Nästa telefon i Google Nexus serien levereras av LG och vi på TeknikHype har nu testat den.

Som många redan nu har märkt när man packar upp en ny telefon så blir förpackningarna mindre och mindre, Nexus 5X är inget undantag utan här var det verkligen ett nätt litet paket, något som dock slog mig var avsaknaden av headset.

nexus5xlada

 

Design

Till utsidan sett så är Nexus 5X en väldigt snygg och välgjord telefon med ett bakstycke i kvalitativ polykarbonat med reptålig ytbehandling som ger den en lätt gummiaktig känsla, vilket i sig kan kännas lite billigt, men samtidigt ger det en bra yta att hålla fast vid. Något som förmodligen (vi hoppas i vilket fall) är just på detta testexemplar är att på vänster sida är det en liten kant på bakstycket som sticker ut lite och ger en känsla av att du kan ta bort bakstycket men det är inget som är möjligt på denna telefon. Detta var en irriterande punkt under hela testet. Sen är det något som verkar bli mer en standard än innan och det är att kamerahuset skall sticka ut ifrån själva telefonen, något jag personligen inte tycker är varken snyggt eller särskilt praktiskt. Under kameralinsen hittar vi fingeravtrycksläsaren som funkar över förväntan, känns verkligen som att dem har hittat den perfekta platsen för avtrycksläsaren. Något som är lite av en snygg effekt är att i mitten av telefonen i nederkant så finns det en LED som visar om du har några missade notiser, samt att högtalarna är front monterade vilket gör att ljudet blir bättre när man kollar på den 5.2 tum stora skärmen. För att vara 5,2 tum så är det en telefon som ligger bra i handen och man har hyfsad möjlighet att nå runtom på displayen under användning.

nexusframbak

Hårdvara

Nexus 5x har en display på 5,2 tum och med en upplösning på 1080×1920 pixlar, med en väldigt bra färgåtergivning. Lite mer på insidan hittar vi lillasystern Snapdragon 808 och 2 GB ram, samt lagringsutrymme som är antingen på 16 eller 32 gb och ett batteri på 2 700 mAh som ger dig knappt en dags användning, vilket är vid lite normal användning, skall man då använda den mer så krävs en laddning extra under dagen, vilket för oss till något som Nexus 5X USB anslutning, vilket är USB typ C anslutningen. Man får som alltid med en laddare, men kabeln är USB typ C på båda sidorna vilket begränsar dig väldigt mycket till att bara använda medföljande laddare. Man skulle önska att det följde med en USB utav den gamla standarden för att kunna använda till datorn till exempel. Kameran i 5X är väldigt bra och tekniken som ligger bakom funkar bra, man får även bra bilder i lite mörkare miljöer.

Specifikationer

Modell Google Nexus 5X
Operativsystem Andoid 6 Marshmallow
Mått (H x B x D) 14,6 x 7,25 x 0,7-0,9 centimeter
Vikt 136 gram
Processor Qualcomm Snapdragon 808
Minne 2GB
Skärm 5,2 tum ips, 1920×1080 bildpunkter (423 ppt)
Lagring 16GB eller 32GB inte utökningsbart
Kamera 12,3 megapixel och 5 megapixel fram
Batteri 2 700 mAh (ej utbytbart)
Anslutningar USB typ C
3,5mm uttag
Nätverk LTE
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.2
NFC
Färg Vitt bakstycke eller svart bakstycke

Operativsystemet

Google LG Nexus 5X är utrustad med Android 6.0 (Marshmallow) och är ett system som är direkt ifrån Google utan påbyggnads skal och är i Androids renaste form, och det märks för du hittar inga bloatwares eller liknande, vilket gör att telefonen känns väldigt rapp och stabil. Dock så har jag vid flertalet gånger märkt att den inte riktigt klarar av den typ av hårda användning som jag gjort vissa gånger och då strulat med parning av telefonen mot bilens stereo, detta har utspelat sig i form av att den inte klarar av att streama varken musik eller samtal ordentligt utan spelat musik samtidigt som man pratat i telefon, både i bilens headset men även när man kopplar ifrån och tar samtalet i telefonen, detta kan mycket väl vara en bugg i Android men detta påverkar dessvärre omdömet på telefonen.

bakbetyg

Omdöme

Nexus 5X är väldigt välbyggd och man har lyckats träffa rätt med placering av fingeravtrycksläsare, men det är ingen telefon som direkt sticker ut i mängden, bortsett ifrån renodlat Android system och den nya typen av USB anslutning (vilket kan ställa till det om du är på resande fot och blir av med bagaget). För alldagligt bruk och för en som vill ha en telefon med Android i dess renaste form, så är det helt klart en telefon värd att rekommendera, men inte mer.

[column size=one_half position=first ]Fördelar

  • Kameran
  • Renodlat Android system
  • Bra fingeravtrycksläsare

[/column][column size=one_half position=last ]Nackdelar

  • Dålig batteritid
  • Telefonen kan bli mer än ”vanligt” varm vid hårdare användning
  • Avsaknaden av kabel med stöd för gamla USB anslutningen

[/column]

Tidigare artikelArtikel: iPhone mest populära telefonen i Sverige
Nästa artikelArtikel: PewDiePie startar sitt egna nätverk

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn