Intel är här med sin tolfte generation Core-processorer och denna gången har det hänt mycket, enormt kliv i prestanda.
Intel har tillslut släppt sin 12:e generation av Core-processorer och vid denna uppdatering har det hänt mycket, Intel har inte snålat på nånting egentligen utan levererar, vilket dom nästan var tvungna till med tanke på hur efter dom låg mot nya och gamla konkurrenter.
Intel har tillslut valt att ge upp 12 nanometertekniken och ge sig på 10 nanometer vilket ger resultat rätt så omgående, det som dock är lite roligt är att fastän att Intel valt 10 nanometertekniken denna gången så är själva processorn i sig större denna gången, fysiskt större och detta då det nu finns 1700 kontaktpinnar och får då namnet LGA 1700.
Den nya sockel i sig är 7,5 millimeter längre än tidigare och det är första gången på 20 år som processorn fysiskt är större och det var nog egentligen bara en tidsfråga då prestandan blir allt bättre och vi har fler kärnor att jobba med framöver.
En av dom större nyheterna i 12:e generationen är ”Golden Cove” och ”Gracemont”, Golden Cove är skapad för dom ”stora” processorkärnorna och har fokus på hög prestanda, högprestanda kärnor kort och gott. Gracemont däremot finns där för Alder Lake mer energieffektiva kärnor som ska finnas där för lättare belastning och i stort sett sköta alla bakgrundsprocesser. Nyheten är att dessa kärnor är betydligt effektivare denna gången och något man faktiskt kan dra nytta utav.
Intel har själva sagt att fyra kärnor av Gracemont tar upp lika mycket plats som en Golden Cove-kärna så det kan bli tight men samtidigt känns det som ett måste idag.
Vid våra tester märkte vi genast att just Golden Cove och Gracemont gör jobbet alldeles oemotståndligt bra speciellt om man jobbar mycket med tyngre program i vårt fall var det Abode-programmen som fick jobba i bakgrunden samtidigt som vi gjorde annat eller så enkelt som drog igång ett spel.
Vi har en hel del benchmark resultat som vi ska dela med oss utav och då gjorde vi jämförelse mellan i9-12900K, i9-11900K och i5-11600K där vi såg en klar förbättring hos nya generationen, men kanske inte så stor som folk hade hoppats eller trott på. Jag skulle dock nog ändå säga att lyftet är såpass stort att nya generationen får denna gången verkligen kalla sig för en ny GENERATION då vi inte bara har nya processorer men mycket mer än så.
Vår testsystem som vi använde oss utav innefattade bland annat:
- MSI MPG Z690 Carbon Wifi
- MSI MEG CORELIQUID S360
- Kingston FURY Beast DDR5 5200MHz 2x16GB
- Kingston KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 1TB
- MSI MAG A750GF
- Radeon RX 6800 XT
- Windows 11
Det viktiga och det som kanske många varit emot är att man nästan måste använda sig av Windows 11 för att kunna dra full nytta av Intels nya generation, främst för att operativsystemet ska veta när man ska använda sig av P- och E-kärnorna, något som Windows 10 i grunden inte klarar av, men det finns mjukvaror som kan hjälpa med detta, inget vi testat tyvärr.
Speltester vi gjorde gav imponerande resultat och vi tror att siffrorna talar för sig själv.
Vi valde att hålla oss till 1080p främst för att detta är den upplösningen majoriteten fortfarande spelar på samt att siffrorna på resultatet som ni kan se säger sitt och man kan se en betydligt bättre jämförelse. Vi gjorde internt tester med upplösningar 2560×1440 och 3840×2160 där vi fortfarande såg ett stor skillnad men där var i9-12900K överlägsen och det märkt tydligt att kärnorna får jobba mer i högre hastigheter.
Men utöver spel så finns det även andra många bra tester att se vad processorn går för, produktivitetstesterna som vi gjorde denna gången var Cinebench R23 och Pugetbench där vi klart kan se en rejäl förbättring, främst när vi testar multi-thread, kollar vi på en tråd så är det en förbättring men inte så stor som vi faktiskt hade trott.
Vi har inte gjort någon extern effektmätning men vi gjorde internt via mjukvara och såg ganska snabbt att vid belastning så springer watten iväg vilket inte är så konstigt men samtidigt något som Intel sagt att dom jobbat mycket med, med max belastning så är i9-12900K en energislukare om man jämför med både AMD och andra Intel-processorer, nästan dubbelt i antal watt enligt mjukvaran, vi kollade upp andra processorer och dom var inte ens i närheten så Intel har nog lite mer att jobba på där.
Det tråkiga är att man även med i9-12900K måste tänka på sin effekt på nätaggregatet, speciellt om man har ett grafikkort i flaggskeppssegmentet som också kan vara en riktig energislukare. Man måste tänka lite och hitta tillräckligt kraftfullt nätaggregat, vårt på 750W klara sig precis, men jag skulle nog vilka gå upp ett steg till om möjligt, 850W.
Sammanfattning
Intels 12:e generation processorer är här och det är helt klart en ny generation, främst för att det inte enbart handlar om nya processorer men mycket än så denna gången. Bland annat så har vi DDR5 som vi kan jobba med nu och som är ett rejält lyft mot DDR4 när det kommer till klockhastighet. Även hur DDR5 jobbar mot DDR4 vilket gör det säkrare bland annat vid överklockning men även vid vanlig användning. Ännu bättre att Z690-plattformen inte tvingar oss på DDR5 då det även funkar med DDR4 så vi kan använda nuvarande minnen eller om man vill köpa DDR4 som i nuläget är billigare än DDR5.
Vi har även PCI Express 5.0 nu som har den dubbla hastigheten att överföra data vilket ger helt andra möjligheter samt att 4K-upplösning när det kommer till grafikkort kommer bli ett minneblott inom kort.
Nackdelen är dock prislappen överlag, det är en dyr plattform både själva moderkortet men även DDR5 samt processorerna kan lätt springa iväg pris och då är frågan om det är värt att lägga dessa pengar på Intel 12:e generation istället för 11:a? Jag skulle ganska lätt säga Ja, svaret är främst för att vi har en mer framtidssäker processor denna gången med E- och P-kärnorna som kommer bli allt vanligare och bättre med tiden, nu ska bara mjukvaran kunna dra nytta av detta på bästa möjliga sätt.
Core i9-12900K har en prislapp på 6 990 kronor vid publicering och i nuläget kan det nog dröja innan denna prislappen går ner främst för bristen av komponenter runt om i världen, samt att efterfrågan är nog betydligt större än man trott. Det största problemet just nu är DDR5 som det är enorm brist på och detta redan vid lansering, ett problem som vi hoppas är löst inom kort.