Nvidia har släppt sitt hittills kraftfullaste grafikkort, men vad mer har MSI lyckats åstadkomma för att göra det ännu bättre?

När Nvidia presenterade dom första korten i 1000-serien fick alla sig en chock, en chock på vad Nvidia har lyckats åstadkomma och vilket lyft 1000-serien är om man jämför med tidigare 900-serien.

Från dag ett när 1000-serien presenterades så fick vi även bekräftat ett 1080-kort men det dröjde inte många månader till och med veckor innan Nvidia presenterade 1080 Ti som skulle bli deras kraftfullaste kort dom någonsin skapat för gaming.

Första intryck

När vi packade upp MSI Geforce 1080 Ti för första gången så var första intrycket att detta är ett stort kort, med en stor kylare så det gäller verkligen att ha eller göra plats i sitt chassi för detta. På längden är kortet hela 29 centimeter och värt att nämna redan nu är att inte alla chassin har plats för detta kort eller om dom har så är det precis, så värt att tänka på innan ni köper det är att se över ert chassi annars göra plats för det. För att fastän kortet är såpass stort på längden så är även höjden på kortet stort för den stora kylaren, kortet tar alltså två platser (vilket dom flesta nya kort gör) så måste man tänka på att ge kortet tillräckligt med plats för att kylaren ska kunna göra sitt så bra som möjligt och kyla kortet.

Portar

När man idag ska välja ett grafikkort och vilket ändamål man ska använda kortet till så finns det vissa saker som man måste tänka på fastän kanske inte är så avgörande för alla. Bland annat måste man veta vad man har för skärm, vilken Hz skärmen är på för det är också där portarna har stor betydelse. Vi kommer dock alltid rekommendera er att använda er av Displayport som både har stöd för höga Hz men även hög upplösning om man till exempel skulle ha en 4K-skärm.

MSI GTX 1080 Ti Gaming har två fullstora Displayport, en DVI-port samt två HDMI-portar där just HDMI-portarna bland annat finns där eftersom kortet är VR-ready och dom flesta VR-headset använder sig fortfarande av HDMI då upplösningen inte är särskilt hög i dagsläget.

Strömförsörjning

Med dom flesta större och kraftfullare korten idag så är just strömförsörjningen något som inte alla tänker på och är minst lika viktigt som allt annat som har med grafikkort att göra. MSI har alltid varit duktiga att ge oss möjligheten att förse deras grafikkort bra med ström och så även denna gången i MSI GTX 1080 Ti Gaming. Vi hittar här dubbla 8+2-pins PCI Express-kontakter som inte är något ovanligt men ändå värt att se över om man har tillgång till dessa samt att man har ett nätaggregat på minst 650 watt men gärna mer, vår testutrustning var utrustad med både 650 och 800 watt och vi märkte inga problem.

Speltester

Men det som kanske är det viktigaste för dom flesta är hur bra detta grafikkort presterar när det kommer till lite mer krävande spel men framför allt om man spelar i 4K-upplösning (3860 x 2160). 4K-upplösningen har blivit en upplösning som blir allt viktigare för dom flesta och i stort sett alla nya AAA-titlar har nu stöd för upplösningen eller uppdateras till upplösningen.

Testerna nedan kan kommer just spelen att variera lite och anledningen till det är att spelen vi testade först hade stöd för DX11 vilket de flesta har medan DX12 är relativt nytt vilket gör att även krävande spel som har något år på nacken inte har stöd för det men vi märker ganska snabbt att FPS:en ökar med någon procent med DX12.

Temperatur & ljudnivå

Temperaturer är oftast något som inte är ett problem hos grafikkort men man får vara beredd på att det kan bli ganska höga temperaturer men MSI är duktiga på att montera på en bra kylning och så även denna gången. MSI kort sedan 2008 har utrustats med ZeroFrozr teknik vilket bland annat betyder att fläkten inte kommer jobba under en låg belastning vilket gör att ljudnivån blir betydligt lägre än ett grafikkort som har en kylanordning som jobbar konstant. Förutom att ljudnivån blir mycket lägre så sliter man inte på fläktarna på samma sätt.

Kylflänsen som även den är helt omgjord för 1080 Ti, kortet använder sig av avancerad aerodynamik som kallas för Airflow Control Technology vilket ska tillföra direkt kall luft till värmerören vilket även detta gör att fläktarna inte behöver jobba lite hårt.

Temperaturerna som vi fick vid ingen belastning alls var strax under 40 grader Celsius.

Temperaturer som vi fick vid full belastning vid både spel och video rendering var strax under 70 grader Celsius och några fåtal gånger över.

Ljudnivån gjorde vi lite olika mätningar både med ett chassi utan plexi-fönster samt ett med och skillnaden blev inte särskilt stor. Eftersom MSI inte drar igång sina fläktar på kortet förrän det kommer belastning så är det tyst, men vid belastning fick vi en mellan 40-42 dBa på båda chassina.

För att jämföra resultatet vi fick gällande ljudnivån så är det relativt lågt om man jämför med andra referens kort från till exempel Asus och Gigabyte.

Mjukvara

MSI Gaming app är mjukvaran där vi kan hålla koll på vårt grafikkort men även där vi kan göra lite olika inställningar som till exempel olika lägen för grafikkortet

  • OC mode – högre klockfrekvens och maxa fläktprestanda
  • Gaming Mode – Kortet balanserar prestandan med fläktprestanda
  • Silent mode – så lite fläktljud som möjligt

I gaming app kan vi även där vi kan ändra LED-belysningen på kortet. Om man vill av någon anledningen stänga av ZeroFrozr så går det också för att få fläktarna att jobba konstant. Vill man lättare hålla koll på temperatur, FPS, frekvens, volt och lite annat så finns även denna möjligheten att ställa in direkt i gaming app så att detta visas upp i varje spel.

Sammanfattning

Nvidia överraskade oss med 1080 och när vi sedan även fick 1080 Ti som är ett om inte marknadens värsting kort så blir det svårt att egentligen hitta hur man ska få detta kort att svettas, men det finns några få sätt och ett av dom är 4K. Just 4K-upplösningen är fortfarande något som även kort som 1080 Ti får kämpa med och frågan är hur mycket mer Nvidia har att ge oss med framtida kort.

MSI GTX 1080 Ti Gaming X är exakt det kortet man vill ha om man vill ha möjligheten till att maxa alla senaste spelen och då menar vi verkligen alla senaste spelen. Detta ända upp till 4K-upplösningen men då får man även räkna med ”endast” stabila 60 FPS.

[wp-review id=”27811″]

Tidigare artikelTest: Razer Wildcat
Nästa artikelDoom till Switch har fått släppdatum

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn