OnePlus är tillbaka med en ny generation telefoner och denna gången har dom verkligen satsat nästan allt på kamerorna.
Något som OnePlus alltid mer eller mindre kämpat med när det gäller sina telefoner är kameran, kameran har alltid varit, OK men inte mer än så. Men denna gången slår man på stort och istället för att göra allt själv så har man inlett ett samarbete med världskända svenska kameraföretaget Hasselblad. Men kan Hasselblad verkligen ”rädda” eller hjälpa OnePlus med sina kameror? Nja, inte så som jag hade hoppats på.
Hasselblad
Något som Hasselblad alltid gjort sig kända för är hur dom jobbar med färger och speciellt färgåtergivningen i sina kameror, något som nu även finns med i OnePlus 9 Pro, men när jag sedan läser på lite mer om hur detta samarbete gått till så är Hasselblad ”bara” med på mjukvarufronten och hjälpt till att få till färgerna främst i kameran.
När det kommer till den fysiska kameran så är det fortfarande Oneplus själva tillsammans med Sony som tagit fram en unik sensor bara för OnePlus 9 Pro.
Men fastän att jag kanske låter negativ till detta samarbetet med Hasselblad så gillar jag hur OnePlus 9 Pro levererar när det gäller kameran, det är helt klart ett lyft sedan deras tidigare telefoner och kanske äntligen kan dom vara med i leken mot topptelefonerna såsom Samsung, Xiaomi och Apple. OnePlus 9 Pro har totalt fyra sensorer huvudkamera, vidvinkel, telefoto och en mer stödkamera som kan ta monokroma bilder, denna sensorn är mer för att hålla koll på ljus och få in extra mycket ljus.
Kameran
Huvudkameran som är en Sony IMX789-sensor och som jag nämnt tidigare speciellt framtagen till OnePlus från Sony, en kamera som gör jobbet riktigt bra, fokusen i kameran är snabb samt att färgbalansen är riktigt bra, detta med färger på olika kameror varesig det är telefoner eller riktiga kameror är en smaksak. Det enda jag inte kan säga eller avgöra är om Hasselblad har något med detta att göra, men jag får helt enkelt ta Oneplus ord för att dom varit med och pillat lite med färgerna.
Det finns lite nya system och funktioner i kamerorna som Oneplus erbjuder, men inget som jag direkt ser är ett måste heller inte avgörande, en trevlig funktion är dock att OnePlus 9 Pro har stöd för 12 bitars RAW-format vilket är stort plus om man vill redigera sina bilder in i minsta detalj efteråt.
OnePlus fortsätter imponera med sitt ”night mode” och att fotografera på kvällen eller i väldigt mörka förhållanden är imponerande, här avgör kameran mer eller mindre själv vilket läge man ska ha för att få bästa resultat och kameran är betydligt snabbare nu att ta foto i mörka förhållande än tidigare, imponerande.
Vidvinkel kameran har också en Sensor från Sony på 50 megapixlar denna gången, bilderna blir bra och färgerna precis som med huvudkameran, vi får skarpa bilder med självklart ett brett synfält samt att linskorrigeringen är stabil, sidorna blir inte ”rundade” och det ser inte ut som att vara en effekt som annars vidvinkel kameror kan ge ifrån sig.
En trevlig funktion med vidvinkel sensorn är att den även kan fota i makroläge om man vill det, dock tycker jag inte att jag kom tillräckligt nära objektet jag ville fotografera, kanske kan detta förbättras med mjukvara framöver, men inget jag ser som ett behov just nu.
Är man intresserad av att filma med sin telefon så klarar OnePlus 9 Pro av att filma i 8K men då får man nöja sig med 30 FPS, är dock 4K ett måste så klarar telefonen av detta i upp till 120 FPS vilket är helt klart ett plus. Jag har inte testat denna delen allt för mycket men det första jag la märke till är att jag mer än gärna skulle vilja ha ett Pro-läge i videoformatet precis som jag får när jag ska ta bilder, kanske är detta något vi kan få framöver då OnePlus är duktiga på att uppdatera bland annat kamerafunktionerna.
Skärm
Skärmen i OnePlus 9 Pro är det ingen snack om egentligen, vi vet redan att med Oneplus erfarenhet till skärmar så skulle OnePlus 9 Pro fortsätta att imponera och självklart gör den det. Vi har en skärm på 120 Hz som kommer i 1440p-upplösning. Ljusstyrkan har Oneplus denna gången lyckats få upp till hela 1 300 nits vilket märks av och det är sällan jag egentligen klarar av att ha skärmen på maximal ljusstyrka. Skärmen är på 6,81 tum vilket är stort men genom att vara i 20:9 format så är telefonen lätt att hålla i och den blir mer hög än stor.
En nyhet med skärmen denna gången är att Oneplus har introducerat Ipto-teknik vilket betyder att frekvensen på skärmen kan variera rejält när det behövs. Det betyder i sin tur att om man till exempel tittar på en bild så drar telefonen ner skärmen till 1 Hz, men så fort man börjar titta eller pilla på telefonen så går den upp till den Herz som krävs, ser man på ett youtube-klipp kanske 30 eller 60 Hz räcker för många, den ställer alltså in Hz efter vad man gör på telefonen och detta ska spara rätt så bra på batteriet.
