19 december, 2024

Test: Lenovo Yoga Slim 7i Pro X

Lenovo överraskar ännu en gång och denna gången med prestandan, prestanda som man inte trodde var möjligt i sån minimal förpackning.

När man läser specifikationen för Yoga Slim 7i Pro X på papper så kan man inte bli annat än imponerad, se själva:

Processor Intel Core i7-12700H
Grafikkort Nvidia Geforce RTX 3050
RAM 32 GB LPDDR5 – 6000 MHz
SSD 1 TB M.2 2280 PCIe Gen4
Skärm 3K Puresight – 14 tum – 3072 x 1920px – IPS – 120 Hz

Man skulle nästan kunna tro att detta är en gaminglaptop och visst går det att spela på den, men det är inte där den gör sig bäst. Kreatörer i form av bild och video är helt klart detta perfekta laptopen både med prestanda men även den (lite beroendeframkallande” skärmen med en upplösning på hela 3072 x 1920 pixlar eller också känt som ”3K”.

Skärmen är ingen pekskärm vilket enligt mig varken är ett minus eller plus, det finns självklart fördelar men andra laptops som jag använt mig utav med pekskärm har aldrig kommit till användning och i slutändan är det prestandan på skärmen man vill ha. Det man däremot hos Yoga Slim 7i Pro X är att den har en uppdateringsfrekvens på 120 Hz, enligt mig ett måste i dagsläget oavsett om man jobbar eller spelar, känslan blir obeskrivlig samtidigt som man kan hålla uppe tempot på ett annat sätt, kanske bara något som sitter i skallen men det känns grymt bra.

Lenovo Yoga Slim 7i Pro X14

Det jag märkte med skärmen redan från start är att den är väldigt ljus, enligt specifikationerna ”endast” 400 nits men detta är helt klart mer än tillräckligt för en 14,5 tums skärm, speciellt om man ska jobba med färg, den har dessutom 100% sRGB.

Jag ska ärligt talat säga att jag har varit skeptisk till att använda en laptop som min dagliga maskin, både till arbete och nöje i form av gaming. Främst för att prestandan tidigare alltid var brist fällande och man fick alltid ”offra” något, antingen CPU eller GPU och att dåtidens laptops blev så himla varma och knappt användbara.

Det har dock hänt en hel del på dessa åren och Yoga Slim 7i Pro X har motbevisat detta rejält och jag ska nog säga att det är mycket tack vare vad Intel har lyckats åstadkomma när det kommer till processorer till laptops. I modellen som jag testade hade jag Intels 12:e generation Core i7-12700H-processor vilket bland annat ger mig tillgång till E-kärnor och P-kärnor. Tack vare att det finns två olika typer av kärnor som är mer energisnåla och andra som är mer när prestandan finns lyckas man hålla nere batteritiden, stort plus om man är på resande fot och gör lättare jobb då är just batteritiden viktig. Strömadaptern som följer med är på 100W så man kan få in en hel del procent på ganska kort tid om man vill ladda lite snabbare, det är dock inte märkt som snabbladdare men 100W gör sitt jobb.

Lenovo Yoga Slim 7i Pro X14

Batteriet som är på 70 Wh räcker gott om man gör lättare jobb, men gör man en snabb jämförelse mot andra laptops i ungefär samma klass så klarar dom sig avsevärt bättre, från 13% till hela 90% bättre, men då får man oftast även offra annat i form av annan skärm, annat grafikkort och kanske tjockare samt större chassi. Jag hade inga som helst problem att få ut minst 9 timmars användning av min Yoga Slim 7i Pro X med ”vanligt” arbete som inte kräver mycket processorkraft, kodning och bildredigering i Lightroom och Photoshop.

Men fastän att Yoga Slim 7i Pro X är ett kraftpaket och det görs så mycket rätt på papper i form av specifikation så finns det två delar som enligt mig är de största minus och kanske för många tyvärr avgörande. Först är det trackpaden som jag fortfarande har svårt att hitta en Windows-laptop som gör detta bra, det är svårt att sätta fingret på vad som gör det såpass dåligt, jag får aldrig till knapptryckningarna korrekt, till och från ”tappar” den mitt finger och det blir svår navigerat, det är något med trackpads på dom flesta av dagens laptop som verkligen inte är bra, men som tur är kan man alltid koppla in en blutooth-mus och köra det istället, sömnlös och extremt lätt uppkoppling som alltid fungerar utan minsta lagg.

Lenovo Yoga Slim 7i Pro X14

Det andra ”problemet” jag hade med Yoga Slim 7i Pro X var tyvärr tangentbordet, tangentbordet håller inte alls samma standard allt annat på denna maskin. Tangenterna känns plastiga, billiga och gör inte alls ett bra jobb. Mellanrummen mellan tangenterna är ovanligt stor och känslan som man annars får av denna laptop är raka motsatsen vad tangentbordet levererar. Jag vet att Lenovo kan detta med tangentbord, främst för att jag har testat deras andra bärbara datorer inom gaming och där är tangentborden helt klart mycket bättre än hos Yoga Slim 7i Pro X, tyvärr.

Jag gjorde inga tuffare och mer krävande benchmarks denna gången, det jag däremot gjorde för att se om prestandan verkligen håller är att ladda hem några spel och se både hur prestandan levererar i spel men även batteritiden. Jag hade möjligheten att spela Call of Duty: Modern Warfare 2 och detta på relativt höga inställningar, det finns en hel del inställningar att göra och tack vare att vi har ett RTX 3050 att jobba med så har Nvidia Geforce Experience sitt system som kan rekommendera inställningar som oftast brukar funka bra, så även i detta fallet. Inte helt oväntat kanske så gäller det verkligen att ha strömadaptern inkopplad då batteriet töms extremt snabbt när man spelar mer krävande spel. Men återigen, att spela på detta tangentbordet var inge rolig att spela på.

Jag spelade även lite World of Warcraft, kanske inte lika krävande men ett spel man spelar längre sessioner och detta fungerade utmärkt, så perfekt att kunna ha med sig sin tunna laptop för arbete men samtidigt kunna spela några timmar på den utan några som helst problem, stort plus och lite det som gjorde att jag fastnade för Yoga Slim 7i Pro X.

Lenovo Yoga Slim 7i Pro X14

Lenovo har lång erfarenhet av att bygga laptops och det märks tydligt på byggkvalitén, detta är en robust laptop som verkligen skriker kvalitet (förutom tangentbordet) där man inte behöver oroa sig för att den ska svikta. Första testet jag alltid gör med en bärbar dator är att se om man kan öppna upp den med en hand, inga problem för Yoga Slim 7i Pro X. Lenovo har gjort sig känd för sina gångjärn på sina datorer och även denna gången är det robust, stabilt och ett plus man kan öppna upp 180 grader, behöver ej oroa sig för olyckor eller dylikt.

Det finns så mycket som jag gillar med Yoga Slim 7i Pro X, lösningar som många andra tillverkare väljer bor av någon anledning men inte Lenovo, tvärtom så lägger dom till det som många andra saknar. Några bra exempel är:

  • Webbkamera med IR-sensor så Windows Hello fungerar utmärkt
  • 3,5 mm ljudport finns tillgängligt
  • Gott om portar direkt såsom
    • 1x USB Typ-A 3.2 Gen 1 (5 Gbps)
    • 2x USB Type-C Thunderbolt 4 (40 Gbit/s)
    • 1x HDMI 2.0
  • WiFi 6E vilket gör den framtidssäker för snabb trådlöst nätverk
  • Stereohögtalare optimerade med Dolby Atmos

Lenovo lyckas får med helheten med Yoga Slim 7i Pro X vilket är ett plus och helt klart en laptops som kommer hålla i några år tack vare sin imponerande prestanda men även flera smarta val i form av portar och trådlös teknik.

Related Articles

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Fler nyheter

Jag kan inte säga annat än Yoga Slim 7i Pro X är så nära en fullpott det bara går, men det finns några mindre brister i form av tangentbord och trackpaden som jag verkligen hoppas kommer förbättra rejält till nästa generation, Lenovo har gjort det förr och kan göra det igen.Test: Lenovo Yoga Slim 7i Pro X