Razer fortsätter att överraska med sina mekaniska tangentbord och visar nu upp BlackWidow Chroma där färger är i fokus samt deras egna brytare som har sina för- och nackdelar.

Razer som har varit svåra att inte höra om senaste tiden och dom fortsätter att släppa nya tangentbord, just nu mest aktuella är BlackWidow Chroma där vi förutom får ta del av ett mekaniskt tangentbord även får njuta av de färgglada tangenterna som är lite ”speciella” då dessa är Razers egna brytare. Razer känns som att dom är lite som Apple där man är duktiga på att skapa en stor hype om sina produkter och skapa ett enormt intresse, som självklart är väldigt viktigt också.

Mekaniska tangentbord har vi haft ett tag nu och då med stort fokus på spelandet, samtidigt fick vi även ta del av bakgrundsbelysta bord men nu tar allt fler utvecklare detta ännu ett steg med att ha dessa i betydligt fler färger än bara vitt eller grönt. Razer är snabba och visar upp Blackwidow Chroma som egentligen inte är ett helt nytt tangentbord utan ett uppgradering från Blackwidow som många redan känner till.

Razer tänker oftast på detaljerna och denna gången får vi vara med om ”Razer Mechanical Switches” som enligt dom själv är de bland dom bästa på marknaden. Man har inte koncentrerat sig allt för mycket på att få dom ”tysta” utan vill istället ha funktionerna men en så kort slaglängd som möjligt.

razer-switches-keys

Har man lyckats då? Både ja och nej, visst låter dessa tangenterna en hel del, men vad vore annars mekaniska tangentbord, och visst kan ens omgivning kan störa sig på de men känslan man själv får är utan tvekan skön och i toppklass, när man spelar är detta en ytterst viktig detalj som inte många tänker på. Vi har ett flertal gånger sagt att om man en gång spelar eller använder ett mekaniskt tangentbord så har man svårt att gå tillbaka till dom ”vanliga” och så är det än idag.

Men Blackwidow Chroma har en del brister också, detta inte till designen eller oljudet utan några andra detaljer såsom att vi saknar t.ex ljudkontroll för att t.ex höja och sänka volym, kunna byta låtar i Spotify eller bara stänga av ljudet helt. Visst finns det tillgång till FN-funktionen men ett extra moment som kanske kan ställa till det väl inne i sitt spelande. Ett annat problem som vi upptäckte var också att tangentbordet bara har tillgång till 1st USB-port samt 3.5mm utgångar till hörlurar och mikrofon, men om man är en flitig Razer-användare och samlar på sig hela Chroma-serien med mus, tangentbord och headset måste man tyvärr välja att koppla headset eller mus till datorn då båda dessa är USB-drivna, en detalj som Razer kunde tänkte på och underlätta för många om man går mycket på LAN-fester eller helt enkelt vill underlätta för sig själv.

När man ska koppla in tangentbordet till sin PC så är det 2xUSB + 2×3.5-utgångar som gäller, varför man inte valde att gå med två eller tre stycken USB enbart är också en fråga vi ställer oss då t.ex Logitech har den typen av lösning till detta. Men Blackwidows Chroma är helt klart ett snyggt tangentbord och bekvämt att använda, Razer har lyckats ha ett bra avstånd mellan tangenterna där förutom ljuset även gör det lätt att rengöra tangentbordet när mycket smuts kan hamna mellan tangenterna.

När man nästan betalar 1 500kr för ett tangentbord så kan dom allra minsta detaljerna vara avgörande och kanske irriterande, man vill ha det bekvämt och framförallt vill man att det ska funka. Kanske inte helt överraskande är det just möjligheten till en kombination av färger som skapar ett stort namn för detta tangentbord och allt detta styr man enkelt via mjukvaran från Razer, Synapse. Man kan välja olika förprogrammerade funktioner men kan även själv välja hur, vilka och när dom olika tangenterna ska lysa. Med 16,8 miljoner färger att mellan finns det en hel del möjligheter med tangentbordet och om man inte vill det ska ha nån nytta kan man alltid få uppmärksamheten på hur det skiftar färger osv.

razer-synapse-2
Hur Synapse ser ut för att välja färg…

blackwidow-chroma-stampel

 Omdöme

Alla dessa RGB-tangentbord har kommit väldigt snabbt och på korttid, självklart var Razer snabba med att visa sitt svar på detta tangentbord, helt enkelt ett tangentbord som ger möjligheten till en massa färger att välja mellan. Men det finns en del designmissar som kan ge blandade åsikter såsom t.ex att det endast finns en USB-port när hela Chroma serien använder sig av USB. Men när man ser på andra tangentbord med RGB funktionen så har dom första versionerna varken USB- eller ljud-portar alls vilket ger Razer en enorm fördel.

Razer BlackWidow Chroma får en bättre-stämpel och detta Razer lyckats hålla samma goa känsla från ”orginalet” och egentligen bytt ut dioderna samt förbättrat brytarna minimalt. Visst är det ett högljutt tangentbord men det finns inte många mekaniska tangentbord som är tysta eller har någon typ av ”silent-mode”. Mjukvaran som gör det möjligt att ställa in färgerna samt användning av tangentbordet var till en början snål på funktioner men något som Razer lägger till nya nästan varannan vecka. Mjukvara som är enkel att förstå och man kommer snabb i det även om man tror att man saknar just den kunskapen.

Helt klart en bra början för Razer med tanke på det är deras första Razer-tangentbord och man sätter redan nu i början ribban väldigt högt för konkurrenterna.

[column size=one_half position=first ]Fördelar

  • Färgerna
  • Razers egna typsnitt
  • USB+3.5mm

[/column][column size=one_half position=last ]Nackdelar

  • Saknas fler USB-portar
  • Ovanligt högljutt

[/column]

Tidigare artikelRykte: Half-Life 3 kan bli bekräftat under GDC 2015
Nästa artikelNyhet: Halebop och Tele2 höjer datatrafiken -samma priser

1 kommentar

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn