23 december, 2024

Test: Oneplus 8T

Oneplus är tillbaka till där dom en gång var med att ta fram prisvärda telefoner, prestanda till inte ett allt för högt pris.

Oneplus har verkligen haft fullt upp i år med att släppa nya telefoner men även lite andra prylar såsom sin första true wireless.

Men nu är det fokus på Oneplus 8T som på papper inte riktigt fångade mitt intresse men som jag snabbt fastnat för nu när jag använt den i ett par veckor. I år får vi ingen Oneplus 8T Pro utan får nöja oss med vanliga 8T vilket jag tycker är helt rätt val då detta gör att vi bara blir mer nyfikna på var nästa Pro-modell från Oneplus kommer att erbjuda.

Oneplus har länge varit kända för sina skärmar och framför allt hur extremt snabba och duktiga på färg dom faktiskt är, 8T är inget undantag där vi nu har en uppdateringsfrekvens på 120 Hz och just nu finns det bara ett problem. Problemet är inte telefonen, problemet är att jag inte kan använda en telefon som är under 90 Hz, under 120 Hz funkar ändå tycker jag men under 90 Hz är nästintill omöjligt.

Dock finns det skärmar på 120 Hz som vi har testat tidigare och det håller oftast inte hela vägen, det blir som ett eftersläp och det märks att skärmen får kämpa med att hålla kvar 120. Detta är dock något som Oneplus lyckats med och skärmen är verkligen det bästa i telefonen samtidigt det som vi använder mest på telefonen.

Modell OnePlus 8T
Mått 160,7 x 74,1 x 8,4 millimeter
Vikt 188 gram
Operativsystem Android 11, OxygenOS 11
Processor Snapdragon 865
RAM-minne 8/12 GB
Skärm 6,55 tum – 1080 × 2400, Fluid AMOLED, 19.5:9, 460 PPI, Dolby Vision, HDR10
Lagring 128/256 GB UFS 3.1
Kamera Bak 48 MP, f/1.7, 26mm (wide), 1/2.0″, 0.8µm, PDAF, OIS
16 MP, f/2.2, 14mm, 123˚ (ultrawide), 1/3.6″, 1.0µm
5 MP, f/2.4, (macro)
2 MP, f/2.4, (depth)
Kamera Fram 16 MP, f/2.4, (wide), 1/3.06″, 1.0µm
Batteri 4500 mAh Stöd för snabbladdning 65W med kabel.
Anslutning USB Type-C 3.1
Nätverk LTE
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6
Bluetooth 5.1
NFC
Pris Från 6 499 kronor

Men snabbheten hos Oneplus 8T kommer inte enbart från skärmen utan även från mjukvaran där Oxygen fortsätter att dominera enligt mig, det märks tydligt att Oneplus har jobbat hårt med att få telefonen att flyta på och det är även det dom har blivit kända för.

Skärmens storlek på 6,55 tum och format är 20:9 där just formatet blivit väldigt vanligt i år och är mer av en smaksak enligt mig om man gillar eller inte, jag gillar det då telefonen blir lite smalare och lättare att använda, dock blir den väldigt hög och i slutändan blir det svårt att använda telefonen med en hand, men är det verkligen ett problem idag med tanke på hur stora alla telefonerna är.

Jag gillar hur Oneplus fortsätter att ha Oxygen så ”clean” som möjligt från massa skräp till appar, visst att dom ett tag hade facebook förinstallerat men ärligt talat inget som störde mig och den fanns där i bakgrunden utan att man rörde den. Men nu är den borta, dom enda egna apparna som kommer från Oneplus som jag kunde se är filhanteraren, anteckningar som galleri-appen om man inte väljer att använda Google Photos.

Oxygen OS 11 har fått sig ett rejält lyft och mycket har designats om just för att passa telefoner som 8T och den höga skärmen. Mycket av funktioner från appar har flyttats ner för att man ska kunna nå denna med en hand vilket Oneplus inte är först ut med men helt klart något många väntat på.

Oneplus OxygenOS 11

En annan funktion som jag saknat tidigare och som äntligen Oneplus introducerat är viloskärmen eller ”always-on-display som det finns lite olika designer att välja mellan men jag nöjer mig med klockan i en stilren design tillsammans med notiser. Snyggt och stilrent, passar Oneplus perfekt.

Under skalet hittar vi Snapdragon 865 som är samma processor som vi hittar hos Oneplus 8 och 8 Pro, här hade jag gärna velat se 865+ som inte är ett jätte stort lyft men fortfarande en ny processor samt ett lyft mot tidigare generation.

Kamera har aldrig riktigt varit Oneplus starka sida, varesig det rör sig om deras Pro-modell eller som i detta fallet vanliga 8T. Vi hittar fyra sensorer denna gången där alla har flyttat till den vänstra baksidan, jag gillar dock mer när dom var centrerade. Huvudkameran är en Sony IMX586-sensor på 48 megapixlar och i sin tur får assistent av en vidvinkelkamera på 16 MP, en makrokamera på 5MP och tillslut en djupsensor. Just makrokameran har jag aldrig haft något nytta utav, det är en sensor med låg megapixel vilket gör att bilderna inte riktigt håller måttet och detta är något jag tycker huvudkameran klarar galant.

OnePlus 8T

Störst fokus var på huvudkameran på 48 megapixlar och jag kan inte säga att detta är en dålig kamera, helt klart över godkänt och den gör ett riktigt toppenjobb med tanke på telefonens prislapp. Det är kanske dumt att jämföra telefonen med Huawei eller Xiaomi som har dominerat med sina kameror på telefonen.

Sensorn är riktigt bra med att i normalt ljus få till skarpa bilder när det kommer till färg och framför allt detajåtergivningen. Oneplus har dock jobbat rätt hårt med att ta fram olika lösningar med att även ta bilder i mörka förhållanden, men kan inte riktigt säga att det imponerar mig, det imponerar i det att bilderna ser bra ut fastän det är väldigt lågt ljus, men det tar dock tig, man måste stå helt stilla i 2-3 sekunder innan bilden faktiskt tas. En detalj som i många fall kan vara frustrerande.

Men det finns ett och annat som Oneplus fortsätter att envisas med, envisas med att ena stunden ha det i telefonen och i andra ta bort det av någon anledning. Oneplus 8T saknar till exempel trådlös laddning helt, något som 8 Pro hade men som nu försvinner. Oneplus försöker dock att imponera med sin snabba laddning med kabel, batteriet som är på 4 500 mAh har jag inte som helst problem med, men jag tycker ändå trådlös laddning är ett måste idag då det finns mycket billigare telefoner som faktiskt erbjuder detta. En annan tråkighet är att telefonen saknar nån typ av IP-klassning och har alltså inte det skyddet från vatten som återigen 8 Pro faktiskt hade.

OnePlus 8T trailer

Oneplus har tagit fram en telefon som verkligen är prisvärd med en prislapp på 6 500 kronor. Man får mycket telefon för pengarna men av någon anledning så saknar man samtidigt vissa väsentliga funktioner såsom trådlös laddning och en IP-klassning. Mjukvaran och skärmen är ändå det som imponerar och visar hur en telefon ska flyta på.

Det finns två olika versioner av Oneplus 8T en med 8 GB ram och 128 GB lagring eller 12 GB ram och 256 GB lagring.

Related Articles

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Fler nyheter

Oneplus har gjort det dom gör bäst och det är att ta fram en telefon som imponerar med sin prestanda men samtidigt till ett pris som passar dom flesta, pris som kanske gör att fler ger Oneplus en ärlig chans.Test: Oneplus 8T