Modell | OnePlus 9 Pro |
Mått | 163,2 x 73,6 x 8,7 millimeter |
Vikt | 197 gram |
Operativsystem | Android 11, Oxygen 11 |
Processor | Snapdragon 888 |
RAM-minne | 8/12 GB |
Skärm | 6,7 tum – 1440 × 3216, AMOLED, 20:9 , 525 PPI, 120 Hz, HDR10+ |
Lagring | 128/256 GB |
Kamera Bak | 48 MP, f/1.8, 23mm (wide), 1/1.43″, 1.12µm, omnidirectional PDAF, Laser AF, OIS 8 MP, f/2.4, 77mm (telephoto), 1.0µm, PDAF, OIS, 3.3x optical zoom 50 MP, f/2.2, 14mm (ultrawide), 1/1.56″, 1.0µm 2 MP, f/2.4, (depth) |
Kamera Fram | 16 MP, f/2.4, (wide), 1/3.06″, 1.0µm |
Batteri | 4 500 mAh, stöd för snabbladdning 65W med kabel + trådlös 50W |
Anslutning | USB Type-C 3.1 |
Nätverk | 5G Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6 Bluetooth 5.2 |
Pris | Från 9 690 kronor |
Oneplus har alltid gjort sig kända för att släppa en telefon som är så nära stock Android som möjligt, så även denna gången med OnePlus 9 Pro. OxygenOS 11 finns där och vi har ett gränssnitt som Oneplus lyckats optimera riktigt bra och telefonen känns alltid snabb och rapp. Det finns dock lite funktioner som jag gärna skulle vilja se försvinner då jag inte ser meningen med dom, en är vad som kallar för Shelf som man får vid nersvepning, en rätt meningslös sektion som ska samla ”viktiga” appar och funktioner, men något som även Google gör när man svipar helt till vänster.
Det går dock att byta ut denna shelf till att komma åt kontrollpanel och notifikationerna istället vilket jag bytte till det första jag gjorde på telefonen. En annan sak som jag vill ha och som jag sett på Oneplus forum många andra också vill ha utan att behöva installera en annan launcher är möjligheten att se hur många notiser man har i t.ex mailinkorgen. Idag är det en liten prick bara som visar att något nytt hänt i den appen, men jag vill se en siffra på hur många nya mail till exempel som inkommit. Återigen så vet jag att detta går med en annan launcher men jag skulle vilja se denna funktionen hos OxygenOS 11.
För att komma in på sin telefon kan man antingen göra det via ansiktsigenkänning eller om man hellre vill fingeravtrycksläsaren så finns den där under skärmen, men av någon anledning har Oneplus flyttat ner denna och den sitter väldigt dumt till, alldeles för långt ner. Sist men inte minst kan man logga in med en kod eller mönster precis som vanligt hos Android.
Laddning
OnePlus är nog den enda tillverkaren av telefoner som ska vela fram och tillbaka om att utrusta telefonerna med trådlös laddning, ena telefonen har det medans andra telefonen försvinner det. OnePlus 9 Pro är utrustad med trådlös laddning och denna gången riktigt snabb sådan också. Väljer man att ladda med deras egna Warp Charge 50 Wireless så kan man ladda telefonen fullt trådlöst på ungefär en timme, 50W gör en hel del och genom att batteriet är uppdelat i två så är detta helt klart ett plus.
Vill man ladda med kabel istället och med laddaren som följer med i lådan så tar det minste än 30 minuter att ladda telefonen fullt och detta är något jag gjort flera gånger om på morgonen, laddar inte telefonen under natten utan kan koppla in telefonen när jag vaknat och under tiden man borstar tänderna och byter om så är telefonen i princip fulladdad.
Bra, men hur bra?
OnePlus 9 Pro blev snabbt en favorit hos mig, jag har tidigare gillat Oneplus främst för att den är så ”clean” i Android men även för att vi har en pålitlig hårdvara i telefonen där topprestandan finns och har egentligen aldrig några problem. En telefon som kanske inte är den snyggaste när man tittar på baksidan med sina kameror, men det viktiga är funktionen och hur mycket man faktiskt kan lita på sin telefon.
Flera bra och användbara funktioner såsom snabb laddning både med sladd och trådlöst. Vi har en skärm som imponerar med sin snabbhet men samtidigt inte tömmer batterier som tidigare varit lite av ett problem.
OnePlus 9 Pro är helt klart en stor favorit, den har nästintill allt man vill ha eller behöver i en telefon. Mjukvaran är ”rent” utan en massa egna appar, vi har bästa hårdvaran på marknaden, en skärm som levererar bättre än många andra. Det enda som egentligen OnePlus 9 Pro kanske brister lite på, fortfarande är kameran. Kameran är betydligt bättre än tidigare och bättre än många andra. När det gäller kameran i telefoner idag så är det helt klart en personlig smaksak om man gillar resultatet vi får eller inte, jag vill se i nästa OnePlus-telefon att Hasselblad har mer att säga och visar mer vad dom går för än bara mjukvaran.