Vi har nu fått in en leksak till redaktionen (bokstavligt talat), efter ett flertal laddningar senare så har vi nu börjat få kontroll över flygfät.

Under hela ens uppväxt som 80-talist så har radiostyrda leksaker alltid varit fascinerande! Vi har nu fått in en Quadcopter, Hubsan mini, från Coolstuff.se. Som nybörjare från grunden så gick vi in med inställningen att detta var en rolig leksak, ungefär som en radiostyrd bil. Men den lilla flygaren har en hel del inställningar och funktioner som kan nyttjas. Det krävs också en hel del träning innan den känns säker i luften.

Efter att ha gjort första testrundan utomhus bland tak, staket och inte minst vind så blev träningsbanan därefter ett större rum i inomhusmiljö. Detta är något att rekommendera för nybörjare, är man av den typen som läser instruktionsböcker innan man börjar leka så märker man tydligt att de första flygningarna bör göras i närheten av marken.

Första laddningarna

Batteriet som följer med håller i cirka 8-10 minuter, är det intressant så finns det större batterier man kan köpa till för att få ut mer tid per laddning. Till en början så är 10 minuter en ganska bra tid för att lära sig, då har man cirka 30 minuter mellan flygturerna.
Som sagt, till en början är det bra att börja inomhus då vinden inte påverkar quadcoptern. Första omgångarna så rekommenderar vi att du drar igång motorerna så pass att flygaren kan snurra runt och styras framåt. På så sätt kan man få in styrningen så man har lite mer koll på hur enheten reagerar när man drar i spakarna.

Hubsan-3

Kontrollen

Kontrollen är ungefär som en spelkontroll, fast lite lättare och plastigare. Det finns två spakar, en sköter hastigheten och rotationen. Den andra har hand om navigeringen, tiltar flygaren fram, bak, höger och vänster. Dessa spakar kan tryckas in, på detta sätt kommer man in i inställningar där man kan invertera navigeringen, ändra känsligheten i spakarna etc.

Under/bredvid spakarna sitter knappar som används föra att styra i inställningarna samt ändra hastigheterna på vardera motor, detta kan man göra om man vill ändra ändra prioriteten på de olika propellrarna.

I mitten av kontrollen hittar vi en lite display som visar siffror på hur många procent man dragit upp gasen, data om de olika propellrarnas hastigheter, expertläge och andra inställningar. Kontrollen är svart/vit och relativt enkel.

Design

Det är en liten quadcopter som är cirka 15cm bred/lång. Det lilla skalet är snyggt strömlinjeformat med 4 ben som håller motor med propeller och diod. De främre propellrarna är vita och de bakre är svarta (finns i flera färger). För att få rätt vinkel på bladen så är de bokstaverade och specialdesignade för varje plats, därmed kan man inte byta till vilken propeller som helst, det måste vara med rätt bokstav på.

Baktill sitter en öppning för batteri, originalbatteriet är så pass litet så det åker ända in i “kroppen”. Men det finns större batterier som bygger mer utåt, men ger också bättre batteritid. Det är här som quadcoptern har sin största nackdel, batteriet åker lätt ur om man kraschar ett par gånger. Kabeln till batteriet hänger på utsidan vilket gör att de exponeras väldigt mycket för saker som händer utanför, exempelvis propellrarna som snurrar strax ovanför. Under vår testperiod så har sladden dock inte hamnat i kläm, men detta skulle kunna lösas på ett mer diskret sätt.

För en ovan förare så händer det allt för ofta att quadcoptern åker i backen eller flyger in i något. Speciellt om man står inomhus och tränar. När detta händer så lossar gärna underdelen av benen, dessa skenor är dock bara att knäppa på och bortsett från det och propellrarna som slits så är den väldigt hållbar jämfört med vad man kan tro!

Reservdelar

Än sålänge finns det inga reservdelar på coolstuff.se, men runt om på nätet finns det en hel del saker så som extrapropellrar, stötbågar, extrabatterier (olika storlekar), fötter etc. Med andra ord så kan man lösa det mesta själv om man är lite teknisk. Detta förlänger Hubsan’s liv och ger användaren mer underhållning!

Hubsan-2

Omdöme

Hubsan mini Quadcopter flyger runt med en klockren bättrestämpel! Med mängder av inställningar, reservdelar och timtals med underhållning så kan det inte bli annat! När du känner att du börjat få kontroll över Hubsan så rekommenderar vi att du aktiverar expert-läget genom att trycka ner högra spaken. Då kan du överstyra quadcoptern vilket ger kvickare styrning och möjlighet till att göra loopar/siderolls.

Kort och gott, för 450 kronor så får du timmar av underhållning och träning, perfekt till våren som börjar dra sig in över södra delarna av landet nu!

 

Tidigare artikelNyhet: Första bilderna på Naval Strike
Nästa artikelVideo: Första TV-reklam för Diablo III: Reaper of Souls

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn