22 januari, 2025

Test: Logitech MX Master

MX-serien introducerades första gången början på 2000-talet och har redan från start varit lite av Logitechs flaggskepp när det kommer till möss och det ser ut att hålla i sig än idag.

MX Master är en länge efterlängtad mus som tar över efter Performance Mouse MX från 2009 som många använt fram tills idag. Vi kan avslöja att när vi väl fick in MX Master till redaktionen fick vi lotta ut vem som skulle få chansen att testa och få ihop ett test av musen, men kan lova att denna mus har inte fått vara ifred utan nästintill använts nästan dygnet runt till både spel och redigering.

Logitech har valt att behålla mycket från föregångarna och vi kan säga att man valt att behålla dom bra grejerna från föregångarna i MX Master. Man har gjort en bra sak och det är att skala ner antalet knappar som nu är fem stycken samt en dold knapp vid tummen. Scrollhjulen är denna gången två stycken en som vanligt på ovansidan samt nu även en på vänstersida som är lite mer för precision då den är lite ”mjukare” i scrollningen.

Knapparna som sitter bredvid sido scrollhjulet tar lite tid att vänja sig vid och sitter lite dumt till för tummen enligt oss, det är rätt svåra att komma åt och man får nästan känna sig för vilken knapp som är vilken innan man klickar så det inte blir fel, ett litet moment där vi hade kunnat se hela sidor-partiet med scrollhjul och knappar flyttats fram nån millimeter.

Scrollhjulet på ovansidan har även den fått sig uppgradering där musen kan känna av om man scrollar snabbt och det blir inga ”hack” då utan ett mer flyt, detta per automatik. Den återgår till hack automatiskt när man börjar scrolla långsamt igen, en liten detalj som vi har dragit stora nytta av redan från dag ett.

Den ”dolda” knappen som befinner sig under gummi-greppet kan man programmera vilket typ av snabbkommando man vill den ska göra och detta gör man via Logitechs mjukvara för musen.

Knapparna har fått sig ett lyft men som vi nämnt så sitter vissa av knapparna lite dumt till och skulle gärna kunna flyttas nån millimeter, låter lite men kan göra en hel del om man jobbar mycket med ett tillbehör som musen.

Lasersenor som är en Darkfield Laser-sensor har en upplösning på 1 600 dpi och kan anges i steg om 200 dpi där ytan man använder MX Master på inte spelar särskilt stor roll, t.ex glasskivor är möjliga så länge skivan är tjockare än 4 millimeter.

MX Master ger en tre alternativ om hur man vill koppla upp sin mus mot datorn, antingen bluetooth 4.0, USB-sändare RF över 2,4GHz eller om man enkelt vill köra med kabel och inte behöva oroa sig för batteritiden. Att koppla upp musen trådlöst har aldrig varit lättare och funkar både till Windows och Mac, man kan ha tre olika enheter förprogrammerade i musen som man enkelt skiftar mellan via knappen under musen.

Fram på musen finns en Micro-USB port som man kan ladda musen och använda den under tiden, enligt Logitech ska endast fyra minuters laddning ge upp till en hel arbetsdag användning annars så är det sagt att en full laddning ska ge 40 dagar ”normal användning” av musen.

Hos oss fick MX Master svettas lite extra och batteriet kanske inte riktigt höll 40 dagar men inga som helst problem eller störande moment att ha kabeln inkopplad under tiden man använder den.

Räckvidden på de trådlösa alternativen är OK och Logitech säger 10 meter vilket låter rimligt enligt det vi testat, vi fick inte ihop exakt 10 meter men nästintill och då fungerade MX Master utan några som helst problem, varken via Bluetooth eller RF.

Mjukvaran Logitech Options till denna mus är en stor del av hur man använder den har gjort om sedan föregångaren där man gjort allt betydligt lättare att ställa in och man förstår sig på det betydligt bättre. Sitter man på Windows 8 eller 10 så kommer man bli tillfrågad om man vill installera mjukvaran, sitter man på Windows 7 eller på OS X (Mac) så måste man ladda ner mjukvaran separat men allt finns på Logitechs hemsida.

MX Master är som sagt ingen mus anpassad för spel men vi var tvungna att testa och när det kommer till spel som LoL, HoTS och DoTA 2 så fungerar MX Master bra då de inte handlar om särskilt snabba rörelser eller behov av massa extra knappar. Men att använda MX Master i FPS-spel såsom Battlefield eller CS:GO var ingen höjdare och Logitech själva nämner också att vill man ha spelmus ska man satsa på G-serien från dom som är ämnade för detta.

Slutsats

Men hur är då MX Master som mus, vi har gått igenom dom tekniska aspekterna som håller måttet samt att den ser ju riktigt bra ut, men räcker det?

MX Master är ett flaggskepp när det kommer till möss och det märks snabbt, ergonomiskt sätt är den nästintill perfekt för båda stora som små händer men det finns vissa detaljer som Logitech har misslyckats på. Den dolda knappen är ett exempel som är väldigt kul ide och skulle kunna vara användbart om den inte krävde såpass hårt knapptryck, kan låta löjligt nu men tänk efter hur många gånger man kan behöva trycka på denna knapp. Även sidoknapparna samt scrollhjulet sitter väldigt svåråtkompliga, två knappar som man annars använder dagligen både i webbläsaren men även i t.ex Photoshop.

Batteritiden är väl inte heller helt ärligt från Logitech som säger 40 dagar, men vi ser inga problem att ladda den i fyra minuter för en dagsanvändning eller att använda den med kabeln inkopplad om det skulle behövas.

MX Master har många fördelar och Logitech har lyckats göra de som många kanske var omöjligt, uppföljare till en av deras mest hyllade mus någonsin.

Omdöme

Prislappen på nästan 1000 kronor för Logitechs MX Master kan kännas lite högt och det är det också enligt oss, visst det är ett flaggskepp när det kommer till möss men när vi får frågan vad som skiljer en MX Master med en annan mus med liknande specs för 500kr är det svårt att hitta svaret.

MX Master kommer med en hög byggkvalitet samt en väldigt bra ergonomi som passar dom flesta, att den är trådlös kan vara ett svagt argument samt en bra mjukvara men vill man ha en mus som håller sig uppdaterad i många år så skulle MX Master vara en bra investering där de enda som skulle kunna få fel är att batteriet inte håller samma batteritid som dag ett.

Bättre-stämpel förtjänar MX Master fastän det höga priset, många säger ”man får vad man betalar för” och detta stämmer bra in på MX Master också.

Fördelar

  • Hög byggkvalitet
  • Mjukvaran
  • Enkelt parkopplas med flera enheter

Nackdelar

  • Gestknappen (dolda knappen) onödig
  • Fram och tillbaka-knapparna vid tummen svåråtkomliga
  • Den ”riktiga” batteritiden

 

Related Articles

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Fler nyheter