Nethear Orbi är ett meshsystem som på papper låter nästan för bra för att vara sant, men är det verkligen så bra i verkligheten då?

Det är inte första gången som jag testar på ett Orbi-system från Netgear, men denna gången är det första gången som det är fokus på Wifi 6 som är den nya och riktigt snabba uppkopplingen som gäller.

Netgear Orbi RBK852 AX6000 är systemet som testas denna gången och detta är helt klart flaggskeppet när det kommer till Meshsystem som erbjuder det bästa till en hög hastighet. Jag har sagt det innan flera gånger att många är oroliga för en installation av meshsystem, men detta är något som tillverkarna tänkt på och jobbar ständigt på att verkligen underlätta så gott det bara går men samtidigt få rätt inställningar.

Orbi RBK852 är inget undantag där man först och främst behöver ha en telefon eller surfplatta för att ladda hem appen som är det som egentligen styr allting. Vet man inte vilken app det är så kan man alltid scanna in QR-koden på Orbi-enheten och efter det bara följa allt steg-för-steg. Appen finns till Android och iOS, länkar nedan. Värt att poängtera är att man måste ha ett konto hos Orbi för att komma igång.

När man fått igång appen, koppla in huvudenheten både till ström och ethernet-sladden där internet kommer ifrån. När appen säger att allt är OK där så är det bara att börja installera en satellite och även här kommer appen att säga om placeringen av satelliten är bra eller dålig, ibland kanske man har placerat den för nära och vill täcka upp större delar av hemmet eller kontoret, då kommer appen säga ifrån för bästa möjliga täckning. Simpelt, tydligt och sen är det bara att välja namn på nätverket, lösenord samt lite andra inställningar om behöver skulle finnas.

Orbi RBK852

Första testet med Orbi RBK852 gjorde jag på kontoret som egentligen bara är en öppen yta, det är inte flera våningar och är kanske inte det mest optimala. Därefter tog jag med Orbi RBK852 till mitt hus som är på två våningar, gipsväggar så där hade vi inga problem med täckningen överhuvudtaget. Jag tog även med enheterna till en väns hus som är lite äldre, det är betongväggar och golv som gäller här och det är då utmaningen för Orbi RBK852 kommer på riktigt. Stundvis var det svårt att få full täckning överallt i huset, det skulle kanske behövas en till satellite men vi fick nöja oss med två enheter denna gången. Hastigheten var det inget fel på och heller inte att koppla upp flera enheter samtidigt, det var bara att vi inte fick full täckning på telefonen eller laptopen i hela huset.

Netgear säger själva att Orbi RBK852 ska klara av att täcka upp 465 kvadratmeter och det kanske den gör om det är en öppen yta, inte på flera våningar och definitivt inte med tjockare väggar och golv. Men samtidigt tror jag inte man behöver oroa sig om man planerar att ha det i ett hus då Wifi 6 fortfarande levererar även om vi inte har full täckning.

Det finns dock inte särskilt mycket att göra bland inställningarna i appen, man kan sätta upp ett gästnätverk bland annat, men väljer man dock att logga in via web-interface som är det mest traditionella när man ska installera ett nätverk så finns det betydligt mer och då kan man verkligen gå in på djupet när det gäller inställningar, men inget måste.

Innan jag testade Orbi RBK852 så kan jag ärligt säga att intresset för Wifi 6 var lågt, jag var nöjd med Wifi som det var tidigare men tyvärr inte längre. Netgear har ställt till det och nu kan jag inte vänta tills våra konsoler och många telefoner har Wifi 6 som standard. Det är en enorm skillnad på hastighet. Vi har 1000/1000-lina in i kontoret och det är inget jag förväntade mig att Orbi RBK852 skulle klara av, jag tänkte att om vi kommer över 300 Mbit/s så är jag nöjd, men vi kom långt över det.

Jag gjorde tester flera gånger om dagen och inte en enda gång kom jag under 500 Mbit/s på mina tester, testerna gjordes både på bredbandskollen och hos Speedtest. Ibland fick jag bästa hastighet över Wifi 6 med Orbi RBK852 än vad jag fick via min gamingrouter med sladd, blev jag orolig. Inte riktigt, men sjukt imponerad och övervägde att kanske köra Wifi 6 på alla datorerna som har möjligheten till det.

Orbi RBK852

Men jag nöjde mig inte med att höra ett hastighetstest endast utan drog igång filmer via Netflix och dylikt på flera enheter på kontoret, samtidigt som vi laddade ner stora filer från molnet och för att få Orbi RBK852 att svettas lite extra gjorde jag även ett hastighetstest samtidigt på detta. Jag trodde att filmerna skulle börja buffra, men det flöt på minst lika bra i samma höga kvalitet, vissa fall 4K-upplösning. Nerladdningen av stora filer påverkades dock och hastigheten sjönk för en kort stund, men detta var såpass lite så inget jag tycker påverkade slutresultatet då nätverket fick verkligen jobba och allt var stabilt hela tiden.

Vi använder detta nätverkar i skrivande stund och har över 30 enheter uppkopplade mot nätverket, det är bland annat flera telefoner, bärbara datorer, konsoler, TV, surfplattor, smarthem produkter samt säkert något mer jag glömt av.

Hastigheten och installationen av Orbi RBK852 är helt klart bland det bästa och lättaste du kan hitta på marknaden hittills. Själva enheterna när det kommer till designen är också snygga enligt mig, dom smälter in ganska lätt i hemmet och man behöver inte precis skämmas för att ha dom i bokhyllan eller på tv-bänken. Ett annat stort plus som jag saknat på hos många andra mesh-system är att varje satellite har ethernet-portar så även om man har satelliten nära en produkt som kanske inte har trådlöst finns alltid möjligheten att använda sladd, perfekt för till exempel Philips Hue bryggan som endast kör med sladd i dagsläget.

Orbi RBK852

Det finns i stort sett inget minus när det kommer till Orbi RBK852 när det gäller funktion och installation, där minuset kommer och som jag tror tyvärr kommer vara avgörande för många är priset. För att få ett riktigt snabb nätverk hemma som är lätt att installera men framtidssäkert ett tag framöver så kostar Orbi RBK852 med två enheter ungefär 9 500 kronor. Vill man gå upp till tre enheter så ligger priset på ungefär 12 000 kronor vilket är väldigt mycket pengar om man jämför med andra meshsystem.

Dock kan man se detta lite som en investering i ett framtidssäkert nätverk när det gäller både teknik, säkerhet och hastighet. Detta är inget man kommer behöva byta ut några år framöver med tanke på att Wifi 6 precis har tagit fart, men samtidigt förståeligt att man kanske inte vill lägga 10 000 kronor på ett nätverk i hemmet eller kontoret.

Netgear fortsätter att prestera som dom gjort dom senaste åren och framtiden ser intressant ut både när det gäller nätverk och Wifi 6 men framför allt när 5G börjar ta fart, kommer Netgear vilja vara med i den leken och isåfall vilka hastigheter samt priser pratar vi om då.

i samarbete med PriceRunner

 

RECENSION ÖVERBLICK
Installation
9
Kvalitet
9
Mjukvara
8
Pris
4
Tidigare artikelKena: Bridge of Spirits dröjer nu till 2021
Nästa artikelSamsung bjuder in till nytt Unpacked-event
test-orbi-rbk852Netgear Orbi RBK852 AX6000 är ett måste om man är ute efter ett Wifi 6 och vill ha ett nätverk man faktiskt kan lita på. Här kan man både köra trådlöst eller med kabel och det finns nästan inget som kan påverka hastigheten. Framtidssäkert men smakar det så kostar det i nuläget.

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn