27 december, 2024

Test: Google Pixel 7 Pro

Google har äntligen börjat sälja sina Pixel-telefoner i Sverige och jag har klämt på flaggskeppet, men har det varit värt väntan?

År efter år när Google presenterade nya Pixel-telefoner höll jag tummarna för att dom äntligen skulle komma till Sverige, men icke. Men inför Pixel 7-eventet så var det betydligt mer uppmärksamhet i Sverige från både operatörer och återförsäljare vilket var ett tydligt tecken på att ÄNTLIGEN så kommer Pixel-telefonerna hit och visst var det så.

Snabbt som attan jagade jag efter en Pixel 7 Pro och tillslut så kom den in på redaktionen, det var ärligt talat längesedan jag hade en sån skön känsla för en ny pryl som denna gången fastän att jag vet att det är Android som gäller och att det är en smartphone som så många andra, men något måste ju vara unikt med Pixel och det mesta gömmer sig i mjukvaran.

Förra året kom Google med sin Pixel 6-telefoner vilket var lite av en ny start för denna serie telefoner och det blev en rejäl nystart, det fanns dock funktioner som saknades men som nu verkar ha följt med till sjuan. Pixel 7 Pro behåller mycket från sexan och detta är bara positivt, designen har hyllats av många samt att det är verkligen en telefon som sticker ut vilket gör att man snabbt ser att detta är en Pixel 7 Pro och inget annat.

Kameramodulen på telefonen baksida är fortfarande lika stor men med några mindre justeringar såsom annat materialval samt att den smälter ihop med skärmen mycket snyggare nu, allt som ut som en enda enhet.

Google Pixel 7 Pixel 7 Pro

En liten detalj som jag hade önskat att Google gjort annorlunda är av/på-knappen samt volymknapparna som alla är på samma sida, till en början bekvämt att volymknapparna är såpass långt ner men samtidigt råkade jag trycka på av/på-knapp istället för volym-upp vilket blev ett extremt störande moment, detta hände som sagt inte en gång.

Skärm

När jag sen kommer till skärmen på Pixel 7 Pro  så är detta verkligen en bra skärm, storleken är på 6,7 tum och ska ha en upplösning på 1440p, dock märkte jag att den är inställd som 1080p när man får telefonen, jag tycker det är ett plus då man sparar batteri samt ser inte varför man skulle köra med 1440p.

Det är en imponerande ljusstyrka på skärmen som ska klara upp till 1000 nits om man väljer att maxa den manuellt, men har man på automatiskt läge och man står i solsken så ska skärmen klara av att komma upp i hela 1500 nits. En annan trevlig funktion är att skärmen har stöd för 120 Hz i uppdateringsfrekvens men detta med hjälp av adaptiv LTPO-teknik vilket gör att man kan skifta mellan 1 och 120 Hz när det väl behövs, ser man på ett youtube-klipp kanske 30 eller 60Hz räcker vilket skärmen känner av och ställer in automatiskt, utmärkt för att spara batteri.

Modell Google Pixel 7 Pro
Mått 162,9 x 76,6 x 8,9 millimeter
Vikt 212 gram
Operativsystem Android 13
Processor Google Tensor G2 (4nm)
RAM-minne 12 GB
Skärm 6,7 tum – 1440 × 3120, LTPO AMOLED, 19,5:9 , 512 PPI, 120 Hz, HDR10+
Lagring 128/256/512 GB
Kamera Bak 50 MP, f/1.9, 25mm (wide), 1/1.31″, 1.2µm, multi-directional PDAF, Laser AF, OIS
48 MP, f/3.5, 120mm (telephoto), 1/2.55″, 0.7µm, multi-directional PDAF, OIS, 5x optical zoom
12 MP, f/2.2, 126˚ (ultrawide), 1/2.9″, 1.25µm, AF
Kamera Fram 10.8 MP, f/2.2, 21mm (ultrawide), 1/3.1″, 1.22µm
Batteri 5 000 mAh, stöd för snabbladdning 30W med kabel.
Anslutning USB Type-C 3.2
Nätverk 5G
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e
Bluetooth 5.2
Pris Från 9 990 kronor

Under skalet hittar vi en stor nyhet vid namn Tensor G2, detta är Googles egna chip som fortsätter att imponera med hur smart det faktiskt inte och vilka fördelar detta ger till Android i slutändan. Detta chip har en processor med åtta kärnor totalt som delats upp i två snabba kärnor, två mindre effektiva samt fyra strömsnåla kärnor, detta ska bland annat göra telefonen mer energieffektiv vilket märks.

Tensor G2 är kanske inte så kraftfull när man tittar på specifikationerna men det är helt klart ett ”smart” chip som gör våra telefoner betydligt smartare. Google har verkligen lyckats att optimera mjukvaran (Android) med sin hårdvara och det är kanske inte så konstigt. Google har dessutom dedikerade kärnor (neuralprocessor) i Tensor G2 som endast har AI i fokus och gör allt snabbare och bättre.

Google Pixel 7 Pro

Med nya Tensor G2 så finns det mycket fokus på AI och hur olika funktioner faktiskt funkar tack vare en AI, mest fokus här har det varit på bild och video. Pixel 7 Pro ska bland annat kunna ta vilken bild som helst som är i oskärpa och fixa till detta, en AI som helt enkelt jobbar med att fixa till alla pixlar som är suddiga men här kanske det mest imponerande hur allt detta görs med bara ett knapptryck.

Kamera

Kamerasensorerna i Pixel 7 Pro består av tre sensorer på baksidan:

  • 50 megapixel
  • 12 megapixel vidvinkel
  • 48 megapixel 5x telefoto

Jag har inte lagt jätte mycket fokus på kamerorna, dom gör som många andra telefoner ett utmärkt jobb och där det kanske var mest imponerande för min del var när jag lekte med makro-delen som Pixel 7 Pro faktiskt klarar av. Att även ta nattbilder har hyllats mycket av Google vilket imponerar men det är fortfarande problemet att bilden tas inte lika snabbt som på dagtid, om man ser det som ett problem eller inte vet jag inte, men jag vill inte att det skiljer sig dagtid eller nattetid när jag ska ta en bild.

Bästa sensorn är kanske inte helt oväntat heller huvudsensorn på 50 megapixlar som har en bra balans när det gäller färg och skärpa för att skapa ett ”realistiskt” foto utan att trycka in för mycket AI-justeringar i bilden. Färgåtergivningen på denna sensorn är bra och det kan jag tänka mig är mycket tack vare sin storlek på sensor som gör att mycket data samt ljus kan tas in och skapa en bra bild.

Batteri

Batteriet på 5000 mAh är stort och den klarar helt klart av en heldag utan problem, mycket tack vare Tensor G2 som förmodligen lyckas dra ner på energiförbrukningen när det inte behövs. Men fastän att vi har ett stort batteri så har Google valt att skippa helt allt som har med snabbladdning att göra. Pixel 7 Pro har stöd för 30W med sladd och 23W trådlöst, det är allt. Tittar man på andra Android-telefoner så är många uppe i över 100W-laddningar, men inte Google inte. En annan liten notis är att även Google har slutat skicka med en laddare, du får dock med en laddkabel.

Google Pixel 7 Pro

Android 13

Android 13 som blir första gången jag ser ett ”rent” Android är bra och lätt att använda. Men jag får ändå en känsla av att operativsystemet känns på något sätt stelt och detta fastän att Google jobbat mycket med designen och möjligheten att skräddarsy sitt system efter eget tycke. Mycket är genomtänkt och det ser bra ut, men helhetskänslan finns inte där än.

Nu vill jag inte att någon ska missförstå mig, Android 13 är ett bra operativsystem och framförallt kraftfullt sådant men många bra egenskaper samt funktioner som kommer fram när systemet nu får jobba med Tensor G2. Google har gjort ett utmärkt jobb med operativsystemet och man blir nyfiken hur Android kommer att se ut om tre till fyra år, känslan man får från Google är att dom har många intressanta framtidsplaner för systemet men att det hindrar eftersom så många andra tillverkare använder sig av samma system, kanske borde alla andra tillverkare också köra på Tensor-chip.

Slutsats

Google Pixel 7 Pro är helt klart en prisvärd telefon, prislappen börjar på 9 990 kronor för 128 GB och vill man istället ha 256 GB så kostar detta endast en tusenlapp mer 10 990 kronor.

Under tiden som vi testade telefonen skyddade vi den även med Zagg Gear 4 Havana, ett svart skall med textur på baksidan som verkligen kramar om telefonen och skyddar den. Skalet kommer bland annat att skydda telefonen från fall men även skydda alla kanterna på ett snyggt och bra sätt. Ett problem med telefoner utan skal för mig är att dom blir väldigt ”hala”, man kan lätt tappa dom vilket gör att ett skal för mig är ett måste. Gear 4 Havana med sitt material gör det greppvänligt och skulle man mot all förmodan tappa telefonen behöver man inte oroa sig.

Related Articles

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Fler nyheter

Det har varit värt väntan, Pixel-telefoner har äntligen kommit till Sverige och kanske var just Pixel 7 Pro bästa telefonen att börja med. Det finns inte mycket att klaga på och för prislappen telefonen ligger på så får man mycket telefon som kan användas flera år framöver.Test: Google Pixel 7 Pro