MSI har tillslut tagit sin på SSD-lagringsmarknaden och inte helt oväntat så gör dom detta på bästa möjliga sätt, M480 SSD redo för både PC och PS5.

Det finns en hel djungel av olika NVMe SSD idag och det kan för många vara svårt att välja eller veta vad dom ska välja. Det bästa sättet att sticka ut på är om man lyckas erbjuda hög prestanda till ett lågt pris med tillräckligt lagringsutrymme.

MSI har denna gången valt att driva M480 Play med en PS5018-E18-kontroller, denna Phison-kontrollerade enhet erbjuder hållbarhet och PCIe 4.0-prestandanivåer över 7 GB/sek, men kanske det som väldigt många letar efter idag är att denna SSD är kompatibel med PS5 och inte bara prestanda mässigt utan även storleksmässigt tack vare sin effektiva kylfläns, något som rekommenderas om man ska ha SSD till sin PS5.

MSI Spatium M480 PLAY 2TB

MSI vill verkligen vara i framkant med sin nya SSD och detta främst tekniskt sätt, denna SSD är baserad på årets trendiga 8-kanals Phisons PS5018-E18-kontroller och som i sin tur kör på TLC-skriven. M480 Play är en Non-Volatile Memory Express (NVMe 1.4) M.2 2280 formfaktor SSD.

MSI Spatium M480 PLAY kommer att erbjudas i fyra olika storlekar 500GB, 1TB, 2TB och 4TB. När det gäller DRAM cache så kan storleken på detta variera lite, 500GB får nöja sig med 512MB DDR4, 1TB får 1GB DDR4 medan 2 och 4TB får hela 2GB DDR4, mer utrymme mer att hålla koll på vilket i sin tur leder till att mer minne behövs.

För att dra full nytta av en SSD som M480 så gäller det också att ha ett moderkort samt CPU som klarar av PCIe 4 och detta främst för att man ska kunna dra full nytta av prestandan och komma upp i 7000 MB/sek. Har man dålig koll på om man klarar av denna typ av SSD så är NVMe-gränssnittet anpassat att passa in i PCIe 4.0 x4 M.2-kortplats och har uppgraderas då upp till det nya 1.4-protokollet och TLC NAND, med den höga densiteten kombineras det med en Phison PS5018-E18-kontroller för att möjliggör nya nivåer av SSD-prestanda på en enhet.

MSI Spatium M480 PLAY 2TB

Jag gjorde dessutom lite benchmark-tester på M480 Play, något jag egentligen kände inte behövdes denna gången med tanke på sin höga prestanda och tillförlitlighet, men här kommer lite resultat:

SSD Performance Crystal DiskMark

MSI Spatium M480 PLAY 2TB

Anvils Storage Utilites – Poäng
(Ju högre-desto bättre)

MSI Spatium M480 PLAY 2TB

AS-SSD Poäng
(Ju högre-desto bättre)

MSI Spatium M480 PLAY 2TB

Application Trace Benchmark Poäng
(Ju högre-desto bättre)

MSI Spatium M480 PLAY 2TB

Värt att kanske påpeka är att 2 TB-modellen som jag testade är den snabbaste SSD bland M480, tittar vi på prestandan så sjunker det rätt drastiskt på 1 TB-modellen från 6800 MB/sek till 5500 MB/sek och går man då ner till 500GB-modellen sjunker det ytterligare till 2850 MB/sek.

Frågan som många ställer sig är om man verkligen behöver skrivhastigheter som 7000MB/sek? Svaret är ganska snabbt nej, det är svårt att dra full nytta av detta och det är främst pågrund av att operativsystemet inte stödjer detta. När det gäller att ha en SSD till PS5 så vill man verkligen ha det snabbaste möjliga och även något som Sony rekommenderar. Fastän man kanske inte får ut 7000 MB/sek idag på sin PS5 så ger man konsolen chansen att maxa sin läs- och skrivhastighet vilket vi vet att nya moderna spel blir att krävande inom.

MSI Spatium M480 PLAY 2TB

M480 Play är kort och gott en modifierad och upphottad version av M480, MSI har verkligen lyckats skruva på dom skruvarna som ökar prestandan där vi vill ha det och samtidigt slänga på en PS5-stämpel på denna SSD. Jag tror att oavsett om man väljer M480 Play eller vanliga M480 så får man två riktigt bra SSD:er som prestandamässigt håller för dom flesta.

Vill man däremot ha en SSD till PS5 hade jag nog ändå satsat på M480 Play, just för att kunna ge konsolen chansen till maxad prestanda vilket denna SSD erbjuder idag. MSI må vara relativt nya inom SSD-lagringsmarknaden men dom gör det redan riktigt bra och ska bli intressant att se vilka framtida produkter MSI kommer med gällande SSD och RAM.

RECENSION ÖVERBLICK
Kvalite
9
Prestanda
10
Funktioner
8
Pris
8
Tidigare artikelSnapchat har lanserat Family Center
Nästa artikelDisney meddelar att dom höjer priset på Disney+
test-msi-spatium-m480-play-2tbMSI har spelat många av sina kort rätt när det gäller MSI Spatium M480 PLAY, det som är lite negativt är dock att skillnaden på dom olika storlekarna kan skilja en hel del, så vill man maxa prestandan så är det minst 2TB som gäller och då kommer dessutom prislappen att springa iväg lite.

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn