Äntligen har Razer släpps sin 14-tums gaming laptop i Sverige, men håller den måttet mot konkurrenterna?

Att bärbara speldatorer är något som blir allt vanligare är det nog inge tvekan om och tillverkarna lyckas trycka in en hel del kraft i dessa, men tyvärr så kan storleken fortfarande göra dom klumpiga och jobbiga att dra med sig.

Där kommer Razer in i bilden med sin Blade på 14-tum som har en riktigt tunn design och utan att påverka prestandan.

När vi fick höra om Razer Blade Pro för första gången för några år sedan häpnade många och efter det började andra tillverkare följa samma spår men fortfarande långt ifrån samma prestanda eller stilrena design. Problemet för oss i Sverige då var att Razer bara sålde sin laptop i utvalda länder och det var oftast slut.

razer-blade- (1 of 5)

2015 blev istället året då Razer valt att börja sälja sina bärbara speldatorer i Sverige där intresset är enormt samt att vi fick bli bland dom första att prova på en skandinavisk version av Razer Blade.

När man lyfter upp Razer Blade för första gången så finns det lite tyngd i den och det är ingen lätt maskin, men vikten beror mycket på kylanordningen som gömmer sig under skalet och en anordning som verkligen lyckas få ner temperaturen även vid höga påfrestningar och då spelade vi spel som Star Wars: Battlefront, CSGO och World of Warcraft på nästan högsta grafik inställningar.

razer-blade- (4 of 5)

Fläktarna som ska kyla ner datorn blir väldigt högljudda men det är nog ganska väntat och är även något som dom flesta av konkurrenterna också jobbar på att få ner, ljudnivån.

Razer har verkligen inte snålat när det kommer till hårdvaran så finns det två olika modeller att välja mellan där den största skillnaden är skärmen som antingen är på 3200 x 1800 (QHD+) eller 1920 x 1080 pixlar (full hd) där skärmen med högre upplösning även har touch funktionen.

Det finns även möjligheten att välja mellan 8 eller 16GB ram där vi tycker att 16GB borde vara standard minst. När det gäller lagring så är det endast SSD som gäller och detta från 128 till 512GB.

Processorn är densamma i båda, Intel i7-4720HQ tillsammans med grafikkort från Nvidia Geforce 970M 3GB GDDR5 som gör ett utmärkt jobb och klarar i stort sett alla senaste spelen på höga inställningar utan några större problem, och då ska man ha i åtanke att detta är en maskin som endast är 18mm tjock (Macbook Air 17mm).

 

Specifikation:

Skärmstorlek 14″ IGZO QHD+ 3200 x 180014″ IPS Full HD 1920 x 1080
OS Windows 10
Processor Intel Core i7-4720HQ
RAM 8/16 GB DDR3
Grafik GeForce GTX 970M 3GB DDR5
Lagring 128/256/512GB SSD SATA m.2
Anslutning 1x HDMI 1.4a
1x Lightning
3 x USB 3.0
1x Hörlur/mikrofon
Kensington Secruity slot
Pris Från cirka 29 900kr

Men det finns även brister tyvärr. Fastän Razer är duktiga på sina tangentbord så brister detta en hel del i Razer Blade där knapparna känns som dom sitter väldigt löst till och mellanrummet känns ”ovanligt” för oss som skriver mycket.

Baksidan på Razer Blade har en Razer-logo som lyser grönt när den är igång, men på baksidan finns som två ”kanter” vilket gör att det ser ut som att man klistrat på nån film där istället för att fräst ut loggan, exakt vad dessa två kanter är har vi inte lyckats ta reda på men känslan blir inte bra med tanke på vad en Razer Blade kostar, 3000 euro för QHD och 256GB SSD.

razer-blade- (5 of 5)

Priset för Razer Blade är mer eller mindre extremt högt där konkurrenter till Razer börjar komma med samma storlek på sina laptops men kanske inte samma hårdvara men betydligt lägre pris.

Men när det kommer till prestanda och att hålla temperaturen nere så har Razer lyckats riktigt bra, tyvärr så är det priset som nog kommer skrämma iväg många.

Om ni har i planer på att införskaffa er en Razer Blade och tvekar mellan en QHD eller HD-skärm så skulle jag rekommendera en HD med tanke på att priset för QHD är avskyvärt högre samt att Blade ändå inte klarar av att spela spel i den upplösningen som QHD kan visa.

razer-blade-betyg

Omdöme

Det är inge tvekan om att Razer Blade var den laptopen som bevisade att storleken inte behöver påverka prestandan men tyvärr så påverkar detta istället priset som blir extremt högt. Ett pris som idag kan jämföras med liknande maskiner från andra tillverkare som kan vara nästan mer än halva priset.

Men är ni stora Razer-fans och funderat på att köpa en Blade men oroliga för prestandan så kan vi säga att det är ert minsta problem och ni kommer klara av i stort sett alla nya spel på bra upplösning ett tag till.

[column size=one_half position=first ]Fördelar

  • Storleken
  • Prestandan
  • Stilren design

[/column][column size=one_half position=last ]Nackdelar

  • Priset
  • Byggkvalitén

[/column]

Tidigare artikelRykte: Spotify växer mer än nånsin
Nästa artikelNyhet: Apple Pay kommer till Kina

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn