mini-widgets som man når via multitaskingmenyn. Förutom originalwidgetsen som är nyttoappar så som miniräknare och anteckningar så kan man även ladda ner flera andra från Google Play.

I appdrawern så kan man dra åt höger på första sidan för att få upp en sidolist (som förövrigt smälter in väldigt bra i Androids UI). Här kan man avinstallera, söka, sortera appar och även nå Googles appbutik samt Sonys egna.

Notislisten är väldigt sparsam med snabbvalsinställningar så som wifi, bluetooth med mera följt av klocka och datum. Nedanför detta så har vi appar och notiser som vanligt.
En sak som händer i notislisten när man drar ner den med en blyertspenna är att man får valen anteckningar och skiss. En väldigt diskret men praktisk funktion för att utnyttja pennan.

Här nedan är lite bilder som visar hemskärmen och olika funktioner som nämnts ovan.

Skärm

Som vi nämnde tidigare så har skärmen sina för och nackdelar. Fördelarna ser man på pappret, 6,44″ FullHD, här finns inte mycket att klaga på förutom eventuellt en överdimensionerad mobil. Men har man valt att kolla på mobiler i 5,5″+ segmentet så borde inte detta vara en nackdel.

Nackdelarna kommer istället vid bildkvalitén, betraktarvinkeln och känsligheten. Bildkvalitén har en del att önska jämfört med konkurrenter som Samsung och deras SuperAMOLED skärmar och HTC med sin nya LCD som man kan hitta i HTC One. Xperia Z Ultra’s skärm ger inte den rätta ”wowkänslan” när man kollar på den rent färgmässigt.
Här spelar även betraktarvinkeln in en del då färgerna mattas av ännu mer när man kollar på skärmen från skeva vinklar vilket är synd.

Till sist så har vi känsligheten, det är främst när man använder tangentbordet som detta märks av. Lite då och då så kommer det in bokstäver man inte trycker på och ibland så registrerar den inte tryck på specifika bokstäver. I slutet av testperioden så släppte Sony en uppdatering till Xperia Z Ultra som skulle förbättra just känsligheten i skärmen, denna uppdatering hann vi tyvärr aldrig testa men det är högst troligt att det var just detta som Sony ville rätta till.

Design

Som modellnamnet tyder på, Xperia Z Ultra, så följer även denna modell de stilrena och gedigna linjerna från Xperia Z. Det är glas bak och fram vilket ger en väldigt härlig känsla när man håller telefonen. De få fysiska knapparna som finns sitter på höger långsida i bra höjd för pek- och långfinger.

Den extremt tunna profilen (6,5mm) tillsammans med den stora ytan gör att telefonen känns lövtunn i handen. Att på denna ytan få in kraftfull hårdvara, 6,44″ skärm och ett batteri på 3050mAh är väldigt imponerande. Att batteriet också håller förvånansvärt länge gör inte saken sämre. Under vårat test så klarade sig batteriet utan problem runt 15 timmar med 10 – 20% kvar.
Saker som Sony fått offra är en bra högtalare och blixt till kameran vilket känns väldigt tråkigt.

Kontakter och anslutningar ligger dolda bakom luckor på sidorna, dessa är svåra att bli av med om man vill ha en vattentålig mobil vilket gör att vi måste leva med dom trots att de kan kännas lite klumpiga till och från.

En liten notis som bör nämnas är att Sony tycks gått ifrån de överdimensionerade produktförpackningarna och har nu designat dem betydligt mer kompakta, det skulle troligtvis kunna skäras ner ytterligare en aning. Men förpackningen till Xperia Z Ultra känns betydligt mer genomtänkt än till Xperia Z.

Kamera

Här är en punkt som Xperia Z Ultra sviker på en hel del, den sensorn på 8MP som Sony lagt in i telefonen ger inga fantastiska bilder, färger flyter gärna ihop och detaljer blir svåra att tyda. Bristen på blixt ger också väldigt tråkiga bilder i inomhusmiljöer eller i sämre ljusförhållanden. Med andra ord, Xperia Z Ultra är inte en mobil för dig som fotar mycket med mobilen, eller ens tycker att kameran fyller en bra/viktig funktion.

Bristen på blixt stannar inte bara vid tråkig kvalité i mörka miljöer utan drabbar dig även när du är i mörka miljöer och behöver en ficklampa, en funktion som man allt mer tar för given.

Utomhus

Inomhus

Benchmark

En sektion som Z Ultran trivs väldigt bra i är utan tvekan styrketestet, eller benchmark. Här får vi se vad telefonens hårdvara går för och den presterar väldigt bra! Tack vare Qualcomm’s Snapdragon 800 CPU så bräcker Z Ultra de flesta telefoner på marknaden. I dagsläget så är det mer eller mindre bara LG G2 och Galaxy Note 3 som går att jämföra med Z Ultra förutom Sonys egna Xperia Z1.

Screenshot_2013-10-11-18-22-21

Specifikationer

Modell Sony Xperia Z Ultra (MSM8974)
Operativsystem Android 4.2.2
Mått (B x D x H) 179.4 x 92.2 x 6.5 mm
Vikt 212 gram
Processor Qualcomm Snapdragon 800
Quad-core 2.2 GHz Krait 400
Minne 2GB
Skärm 6,44″ FullHD (344 ppi)
Lagring 16 GB
microSD upp till 64GB
Kamera Bak: 8MP (utan blixt)
Fram: 2MP
Batteri 3050mAh
Anslutningar microUSB 2.0
3,5mm uttag
Nätverk Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
NFC
Bluetooth 4.0
DLNA
HSDPA
Pris 5500kr enligt Prisjakt

Tillbehör

Är du intresserad av tillbehör till Sony Xperia Z Ultra så har vi testat ett prisvärt fodral som vi kan rekommendera. En full genomgång samt länk till butik hittar du här. Fodralet kan köpas direkt hos mytrendyphone.se här.

Xperia.Z.ultra.betyg

Omdöme

Sony har gjort en riktig monster-phablet, både vad gäller storlek och prestanda. Tyvärr finns det en del tunga punkter som trycker ner betyget till ett ”bra”.

Den stora skärmen, den tunna och stilrena profilen ger dig garanterat ett trevligt välkomnande. Är inte kamera eller färgåtergivning jätteviktigt för dig så är detta absolut en mobil som är värd att hålla ögonen på. Priset på 5500kr är prisvärt om man jämför med andra mobiler i samma segment, att den även klarar av en vanlig blyertspenna istället för specialgjord stylus är också positivt.

Related Articles

4 kommentarer

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Fler nyheter