OnePlus är tillbaka med sina T-modeller men denna gången en konstig sådan, detta är en T-modell som oavsett är ny för oss i Sverige.

OnePlus har släppt en hel del telefoner och då både bland flaggskepp, mellansegment och billiga telefoner. Men när det gäller just toppmodellerna så har det varit rörigt och förvirrande. I våras så släppte OnePlus sin flaggskeppsmodell 10 Pro i Sverige och detta flera månader efter att telefonen presenterats och släppts i Kina.

Nu är det dags igen för en ny telefon och det är en T-modell som är tillbaka efter att Oneplus valt att ha ett litet uppehåll med dessa telefoner. Dock är inte detta en 10T Pro utan detta är alltså endast 10T, Oneplus 10 släpptes aldrig i Sverige men 10T har kommit hit, förvirrande men så är det.

OnePlus 10T är alltså inte en ”upphottad” version av 10 Pro men det är fortfarande en bra telefon när det gäller prestandan. Men det är egentligen allt som den är bra på, Oneplus har tagit och gjort många väldigt konstiga beslut med Oneplus 10T.

OnePlus 10T blir den första telefonen som blir helt utan alert-slider, där är det en smaksak om det spelar roll eller inte, för mig spelar det enormt stor roll och finns egentligen inte mycket som kan säga varför man ska ta bort den. Enligt Oneplus är anledningen att man vill få till fler antenner, större batteri samt ”nya funktioner”. Visst har batteriet växt lite och är nu på 4800 mAh, dock är batteriet fortfarande större på Oneplus 10 Pro (5000 mAh). Den största nyheten gällande batteriet är att Oneplus 10T nu har stöd för SuperVOOC-teknik vilket gör att telefonen klarar av laddning på hela 150 Watt, detta ska göra det möjligt att ladda från 0 till 100 procent på endast 19 minuter, jag har inte testat detta i detalj men att laddaren är snabb är det ingen tvekan om, grymt snabb.

Laddaren följer med i OnePlus 10T vilket är ett stort plus, laddaren är på 160W men ska man ladda andra prylar via USB-C så får man nöja sig med 45W.

Men är man användare som jag som ofta laddar telefonen trådlöst i bilen bland annat så är det helt kört med OnePlus 10T, här har Oneplus valt att ta bort möjligheten att ladda trådlöst, ännu ett minus som inte passar mig och som jag tycker är konstigt, det är 2022 och alla telefoner borde ha trådlös laddning.

Nästan alla mobiltillverkare slår sig på bröstet när dom pratar om prestanda på telefonen, skärmarna är dom bästa på länge med stöd för HDR10+ osv, men när man inte ens kan erbjuda trådlös laddning i en telefon samt den bästa prestandan så går man helt klart i fel riktning.

Designen på OnePlus 10T påminner inte helt oväntat kanske mycket av 10 Pro, kameramodulen är kvar men denna gången har OnePlus slängt om kamerorna lite samt att det finns en ”mjukare” kant nertill på kameran. Som ni kanske sett så saknas Hasselblad i denna telefonen, men samarbete ska fortgå, bara denna telefonen som blir utan Hasselblad inställningar i kamera appen. Jag gillar denna designen, den ser robust ut, det ser lyxigt ut och att man har en kameramodul på baksidan som sticker ut och gör detta på ett rätt så symmetriskt sätt vilket är i min smak.

Kamerorna som kommer med 10T har en huvudsensor från Sony som är IMX766 på 50 megapixlar, detta är samma sensor som sitter i Oneplus Nord 2T, Nothing Phone 1 och Asus Zenfone 9. Detta är en OK kamera, Oneplus snålar inte när det kommer till färgmättnad och här är det en smaksak vad man tycker om det.

Det som Oneplus varit bland dom bästa på är skärmen, denna gången får vi en 6,7 tums skärm med 2412 x 1080 pixlar i upplösning, upplösningen är helt OK och uppdateringsfrekvensen på 120 Hz är också bra. men även detta är en nedgradering då 10 Pro kommer med en LTPO-panel vilket gör allt flyt mycket bättre, det saknas hos 10T tyvärr. Skärmen kan skifta mellan 60, 90 och 120 Hz, antingen om man gör detta manuellt eller låter telefonen sköta detta automatiskt.

OnePlus 10T

När jag fick OnePlus 10T presenterat för mig och allt det som saknades tog upp växte besvikelsen enormt hos mig. Oneplus är inte som Oneplus en gång var. När jag började använda mig utav OnePlus 10T så kände jag att telefonen i sig är bra, det största problemet just nu (förutom allt som Oneplus tagit bort hos 10T) är att mjukvaran, OxygenOS inte alls är det OS som jag en gång verkligen tyckte om. Mycket buggar som får telefonen att balla ur helt, man skyller och säger att uppdateringar kommer men dessa felen ska inte uppstå från första början. OnePlus 10T blir första telefonen som går Oxygen OS 13 när det väl blir dags, men andra Oneplus-telefon får uppdateringen kort därefter. Fastän att OnePlus 10T inte är telefonen för mig så är detta en helt ok telefon, prestandamässigt så är det topp med sin Snapdragon 8+ gen 1, bättre går inte att få i dagsläget. Oneplus har även jobbat aktivt med ett bättre kylsystem vilket man förmodligen får bäst resultat ifrån när man spelar mycket.

OnePlus 10T kommer i två olika versioner,  8GB RAM och 128GB lagring för 7990 kronor eller 16 GB RAM och 256 GB lagring för 8 990 kronor. Det är prismässigt ungefär vad OnePlus 10 Pro kostar idag.

RECENSION ÖVERBLICK
Kvalitet
6
Design
7
Prestanda
5
Pris
5
Tidigare artikelBlack Myth: Wukong fortsätter att imponera
Nästa artikelSony bekräftar att PSVR2 blir ingen julklapp
test-oneplus-10tOnePlus 10T är på papper en bra telefon med senaste processorn, mycket RAM, snabbladdning osv. Men det saknas även mycket, flera funktioner har tagits bort från OnePlus 10T samtidigt som OxygenOS inte förbättras eller rensas från buggar på något sätt.

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn