TeknikHype har testat en av Philips hörlurar i ActionFit-serien som är en sporthörlur med huvudband.

Philips SQH 5200 är en hörlur som är gjord för träningsentusiasten som inte kan ha in-ear-hörlurar. Lurarna är inte riktigt som andra hörlurar och det som gör Philips hörlurar annorlunda är bågen, hörselkåporna och sladden.

Bågen är gjord av plast där den har en extra båge som är gjord av silikon som gör att den sitter bättre vid rörelser än andra hörlurar.
Vid träning blir det lätt svettigt, här har Philips tänkt till och gjort hörselkåporna vattentåliga samt avtagbara för att kunna tvättas med vatten så man blir av med svett, något som gör dom unika.

Det sista är den kevlar-förstärkta sladden som är väldigt tålig. Känns den för lång så går det enkelt att korta ner den då det sitter en 3,5 mm koppling där man enkelt kan korta ner eller ha en längre sladd. Den korta sladden är bra om man har ett sportarmband eller bluetooth headset för sin mobil eller musikspelare och då blir sladden lagom lång.

sqh 2

Hur har TeknikHype utfört testet?

Vi började att testa passformen och de sitter väldigt bra då den mjuka bågen anpassar sig efter ens huvudform. Hörlurarna går att göra större ifall de skulle kännas för små.

Ljudnivån på lurarna testades först inomhus och volymen var ok. Vid maxvolym var ljudnivån lägre än förväntat och annat ljud hördes. Philips har designat hörlurarna så för de tänker på säkerheten när man är utomhus. De sitter mot örat så lite ljud utifrån ska höras ifall det kommer en bil eller något annat som kan bli en fara för en.

Testet utomhus bestod av en löprunda på 1 km i hög fart för att se hur de sitter vid hastiga rörelser. För det mesta satt hörlurarna på plats men jag fick rätta till dom ibland då de gled fram mot kinden och ljudet hördes mindre.

Ljudnivån utomhus blev lägre då vindmotstånd, passerande bilar och andra ljud kunde höras. Detta har Philips gjort medvetet för säkerheten men tyvärr blev det en besvikelse då jag vill kunna ha högre volym för att slippa höra diverse buller.

Test nummer två utomhus blev en längre runda för att få chansen att svettas och se hur hörlurarna klarar av vätska. Vid lägre hastighet så satt hörlurarna bättre på plats och efter några kilometer blev det svettigt. Hörselkåporna fungerar väldigt bra och jämfört med andra hörlurar så blev det mindre svettigt runt öronen. Det kan bero på att de släpper in vind utifrån som håller örat svalt. Kåporna gick enkelt att ta loss för att sköljas med vatten där de efteråt måste lufttorkas. Ingången till högtalaren har ett vattenavstötande skydd så att ingen vätska eller fukt ska ta sig in.

Test nummer tre utomhus bestod av olika fysiska övningar som armhävningar, situps, upphopp och knäböj. För det mesta satt hörlurarna på plats men vid armhävningarna kunde de ibland glida ner mot ansiktet och var då tvungen att avbryta övningen för att sätta hörluren på plats.

Specifikatoner:

  • Kevlar-sladd som tål cirka ett kilo belastning

  • 1.2 meter sladd som går att korta ner till 60 cm

  • 3,5 mm uttag

  • Guldpläterad anslutningslegering

  • Bredd: 14 cm

  • Höjd: 19.2 cm

  • Djup: 5.6 cm

  • Vikt: 0,1 kg

  • Frekvensåtergivning: 18-21 000 hz

  • Högtalardiameter: 40 mm

Hur det ser ut med tillbehör vet vi inte då vi fick hörlurarna utan någon kartong.

Omdöme

Philips lyckas inte hela vägen med sina sporthörlurar. De sitter bra när man joggar i lugnt tempo men de har en tendens att glida av från örat vid lite hastigare rörelser. Det positiva är att de är vattentåliga, har en hållbar sladd och silikonbågen så de ska sitta bättre medan  ljudnivån är det som drar ner, men orsaken till det låga ljudet kan ses som både för- och nackdelar beroende på vad man är ute efter. Önskar man bättre ljud och kan hålla koll på trafiken utan att höra den, så är det negativt att ljudnivån inte går att få bättre och att ljud utifrån hörs. Dock så är dessa hörlurar tillverkade med säkerhetsaspekten att höra det som sker i trafiken, och passar till de som önskar detta. Det saknas mikrofon på hörlurarna, och priset ligger från 599 kr vilket betyder att det finns billigare varianter som både sitter bättre och har bättre ljud och mikrofon.

Tidigare artikelNyhet: Xbox One är Wii U:s bästa marknadsföring hittills!
Nästa artikelPodcast: TekniCast #17

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn