HP OMEN 16 Laptop

Om man tror att dagens gaminglaptops ska vara stora och klumpiga så visar HP OMEN 16 raka motsatsen till detta.

Fast sitt tunna och stilrena chassi så erbjuder denna laptop prestanda som räcker nog för dom flesta under skalet, bäst av allt är att man utrusta den i samma chassi med bättre specifikationer än det jag fått chansen att testa nu, känns nästan som inga begränsningar finns längre hos dagens laptop.

En laptop som har både DDR5, RTX 40-kort, 16 tum stor skärm på 144 Hz och allt detta i ett tunnare paket för strax över 13 000 kronor får en att undra vad har HP fått snåla på denna gången för att hålla prislappen nere men prestandan uppe, inga stor grejer faktiskt.

Designmässigt har OMEN 16 en stadigt konstruktion med sitt plåtchassi i mattsvart plast/färg över, materialval som gör att den känns som en välbyggd och robust laptop, det är en avskalad och enkel design. När jag första gången tittade på OMEN 16 så tänkte jag inte på att det var en gaminglaptop, den är stilren och perfekt att ha både till arbete och spel om man inte vill sticka ut med RGB-belysning och skrikande design på laptop. Istället har vi ett vanligt vitt bakgrundsbelyst tangentbord som kan justeras i tre steg.

HP OMEN 16 Laptop

Tangentbordet är fullstort men det finns vissa val som HP gjort lite konstigt beslut, tangenterna när det gäller bokstäverna är mindre än jag hade önskat, medans piltangenterna är fullstora, samma sak med CTRL, ALT och Shift. HP är dessutom valt bort NUMPAD på tangentbordet, och ändå är tangentbordet på något sätt fullstort men ändå mer kompakt. Musplattan är ovanligt stor och funktionell, men av någon anledning så har jag aldrig tyckt att en musplatta är bra nog på en Windows-laptop, den funkar men inte mer än så.

Modellen som jag testat är utrustad med en Core i5 13420H-processor från Intels 13:e generation. som har den stora fördelen med 4st energisnåla kärnor och 4st prestanda kärnor som kickar igång när det väl behövs, allt för att spara på batteri men även inte skapa massa onödig värme.

Till denna CPU hittar vi även 16GB DDR5-minne och en 512 gigabyte SSD med utmärkt snabbhet vilket känns som ett måste för en gaminglaptop i denna klass. Fastän att specifiaktionerna kanske inte gör denna gaminglaptop till en högprestanda PC så är detta något som kommer vara mer än tillräckligt för dom flesta, både när det kommer till att spela och jobba på den.

HP OMEN 16 Laptop

En stor fördel är att OMEN 16 har ett separat grafikkort för som är just den prestandan vi behövber vid spel och andra grafiktunga uppgifter. Min modell jag testade är utrustad med ett GeForce RTX 4050 med 6GB minne, vilket är det enklaste grafikkortet i Nvidias senaste 4000-serie för laptops.

Fastän detta detta må vara det enklaste kortet från Nvidia till laptops så kan den fortfarande dra nytta av teknik som DLSS 3, vilket gör det möjligt för vissa spel att köra betydligt högre FPS, ett måste för gaming och något som bara kommer utvecklas och bli bättre med tiden.

  • Cinebench R23 – Mutlicore – 12 480 poäng
  • Geekbench 6 (all cores) – 10 745 poäng
  • 3DMark TimeSpy – 8 580 poäng

Skärmen på Omen 16 avslöjar kanske på namnet är på 16 tum och har en upplösning på 1920 x 1080 pixlar, jag var först orolig att jag skulle tycka 1920 x 1080 skulle vara lite för låg upplösning, men jag tycker det är alldeles utmärkt, bäst av allt är kanske att skärmen har stöd för 144 Hz vilket är ett måste idag, oavsett om man spelar eller inte. Nackdelen med upplösningen är dock om man vill jobba mycket med sin laptop, då kan det bli begränsat och man får inte till så mycket fönster, bilder och text som man kan vill eller behöver vid arbete.

Fastän att IPS-paneler kanske inte alltid hyllas så har HP lyckats få till en bra betraktningsvinklar och så även med färgomfång i SRGB-klassen. Något som förvånade mig var att kontrasten var ovanligt hög på OMEN 16 för att vara en IPS-panel, det resulterade i en betydligt tydligare svärta. Det finns inget stöd för HDR men det var heller ingenting jag saknade denna gången.

HP OMEN 16 Laptop

HP har inte snålat med anslutningar hos OMEN 16, vi hittar bland annat en USB-C och tre stycken USB A där alla har stöd för 5 Gbit/s. USB-C är inte Thunderbolt 4-klassad, men det finns möjlighet att ansluta en extern skärm via porten. Annars finns det en HDMI 2.1-port, så jag skulle säga att OMEN 16 är som gjord för att man ska koppla in en extern skärm. Det jag dock saknar och som jag tycker alla gaminglaptops ska ha är att ha portarna på baksidan och inte på sidorna, tyvärr så valde HP att ha portarna på sidan denna gången, men tidigare generationer så ska dom ha suttit på baksidan.

Har man spelat på en gaminglaptop tidigare så vet att värme kan vara ett stort problem, tangentbordet kan bli om du har otur obehagligt varm och det blåser varm luft från alla hål som går att blåsa ut luften ifrån. HP OMEN 16 blir självklart varmt när den får börja jobba, men blir aldrig obehagligt varm utan mer ljummet över tangentbordet medan de mesta blåser ut baktill på laptopen. Dock får man räkna med att fläktarna jobbar på hårt då och det är långt ifrån en tyst laptop när alla fläktar drar igång och den kämpar med att få bort den varma luften och kyla i den mån som går.

Specifikation
Produktnamn Omen Gaming 16
Tillverkare HP
Processor Intel Core i5-13420H, 4st Performance upp till 4,6 GHz + 4st Efficient upp till 3,4 GHz
Grafik Nvidia Geforce RTX 4050, 6 GB
Minne 16 GB DDR5
Lagring 512 GB SSD
Bildskärm 16,1 tum halvmatt IPS, 1920×1080 bildpunkter, 144 Hz
Webbkamera 1080p
Anslutningar USB 3 Gen 1 typ C med DisplayPort, 3 st USB 3 Gen 1 typ A, Gigabit Ethernet LAN, HDMI 2.1, Headset
Trådlöst WiFi 6E, Bluetooth 5.3
Operativsystem Windows 11 Home
Övrigt Bakbelyst tangentbord
Ljudnivå 34-40 dBA
Batteritid 1 tim 35 min (hög belastning, full ljusstyrka) till ca 7 tim 10 min (låg belastning, låg ljusstyrka)
Storlek 36,9 x 25,9 x 2,4 cm
Vikt 2,35 kg

Jag hade dock aldrig några som helst problem med överhettning, spelade olika tunga spel i flera timmar utan problem. Även benchmark-tester kördes i 1-2 timmar ibland för att se om överhettningen kunde bli ett problem, men även där problemfritt.

Batteriet på 70 wattimmar räcker för korta spelsessioner, vilket kanske inte är så oväntat, gäller helt enkelt att ha i laddkabeln vid spelsessionerna. Sitter man med arbete och lättare användning så håller batteriet ungefär 6-7 timmar, men även där rekommenderas att alltid ha i laddkabeln om möjligt.

Kort och gott så tycker jag att HP Omen 16 en prisvärd laptop som erbjuder imponerande prestanda för priset. HP OMEN 16 bjuder på bra prestanda, hårdvara som kommer hålla i några år och speciellt när det gäller teknik dom DLSS3 som bara blir bättre för varje år. Vill man ha en diskret laptop för både gaming och arbete så är detta ett givet val, är du ute efter en laptop som skriker gaming med RGB och annat så finns det nog bättre alternativ, men frågan är då om prestandan blir mycket bättre än detta.

RECENSION ÖVERBLICK
Design
9
Prestanda
7
Funktioner
7
Pris
8
Tidigare artikelF1 24 har utannonserats och fått ett släppdatum
Nästa artikelTest: HyperX Cloud III Wireless
test-hp-omen-16-laptopHP OMEN 16 Laptop gör många saker rätt, speciellt att kombinera gaming med vanligt arbete i en och samma laptop utan att behöva skrika gaming. HP har nästan fått till en fullträff.

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn