24 december, 2024

Test: Fitbit Ionic

Att kombinera en smartklocka med träning låter som det mest ultimata men vad krävs egentligen för att göra en klocka för detta och har Fitbit lyckats?

Fitbit har under en längre tid jobbat på sina aktivitetsarmband som den senaste tiden kanske inte haft samma intresse som för bara några år sedan. Sanningen är den att intresset för smartaklockor har tyvärr samma öde men det skrämmer inte Fitbit utan här vill man istället visa hur deras svar på en smartklocka kan se ut med fokus på träning.

Fitbit Ionic ser ut som en smartklocka men har i fokus på flera hälso- och tränings funktioner som egentligen är det som vi förväntas oss när det kommer till Fitbit. Men redan när vi packar upp Ionic första gången och starta upp klockan så märker vi att det är fortfarande en smartklocka, en klocka som sakta men säkert börjat dö ut och som Apple nu försöker hålla vid liv med Apple Watch.

Funktionerna hos Fitbit Ionic är inte särskilt många, det finns dock möjligheten att ladda hem appar och dylikt till klockan men det gör inte att Ionic skiljer sig mycket från andra klockor vilket jag inte riktigt kan se som något dåligt för en smartklocka kan vad jag ser inte ha särskilt många funktioner, det är mer en pryl som ska ”hålla koll” samt hjälpa oss med träningen. Ionic kan bland annat räkna antal steg man gått samt flera andra fysiska aktiviteter där pulsen mäts under hela passet samt hur många kalorier man har bränt, finns även en funktion som påminner oss om att röra på oss och då handlar det om minst 250 steg varje timme. Ionic är helt vattentät också vilket gör att man kan använda klockan även om man simmar men då är det endast längder samt kalorier som mäts, pulsmätaren fungerar inte i vattnet.

Löper man mycket så har klockan en inbyggd GPS som man kan logga och sedan överföra till sin telefon, det går även att ha musik i klockan men då är det tyvärr inge spotify eller Apple Music som gäller utan man måste överföra ljudfiler till klockan manuellt.

Fitbit Ionic skiljer sig dock när det kommer till designen och det är även här som Fitbit har använt sig av sin erfarenhet när det kommer till design och materialval på till exempel armbandet. Ionic har utrustats med en relativt stor skärm som gör det enkelt att svepa och kontrollera det man behöver på skärmen. På sidorna hittar vi totalt tre knappar som inte är i vägen eller finns risken att man trycker in misstag som vi har varit med om hos andra klockor med fokus på just träning.

Men det som jag tycker om mest med Fitbit Ionic är hur användargränssnittet är enkelt, det är rent och väldigt enkelt att förstå sig på. Man får den viktiga informationen som man är ute efter utan en massa annat kladd som skulle göra att gränssnittet blir svårt att navigera som en så liten skärm.

Något som Fitbit dock har lyckats med som andra tillverkare fortfarande kämpar med är batteritiden. Enligt Fitbit så ska Ionic klara sig fyra dagar utan att behöva laddas och jag kan säga att jag klarade mig lite mer än fyra dagar men helt beroende på hur mycket jag använda klockan samt hur mycket notiser som var aktiverade. Ett stort plus med att batteritiden håller som den gör att är att vi kan använda klockan på nätterna för att mäta sömnen utan att behöva oroa oss för att batteriet skulle ta slut.

Dock vill inte Fitbit endast ha fokus på träning utan vill även hjälpa oss med annat, som att till exempel ge möjligheten till att betala med sin klocka via Fitbit pay men som vanligt så måste banker ha stöd för detta samt att det kanske inte är en tjänst som kommer bli allt för stor här i Sverige till en början.

Fitbit har tagit fram en bra klocka, Ionic är utan tvekan en av favoriterna när det kommer smartaklockor men det är fortfarande en lång väg kvar till en klocka som alla kan dra nytta av, visst är det bra att man blir påmind om att röra på oss men det gör dom flesta klockorna. Det som vi hyllar Ionic mest för är batteritiden som verkligen överraskade oss och när man väl sen behöver ladda klockan så går det fort och man behöver sällan tänka på att batteriet skulle tömmas helt.

Omdöme

Fitbit gör det dom gör bäst och det är att ta fram hälsofunktioner och så även med Ionic men denna gången har dom även försökt att trycka in lite andra funktioner och göra klockan mer än bara hälsoinriktat. Dom har väl kanske inte riktigt lyckats med detta och det är fortfarande just hälsofunktionerna som ligger i fokus och de som fungerar bäst.

[wp-review id=”29206″]

Related Articles

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn

Fler nyheter