Vi beslöt oss att för att testa SONOS en andra gång för att se om det var problem med utrustningen, och då passade vi på att låna hem lite mer tillbehör för att testa.

Vi fick hem utöver Playbar även 2 st Play3:or och en SUB för att kunna få en ordentlig ljudbild och kunna jämföra systemet mot ett 5.1 system. Tidigare fick vi testa Playbaren som är byggd för att ersätta TVns högtalare och snäppa upp ljudet en gnutta bara. 

 IMG_3885

Installation av systemet

Tidigare installation av SONOS Playbar visade sig problematiskt, så vi inom gruppen beslutade att en andra person skulle få testa systemet. Och jag måste säga att smidigare system att installera får man nog leta efter, man tror ju att det ska vara bökigt och massa synkroniseringar fram och tillbaka i och med att det är ett trådlöst system. Men med hjälp av antingen telefonen eller datorn så kan man få klara instruktioner till vad som skall göras och vilka knappar som skall tryckas på. Vilket gjorde att vi tyckte det var konstigt att det inte fungerade hos de första testpersonerna, så vi gjorde lite efterforskning och det visade sig vara en konflikt emellan SONOS-systemet och deras router (Sonos + Netgear router).

SONOS Playbar kopplas ihop med TVn med hjälp av optisk anslutning och skall inte kopplas in till någon hemmabio-receiver. Med i paketet ligger just en optisk kabel och i dagens läge så är väl de flesta TV-apparater utrustade med optisk ljudutgång. Har du begränsningar i ditt nätverk så kan man välja till en SONOS Bridge för att utöka tillgängligheten ytterligare.

Ljudet

Med bara Playbar’en så lämnar systemet mer att önska, Sonos Playbar har nio stycken högtalare som simulerar surroundljud. Vi upplever att ljudet känns till viss del som surround men det ger ett burkigt och lite halvtaskig ljudbild då den inte ger något direkt djup i ljudet. Rena klara toner klarar den förvånansvärt bra, men djupare toner är inget man ska försöka sig på, vilket märks extra väl när man kollar på film och behöver få djupet i form av bas.

Precis som tidigare testare sa så är det inte värt att köpa en ljudlimpa för dessa pengarna. Men det är ju bara tänkt att ersätta tvn’s högtalare. För att utöka systemet med fler högtalare så måste man köpa SONOS egna produkter, så då klämmer vi till 2 st PLAY3’or och en SUB för att få ett surroundljud – vilket gav en helt annan upplevelse. Det blev ett helt annat djup i ljudet och man märker verkligen av skillnaden när man kopplar ihop Playbar med en subwoofer. Systemet hänger med förvånansvärt bra! Man skulle kunna tro att det skulle vara lite små fördröjningar i och med att systemet är just trådlöst, men det hänger på bra! Med en setup som denna så funkar den minst lika bra som hemmabio-anläggning eller musikanläggning.

Praktiskt

Systemet skall vara trådlöst men man måste se till att ha ett vägguttag där varje enhet skall placeras, vilket förstör lite av känslan av ett trådlöst system, så har du otur att inte ha ett vägguttag där du tänkt ha dina bakre högtalare eller sub så får du leva med förlängningssladdar och då försvinner hela poängen med trådlöst system. Men utöver det estetiska så är det fruktansvärt smidigt att med antingen telefon appen eller SONOS programvara till datorn väldigt smidigt att använda Spotify, lokalt musikbibliotek på nätverket, last.fm, 8-track bara för att nämna några musiktjänster. Det är ett väldigt flexibelt system där du kan ta en högtalare och sätta i köket tillfälligt vid matlagning för att sedan ta tillbaka till stora rummet vid filmtittande. SONOS produkter anpassar sig efter hur du ställer enheten. Oavsett om den står, ligger ner eller om den sitter på väggen så anpassar högtalarna sig efter det och vrider på sig så att man ska uppleva ljudet maximalt. Vilket är bra då du inte alltid kan montera högtalarna exakt så som tillverkaren alltid vill. Man kan använda sin fjärrkontroll till TV’n för att höja och sänka. Man får gå in under inställningar i appen och sedan koppla ihop fjärrkontrollen med Playbar.

sonos4

Omdöme: 

Det är ett smidigt och enkelt system (med vissa restriktioner i kompatibilitet). Möjligheten att kunna styra volymen med fjärrkontrollen till tvn är ett stort plus, då man inte vill ha en till fjärrkontroll till dagens stora samling av kontroller. Applikationen till både telefon och dator är lätt att förstå och smidig att använda. Enkelt att utöka systemet med ytterliggare enheter samt dela upp högtalarna i olika rum med hjälp av applikationen är smidigt. Möjligheten att streama musik antingen lokalt eller via flertalet internet tjänster är väldigt välkomnande. Dock att kalla detta systemet trådlöst är lite av en skymf, då varje högtalare fortfarande behöver strömkabel och har du inte ett vägguttag vid varje högtalare så måste du leva med förlängningssladdar och då känns det som att man kan köpa ett billigare system med liknande funktioner och ha trådarna kvar. Vid ett nybygge och möjlighet att gömma kablarna så är det ändå ett bra system, men det försvarar inte det höga priset. Sammanlagt så kostar denna setup 17 000:- (enligt prisjakt).

SONOS Playbar – 5998:-
SONOS Play:3 x 2 – 2415:-
SONOS Sub – 5990:-

Vi på TeknikHype ger SONOS-systemet ändå en Bra stämpel då det är ett enkelt smidigt system med många funktioner, dock är priset lite väl i överkant för ett ”trådlöst” system.

sonosbra

 

Tidigare artikelNyhet: Samsung utvecklar världens snabbaste inbäddade minne
Nästa artikelNyhet: Nintendo + Jordbävning = låg försäljning

1 kommentar

  1. Precis köpt Sonos play 1 och play 5 och är jättebesviken på att strömkabel behövs. Fick intrycket av att det fick att ladda upp varje enhet för att sedan placera ut dem var som helst. Nu pajade hela planen jag hade med systemet 🙁
    Annars bra ljud och lätt att koppla ihop

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn