Teknikhype har fått testat megstora mobiltelefonen Samsung Galaxy Mega. Och ja, den är stor! Men är den för stor?
Med en Samsung Galaxy Note 2 och en Samsung Galaxy s3 hemma just nu, så var det lite wow-känsla att inse att Samsung Galaxy Mega verkligen är megastor med sin skärm på 6,3” jämfört med de två andra stora mobiltelefonerna. Att hålla i telefonen kändes dock bra! Den är inte för stor. I alla fall inte om man använder telefonen som jag gör, genom att greppa den i vänster hand och navigera med högra handen. Förvånande snabbt anpassades mitt tycke från en lätt skepticism till ett “jag vill ha en så här stor telefon”. Men räcker telefonen hela vägen?
Samsung Galaxy s3 – Samsung Galaxy Mega – Samsung Galaxy Note 2
Utseende
Baksidan på Mega är lik den på Samsung Galaxy s4 och kan lätt tas bort. Det är bra, om man vill byta om den blivit repig, eller om man önskar annan design. Runt telefonen, så går en silverkant på sidorna som ger intrycket av att vara gjord av metall fast den är gjord av plast. På framsidan är en fysisk hem-knapp, och två bakgrundsbelysta kapacativa knappar för “Tillbaka” och för att få fram “Meny”. Upptill finns ett 3,5mm-uttag och IR blaster, och längst ner på telefonen finns microUSB-porten. Powerknappen sitter på höger sida och volymknappen på vänster.
Mjukvara
Megan kommer med senaste versionen av Android 4.2.2 direkt ur lådan. Med prestandan och senaste Android så flyter allt på väldigt bra. Det flyter bra när man bläddrar igenom hemskärmarna, appar startar fort och att surfa på nätet fungerar klockrent utan lagg. Den stora skärmen gör att text syns bra utan att behöva zooma. Multitasking fungerar som det ska och det är enklare att ha 2 sidor uppe samtidigt än hos Samsung Galaxy Note 2. Funktionen är den samma men det är enklare med den stora skärmen. Skärmen är utrustad med samma teknik som Galaxy S 4 att man kan få fram information genom att sväva fingret över skärmen. Det går inte att bläddra igenom sitt galleri med luftgest men det går att få fram en miniatyrvy med bilder som finns i mappen.
Har testat mobilen med appen 3DMark och där hamnar Megan mellan en LG Mach och Samsung galaxy s3 när det gäller själva prestandan i grafik. Det är bra betyg! Och jämfört med övriga mobiltelefoner står sig Mega också bra.
Hårdvara
Skärmen på Mega ligger på 6,3”, vilket ju som tidigare nämnt är stort. Upplösningen är 1280 x 720 och tekniken kallas kristallklar LCD. Och det märks att det inte är full HD. Det saknar den där krispigheten och ikonerna kan se lite randiga ut. Men det är ju fullt förståeligt att denna stora telefon inte har HD-skärm, då det handlar om att spara lite på batteriet. Men är man van vid bättre upplösning så är det så klart något som märks här. Speciellt då man tar foton. Megan är utrustad med endast en högtalare som är bra och fungerar utmärkt om man ska se på film eller lyssna på musik. Volymen blir tillräckligt högt om man ska se youtube eller liknande men för bästa ljudupplevelse är hörlurar bättre.
Kamera
Kameran i Mega är på 8 MP. Och bilderna blir helt okej. Tyvärr så levererar inte skärmen, och bilderna blir bättre än vad skärmen kan återge.
Som exempel här ses bland annat en bild, fotad i ett rum med endast belysning från fönster, och med HDR-alternativet på kameran. Det betyder att flera bilder med olika exponering läggs ihop, och det lyckas Mega bra med. Trots dålig belysning kan den fånga upp så väl mörka som ljusa partier. Sedan bild nummer två, fotad i ganska svåra förhållanden helt med automatiska inställningar. Ett starkt ljus i ett dis, strax efter regn. Även om himlen i sig planar ut och blir mest vit så är ändå kontrasterna kring byggnader och de olika ljusförhållandena i träd och lövverken bra. I sådana förhållanden kan man alltså få till en riktigt bra bild ändå, om bilden bara komponeras bättre.
Ett problem framkommer med Mega när det är dags för ego pics. Det som ju är ett vanligt sätt att fota sig själv på blir lite komplicerat med en Mega. Inga mer foton tagna lätt uppifrån, om inte telefonen kan greppas med två händer. Telefonen är nämligen för stor att hålla med en hand och med den handen klicka på fotoknappen, och telefonen tippar ut ur handen. Det går ju dock att ställa in Röstkommandon under inställningar och avfyra kameran med ord som “smile” “cheese” eller “capture”, men jag upplevde att det flera gånger fyrade av innan jag pratat klart – speciellt på capture, vilket gav många konstiga ego pics. Hade gärna velat se lika bra kamera som den till en Galaxy s4. Även om skärmen inte gör bilderna rättvisa, så känns det ändå lite segt att de slänger in en kamera från förra årets modell när den släpps samtidigt som en mobiltelefon som har 13 MP kamera.
Specifikationer
Modell: | Samsung Galaxy Mega |
Operativsystem: | Android 4.2.2 |
Mått (B x D x H): | 88-8-167.6 mm |
Vikt: | 199 gr |
Processor: | Dubbelkärnig Snapdragon 400, 1.7GHz |
Minne: | 1.5 GB RAM |
Skärm: | 6.3 tums LCD 720×1280 upplösning |
Lagring: | 8 GB går att utöka via MicroSd (max 64 GB) |
Kamera: | 8 MP bak, fram 1.9 MP ,LED-Blixt |
Batteri: | 3200 mAh |
Anslutningar: | Micro-USB, bluetooth 4.0, 3.5 mm ljud, NFC, DLNA, Micro-SIM, GPS |
Nätverk: | WiFi, 3G, 4G |
Ljudstöd: | MP3, AAC, AAC+, eAAC+, AMR, I-Melody, MIDI, WMA, FLAC, WAV, OGG, RA |
Videostöd: | MPEG4, H.263, H.264, VC1, WMV7 / 8, Sorenson Spark, VP8 |
Allmänt om Samsung Galaxy Mega
Mega är stor och det är väl egentligen det enda spektakulära med den. Likt övriga Samsungprodukter kan den upplevas lite plastig, och jag tycker att det är dags att de hittar på nåt alternativ för knappen på framsidan, för den känns som om den lätt kan gå sönder. Sedan blir baksidan snabbt flottig av fingeravtryck, den där plastiga känslan blir ännu större när detta händer. Mobilen fungerar utan problem, allt flyter på. Enda gången det segar lite är under laddningen.
Att ringa med en så här stor telefon sker bäst med någon form av hands free-lösning. Det känns lite dumt att prata i något som är så stort.
Mega kom ungefär samtidigt som Samsung Galaxy s4 och s4 mini, och har många liknande funktioner som dessa modeller. Några av dessa funkioner är exempelvis Group Play, där man kan dela med sig av saker på upp till åtta olika enheter om de är uppkopplade på samma Wi-Fi-nätverk, samt funktionerna Samsung WatchON, och Samsung Link.
Mega har även split screen, vilket gör att man kan ha två eller fler applikationer igång på samma skärm. Användbart om man exempelvis vill ha mail framme och skriva memo, eller se kalendern samtidigt som man ska skriva ett mail. Genom att hålla in tillbakaknappen kommer en list fram med 12 olika appar som är kompatibla med multi window. Dessa program är till exempel Hangouts, Chrome, ChatON, e-post, meddelande och YouTube.
Priset ligger på ungefär samma kostnad som en Samsung Galaxy s3, och det är nog värt att fundera på vad som är värt för en själv för de pengarna. En Mega har exempelvis nyare Android med 4.2.2 i dagsläget (men uppdatering är på gång till s3), men sämre skärm än en s3. Modellen är väldigt bra om man surfar mycket och inte bär med sig telefonen i fickan, utan snarare har den i sin väska. Jag tror att man antingen gillar Mega direkt då man tar tag i den, eller tvärt om – ogillar den. Helt utefter vad man har för preferenser i sitt mobilanvändande.
Omdöme
Mega är en bra telefon med ett pris på cirka 3700. För det priset får man en stor telefon, som fungerar väl att använda till så väl surfande och att ringa med. Applikationerna flyter på bra och ändra gången jag upplever att det går segare är då den används under laddning. Mega saknar HD-skärm, men det gör att den inte drar lika mycket batteri. Dock är skärmen helt bra ändå med sin upplösning på 1280 x 720 och kristallklar LCD men den återvisar inte fotografierna så väl som man kanske önskar. Utseendet är likt övriga Samsungmobilers och det fungerar bra det med. Då Mega kom ungefär samtidigt som Samsung Galaxy s4 och s4 mini, så har den många av dessa nyare funktioner som dessa mobilmodeller kom med, vilket gör att telefonen känns uppdaterad efter dagens mått. Så, över lag är det en bra mobiltelefon. Det är inget att orda om, men sedan är det ju upp till var och en och avgöra huruvida en gigantisk megatelefon är bu eller bä. Teknikhype ger Mega ett Bra i stämpel, för att den har ett rimligt pris och telefonen fungerar ju faktiskt bra.