Vi har nu testat en monsterdator från staterna som lätt kan jämföras med en modern amerikansk muskelbil.

TeknikHype har nu fått testa MSI:s monster-laptop GT70 Dragon Edition. Det är ”bärbar” dator på 3,9kg. Syftet med datorn är spel och här är prestanda viktigare än flexibilitet. Det är svårt att komma ifrån att det första om slår än när man plockat upp datorn ur sin kartong är just storleken. Det är en tjock, bred profil gjord av plast och aluminium.

På håll får man en känsla av kvalité när man ser det borstade röda aluminiumet som täcker större delen av lockets yta. I mitten är MSI loggan i silver (som lyses upp av vitt ljus när datorn är aktiv). Runt loggan så slingrar sig en drake i en cirkel, detta är pressat i aluminiumet och ser rätt ”coolt” ut för att passa in i gamer-PC genren.
När man först tar tag i datorn och lyfter upp den så försvinner den exklusiva känslan snabbt! Det tunna höljet av aluminium räcker inte långt för att ge en stabil och exklusiv känsla. Här stinker det plast direkt. Datorn knarrar och ger vika både här och där. Detta gäller även insidan av datorn som är till största del av plast.

En sak som brukar vara jobbig med laptops är att man måste hålla fast underdelen för att kunna lyfta upp locket. Men här kommer GT70:s 3,9kg till fördel då den ligger stabilt mot bordet när man lyfter locket. Väl där inne så möts man av en 17,3″ 1080p skärm vilket är mycket trevligt. Över den sitter en webbkamera som tyvärr inte fått allt för mycket uppmärksamhet under tillverkningen. Även den inbyggda mikrofonen ligger i en allt för låg kvalité tyvärr (Detta finns testat i filmen längre ner). Den är också inaktiverad som standard, för att aktivera den får man trycka fn+f6. Detta känns som en väldigt konstig lösning.
Under skärmen finner man en panel där man enkelt kan sätta på turbo, extra kylning, släcka skärmen, släcka belysning av tangentbord, stänga av WiFi och mata ut Blu-Ray spelaren. Här finner man också en stor och tydlig powerknapp i mitten och två högtalare på var sin sida som är gjorda av Dynaudio.

Tangentbordet (amerikansk modell på testexemplaret) är från Steelserien. Det är bakgrundsbelyst och kan justeras på oändliga sätt med medföljande mjukvara för LED-belysningen. Tangentbord är som vanligt en vanesak, men detta känns på något sätt konstigt och lite klumpigt. Det kan vara det fakto att det är av amerikansk modell som gör att det blir kortslutning i huvudet. Men knapparna känns (konstigt nog) små vilket gör att fingrarna ofta hamnar snett.

Runt tangentbordet är det plast med pianolack, ner till vänster på denna ramen sitter en fysisk knapp för att stänga av mousepaden vilket känns som en bra lösning då platsen finns där och mousepaden kan ställa till problem i W.A.S.D läge.

Efter den svarta pianolacken tar MSI tillbaka det röda aluminiumet och den graverade Draken. En mousepad utan multitouch sitter som ett svart hål. Ett svart hål är vad det är också. För detta är en förlegad mousepad. Den saknar multitouch vilket gör att tvåfingersscroll inte är att tänka på. Den är lite liten för att man ska kunna jobba med den bra på en 17,3″ skärm. Något som den dock har (men skulle kunna göras bättre med multitouch) är Windows 8 gester. Från vänster mot mitten växlar man appar och från höger mot mitten får man fram startlisten på högersidan.

När det kommer till anslutningar så har den här datorn full pott. Det som skulle kunna läggas till är en Thunderbolt kontakt. Men med totalt 16 portar och en Blu-Ray spelare så får det hamna under kategorin godkänt.
(mer detaljerad specifikationslista finner du längre ner.)

Men vad är då en spellaptop från USA för 21.000 sek utan muskler? Troligtvis ingenting, så här har MSI tryckt in så mycket de bara kunnat, två styck SSD samt en vanlig HDD med 7200rpm. 12GB RAM som kan uppdateras till 32GB. Allt styrs av tredje generationens i7 processor från Intel. Grafiken styrs av Nividias GeForce GTX 675MX.
(mer detaljerad specifikationslista finner du längre ner.)

Nu kommer vi till benchmark-delen och tar en titt på hur datorn fungerar när den jobbar. Benchmarken är gjord med PassMark Performance och visar att Dragon edition står sig bra jämför med motståndet.
Här nedan kommer grafiska och prestanda tester.
(Tryck på tabellerna för att få större bild.)

Grafik

Specifikationer_grafik

Prestanda

Specifikationer_prestanda

Vi har även testat datorn med tre spel. de spel som använts är Farcry 3, Dirt 3 och Batman Arkham city.
Vi jämförde resultatet med den vanliga GT70 modellen. Resultatet är slående, Dragon Edition visar verkligen sin fulla kraft och tar ett rejält kliv från GT70.

Batman Metro 2033 Dirt3

overblickstampel

Omdöme:

Totalt sätt så får MSI GT70 Dragon edition en ”bra”-stämpel. Rent prestandamässigt så är det en riktigt bra laptop. Men vi vill se på helheten och där faller MSI på en del punkter.
Känslan när man plockar upp datorn är rätt exklusiva då den levereras i en stabil och fin förpackning, sladdar och dator ligger i MSI stämplade tygpåsar. Men själva datorn känns tyvärr väldigt plastig. Dess brutala storlek gör den bara ”typ” bärbar.
Priset ligger väldigt högt, dock får man mycket hårdvara på relativt liten yta. Det är även fler mindre brister som drar ner helhetsintrycket så som mousepaden och kameran.

Men har man pengarna som krävs och är ute efter en speldator som går att plocka med sig så är absolut GT70 Dragon edition en dator att räkna med! Med dess storlek så får man ju inte bara bra och snabb prestanda utan även en 17,3″ FullHD skärm som är väldigt behaglig att jobba med.

Specifikationer

Modell MSI GT70 0ND-811NE
Operativsystem Windows 8
Mått (B x D x H) 428 x 288 x 55 mm
Vikt 3,9kg
Processor Intel® Core™ i7-3630QM
Grafikkort NVIDIA® GeForce® GTX 675MX
Minne 12GB DDR3
(plats för 32GB, 4 platser varav 1 är ledig)
Skärm 17,3″ LCD med LED belysning
Upplösnng 1920 x 1080
Lagring 3 st lagringsenheter
Primär disk: 750GB HDD, SATA 7200rpm
Sekundär disk: 128GB SSD, 6GB/sek
Teritär disk: 128GB SSD, 6GB/sek
Anslutningar 3 x USB 3.0
2 x USB 2.0
1 x eSATA
1 x AUX
1 x Mikrofoningång
1 x Digital ljudutgång (optisk)
1 x RJ45
1 x VGA
1 x HDMI (1.4)
Nätverk Fast nätverk 1000Mbit/s Ethernet LAN
Wifi 802.11 b/g/n
Bluetooth 4.0
Pris 20.990kr (Enligt Prisjakt)
Tidigare artikelNyhet: Samsung bygger $300 miljoner byggnad
Nästa artikelNyhet: Angry Birds blir animerad serie

1 kommentar

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn