MSI vill vara med på tåget gällande nya plattformen Z690 från dag ett och det finns en hel del nyheter att täcka upp denna gången.

Z690 är tillslut här och till skillnad mot tidigare år och plattformar så är Z690 en relativt stor uppdatering denna gången, mycket tack vare Intel och deras 12:e generation Core-processorer.

Det finns så mycket nytt att det nästan känns som att Intel höll i alla dessa nyheter i ett år, men nu har vi äntligen fått dom och prestandan överraskar i vissa fall men känns onödiga i andra. Hur som helst så är Z690 helt klart värt att kallas nästa generation denna gången och vi ska gå igenom lite av nyheterna som MPG Z690 Carbon Wifi faktiskt bjuder på.

MSI MPG Z690 Carbon Wifi

DDR 5

En av dom STORA nyheterna med MPG Z690 Carbon Wifi är helt klart DDR5 som är ett rejält lyft från DDR4. Nu i början så har vi fått ”nöja oss” med RAM klockade till 5 200 MHz, men det kommer snabbare och enligt MSI så ska specifikt MPG Z690 Carbon Wifi klarar upp emot hela 6 666 MHz vilket är extremt snabbt och tydligen bara början för DDR5.

Med DDR5 så fick vi även XMP 3.0 att jobba med, helt nya möjligheter att klocka våra RAM. Flera av dom stora tillverkarna såsom Corsair, Crucial, Kingston m.fl är med på tåget från dag ett och MSI vill göra överklockningen av DDR5 på säkrast möjliga sätt. MSI har byggt in vad dom kallar för ”Enchanced Voltage control” samt att vi har ”Dynamic Memory boost” för att säkerställa och få ut så mycket som möjligt från RAM.

MSI Z690 MPG motherboard

Värt att tänka på är att man inte kan kombinera DDR4 och DDR5, det är helt andra slots (DIMM) så det gäller att man bestämmer sig redan innan man köper moderkort för 12:E generationen. Dock så har Intels 12:e generation stöd för båda DDR4 och DDR5, men moderkortet styr där.

ANSLUTNINGAR

Andra mycket trevliga nyheter som egentligen borde varit med för flera år sedan är bland annat att MPG Z690 Carbon Wifi bjuder på 2.5G LAN ethernet, man kan helt enkelt inte klaga på nätet via kabel denna gången. Kör man via LAN så har man en LAN Manager att jobba med, som bland gör det möjligt att ändra ”prioritet” på olika program/spel, göra olika nätverkstester samt se hur mycket data som har använts, helt enkelt hålla koll på nätverket till och från sin PC.

MSI Z690 MPG lan manager

Men vill man köra trådlöst så har även detta nu blivit en standard och MPG Z690 Carbon Wifi kommer med Wi-Fi 6e inbyggt vilket ska ha stöd för hela 2 400 Mbps. Även Bluetooth 5.2 blir nu standard hos Z690 och detta känns nästan som ett måste idag, inte bara i laptops men även hos dessa nya moderkort.

USB-portarna har ännu en gång fått sig ett lyft, ett rejält lyft. Nu har vi äntligen USB 3.2 att jobba. MSI Z690 MPG har alltså stöd för USB 3.2 Gen 2×2 20G, vi har alltså upp emot 20 Gb/s att jobba med via EN port, utöver att ha den på baksidan av sin burk så finns det även stöd för att ha en USB Type-C på framsidan, om chassit stödjer detta.

MSI MPG Z690 Carbon Wifi

PCI-E GEN 5

PCI-express har även denna fått sig ett lyft och en rejäl sådan, tack vare nya PCIE 5 så kommer denna port har stöd för 128GB/s och detta via x16 interface, detta ser ut att kunna behövas allt mera med tanke på grafikkortens prestanda samt att upplösningarna ökar, 4K börjar bli standard men 8K är inte långt borta.

MSI har valt med MSI Z690 MPG att nöja sig med totalt tre stycken PCI-E platser men endast två av dom är Gen 5 vilket jag tror räcker alldeles utmärkt för dom flesta.

Där MSI verkligen inte har snålat är när det kommer till M.2-platser, vi har totalt fem stycken platser varav hela fyra stycken av dessa har stöd för Lightning Gen 4 och betyder upp emot 64 Gbps. Av någon anledningen så finns det en M.2 på 32 Gbps om behovet skulle finnas. Kör man över Sata så finns det totalt sex stycken portar, men för våra tester var det full fokus på M.2.

MSI MPG Z690 Carbon Wifi

Precis som tidigare moderkort från MSI så har man valt att gömma alla M.2 SSD under deras M.2 Shield Frozr lösningar vilket är bra OM man inte har SSD med påbyggd heatsink, då kan det blir problem men annars en alldeles utmärkt lösning. Enligt MSI själva så ska M.2 Shield Frozr bland annat hjälpa till med maximera prestandan under längre perioder, högre SSD-hastigheter samt att temperaturen inte kommer ställa till det. Jag kan redan efter några fåtal tester säga att M.2 Shield Frozr gör sitt jobb med att hålla nere temperaturen, vid tung belastning, i vårt fall stresstester så såg man temperaturen gå upp men inte förbi olika gränser, detta endast vid tung belastning.

Fläktkontroll

Något som MPG Z690 Carbon Wifi blivit betydligt bättre på än tidigare är att MSI satsat betydligt mer på kylningen av sin PC, det finns flera olika fläkt- och temperaturkontroller. Antingen använder man sig av MSI AI Engine för att hålla koll på detta eller så kan man välja att ställa in allt själv. Vårt tips är att helt klart dra nytta av MSI AI Engine i detta fallet, både chassit och CPU kontrolleras väldigt bra och ser till att all i chassit hålls nerkylt. Värt att nämna dock är att mycket av dessa inställningar kan göras både i BIOS och operativsystemet (Windows 11 i vårt fall) som visar och förklarar allt väldigt simpelt.

MSI Z690 MPG fan controller

Bättre på allt

MSI har helt enkelt lyckats dra full nytta av Z690-plattformen i MPG Z690 Carbon Wifi. Ett moderkort som kommer hålla i sig bra länge och mycket tack vare att man framtidssäkrat det mesta såsom RAM, PCIE, nätverk, anslutningar i form av USB-C. Det enda som skulle kunna bli problematiskt för vissa är om tre stycken PCIE inte räcker till, men använder man inte PCIE mycket mer än sitt grafikkort så är MPG Z690 Carbon Wifi helt klart värt att satsa på.

En detalj som jag gillar personligen är att MSI börjat göra sina moderkort att mer stilrena, men väljer att ”dölja” mycket komponenter som sitter direkt på kortet och detta genom att samtidigt kyla komponenter såsom M.2 SSD under dessa ”sköldar”. Smarta lösningar gör kortet snyggare och stilrenare.

MSI MPG Z690 Carbon Wifi

RECENSION ÖVERBLICK
Kvalitet
10
Funktioner
10
Installation
8
Pris
8
Tidigare artikelAnimal Crossing: New Horizons 2.0 har släppts!
Nästa artikelTest: MSI MEG CORELIQUID S360
test-msi-mpg-z690-carbon-wifiMSI MPG Z690 Carbon Wifi levererar exakt det som vi väntat på så länge. Det finns egentligen inga stora punkter att klaga på. Intel har gjort det med Z690-plattformen och MSI tar vid därefter och gör det funktionsdugligt och snyggare.

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn