Vi har nu testat två bluetoothhögtalare från Mighty Dwarf. Tillverkaren lockar med vibrationsljud, men hur bra fungerar det?
Mighty Dwarf har en lite speciell högtalare som jobbar med ljudets vibrationer, den kallas Bluell och kan kopplas via bluetooth och 3,5mm uttag. Sedan har vi Tablet Stage! som är en hållare till din tablet, eller phablet, som har integrerade högtalare för att förstärka ljudet i din platta. Det vi frågar oss är hur bra dessa högtalare egentligen är. Här nedan går vi igenom dessa högtalare och kollar på vad som är positivt och negativt. En sak vi blev lovade av vår kontakt hos Mighty Dwarf var ett enormt ljud vi inte skulle bli besvikna på…
Bluell – Bluetooth
Den mest intressanta högtalaren är utan tvekan Bluell som jobbar med vibrationer. I handen så låter det skränigt av diskanten, men när man placerar den på en plan yta så kommer det riktiga ljudet fram då underlaget blir högtalaren. Trots att tekniken är intressant så har den en hel del brister som gör det lite jobbigt för den lilla bollen.
Ljud
Den största fördelen med Bluell blir också dess största nackdel. Då högtalaren består av en diskant och en fot som ger ut vibrationer i underlaget så är det väldigt noga vart man placerar högtalaren för att få rätt ljud. Underlaget måste vara jämnt, inte för fast och inte för mjukt. Det får heller inte stå för mycket saker på underlaget som kan skramla eller skorra då vibrationerna från högtalaren lätt ger vibrationer i de saker som står på bordet.
Har man exempelvis en granitskiva som köksbänk så blir det extremt stumt och lågt ljud vilket inte blir speciellt tilltalande. Har man ljuslyktor på bänken man ställer högtalaren på så skramlar det gärna.
En annan stor nackdel är just den smidiga biten med små högtalare att de är portabla, man kan ta med dom till stranden eller när man gör andra aktiviteter utomhus. Vid dessa tillfällen försvinner möjligheterna direkt med Bluell då den behöver ett plant och bra underlag. Detta gör att den endast går att använda inomhus, vilket blir svårt att överväga prislappen på 999 kronor då man kan jämföra med betydligt mer anpassningsbara högtalare. Ett exempel som vi testar är JBL Flip som har betydligt bättre och högre ljud för lite mindre pengar.
Design
En sak som Mighty Dwarf lyckats med är designen som är riktigt solid och snygg. På bilder kändes den lite plastig, men när man håller den i sin hand så märker man hur liten och kompakt Bluell är. Den blå färgen som omfamnar ”bollen” passar bra ihop med den mattsvarta ytan.
På baksidan sitter powerknappen, 3,5mm uttag samt laddarkontakt som konstigt nog är miniUSB och inte den nya standarden microUSB som används till mobilen. Detta känns riktigt dåligt då mer eller mindre alla prylar man köper idag går efter microUSB-standarden.
På framsidan finns det tre kapacitiva knappar som lyser grönt. Det är volym +/- och bak/fram på samma knappar samt play/paus. Knapparna har en okej respons, men kunde gärna vara bättre. Samma med den gröna färgen, den är lite för stark för att färgen framför den ska täcka skenet ordentligt. Det känns också konstigt att ha ett grönt ljus till en svart/blå design, här hade det passat betydligt bättre med någon isblå färg i lite svagare ton.
”Foten” till Mighty Dwarf Buell består av en självhäftande gummiplatta som ska ”krama fast” underlaget för att ge ett så bra ljud som möjligt. För att skydda det självhäftande materialet så sitter det en lapp som rekommenderas sitta på foten när högtalaren inte används.
Redan när jag packade upp Bluell så insåg jag att denna lösning inte var optimal och att papperslappen inte skulle stanna på sin plats en längre stund.
Omdöme
Mighty Dwarf är ett kul men dyrt koncept som har en lång väg kvar innan det är värt sina 1000 kronor. Enheten är snygg att se på men vi hittar inget användningsområde för den då den har för lågt ljud hemma jämfört med en mer komplett anläggning. Den klarar sig inte ute då det hela bygger på en plan och stabil yta.
Mighty Dwarf Bluell klarar sig inte förbi våra tester med någon stämpel då det finns bra mycket mer prisvärt ljud därute.
Tablet Stage!
Mighty Dwarf har även en högtalare som är mer anpassad till tablets som heter ”Tablet Stage!”. Den fungerar som en hållare med inbyggda högtalare, eller som en docka utan laddare. I stängt läge så är den relativt portabel medans den i utfält läge blir ett justerbart ställ till din tablet (eller phablet). För att ansluta den till din enhet så parar du ihop högtalaren med tableten via Bluetooth. Tablet Stage! har även NFC som är tänkt att para ihop dina enheter genom att hålla tableten nära baksidan/ovansidan av högtalaren. Detta har vi dock inte lyckats med på de enheter vi testat, däremot kopplades iPaden upp via manuella Bluetoothinställningar.
Ljud
Jämfört med Bluell så har Tablet Stage! mer traditionella högtalare på de två ”benen” som håller tableten på plats. Detta hjälper till när man inte har det perfekta läget för sin högtalare och gör den även mer anpassningsbar. Vid ett bra läge på Bluell så har inte Tablet Stage! en chans, men generellt så blir det helt klart enklare med denna modell.
Med priset på cirka 600 kronor så får man ut ett okej ljud, inget som imponerar men heller inget som är oacceptabelt för priset.
Design
Här uppfyllde däremot designen våra förväntningar. Tablet Stage! är väldigt plastig och designen känns klumpig. När högtalaren är ihopfälld så hamnar inte alla delar där de ska då vissa mellanrum är större än andra vilket resulterar i att ”ryggen” sviktar en del mot ”basen”. Även vid kontakt och reglage så känns konstruktionen plastig. Switchen är som tagen från en teknikpryl på -90talet. Här hittar vi också en 3,5mm-kabel för enheter som inte har stöd för Bluetooth. En sak skiljer sig från Bluell är att Tablet Stage! är utrustad med microUSB, detta är både positivt och konstigt då vi frågar oss varför de kör med olika standarder.
Trotts sin klumpiga design så gör designen sitt jobb på ett bra sätt, ”ryggen” som fälls upp har en led i mitten vilket gör att man kan ställa in stödet mot enhetens baksida så det passar alla enheter och vinklar. Vi har testat en iPad och en Sony Xperia Z Ultra, båda klarade sig bra i stället.
Omdöme
Med en klumpig och plastig design och ett ljud som inte lämnar några spår efter sig så måste vi tyvärr hålla kvar stämplarna även för denna högtalare. Det skulle vara trevligt med samma kompakta, solida känsla som Bluell har samt ett smidigare format.