DeLonghi är kända för sina kaffemaskiner och La Specialista Maestro är deras senaste modell som erbjuder allt och detta relativt kompakt.

La Specialista Maestro är en av dom stora nyheterna från DeLonghi som till sitt utseende ser både komplicerad och svårhanterlig, men där har DeLonghi lyckats göra en riktigt bra maskin som hanteras väldigt enkelt med några knapptryck.

När det gäller utseendet på La Specialista Maestro så har DeLonghi jobbar mycket med en retrodesign fast med en modern touch vilket i min smak gör att detta blir en snygg accessoar i köket eller kontoret, äntligen en snygg kaffemaskin som man inte behöver skämmas över och som man tack vare sin vattentank (2,5 liter) kan placeras nästan vart man vill sålänge man har ett eluttag i närheten.

I paketet med La Specialista Maestro följer det med en del saker, främst det som ska hjälpa till att hålla maskinen ren:

 • Filterkorgar (två storlekar)
 • Avkalkningsmedel
 • Rengöringsborste & trasor
 • LatteCrema-system
 • Mjölkkanna
 • Teststickor för vattenhårdhet

Och ett tips som jag har redan nu är att läsa bruksanvisningen innan man brygger sin första kaffekopp och detta då man måste rengöra maskinen och ställa in vattnets hårdhet första gången, en process som är lättare än det låter och i bruksanvisningen beskrivs detta väldigt tydligt och lättförståeligt.

DeLonghi La Specialista Maestro

Det jag kanske gillar mest med designen på La Specialista Maestro är att knappar, rattar och mätare är symetriska vilket jag vet brukar vara ett undantag bland dessa typ av maskiner och som blir lite av ett störande moment för mig.

Kaffebönorna som är huvudingrediensen hamnar snyggt i en bönbehållare på ovansidan och fördelen här är att det är genomskinligt så man ser snabbt om man har slut på bönor, men skulle det mot all förmodan ta slut så kommer maskinen att varna oss detta och det blir inte möjligt att börja mala bönorna. På denna behållaren finns det dessutom åtta olika malningsnivåer där bästa sättet att hitta sitt val är att testa sig fram, det finns många alternativ vilket är ett plus. Det går sen även att välja vilken dos man vill ha av kaffe och helt enkelt styrkan på sin espresso, många val kan göras och det gäller helt enkelt att testa sig fram beroende på vad man själv tycker om.

Malningen av bönorna börjar automatiskt när man sätter dit portafiltret och genom sensorer och precis placering så hamnar kaffet precis där man vill ha det, när malningen är färdig börjar det blinka på displayen att det är dags för ”tamping” genom La Specialista Maestro egna ”Smart tamping Station” som helt enkelt är en spak på sidan som man ska dra ner två till tre gånger, även där kommer maskinen att säga till när tampningen är tillfäcklig.

DeLonghi La Specialista Maestro

Efter detta är det bara att flytta över portafiltret till brygg-stationen (mitten) där man sedan via ratten på höger sida kan välja mellan flera olika processer:

 • Espresso
 • Americano
 • Flat White
 • Latte Macchiato
 • Cappuccino
 • Coffee

När man valt sitt kaffe är det bara att vänta och låta La Specialista Maestro göra sitt jobb, vatten är inte helt oväntat ett måste och vattentanken sitter på baksidan där maskinen har koll på nivån om det behöver fyllas på.

DeLonghi La Specialista Maestro

 

När man väl gjort sitt val är det bara att trycka på ”play” och låta maskinen sköta allting automatiskt och här har vi märkt lite problem, eller kanske inte ett problem med ett störande moment. När kaffet ska rinna ner i koppen, glaset eller muggen så skvätter det en hel del och när vi valt våra espresso-koppar, inga större problem mer ett störande moment kanske. Ett plus är dock att man kan brygga två espresso-koppar samtidigt vilket är ett plus.

 

Förutom att göra kaffet/espresson så kan La Specialista Maestro dessutom skumma mjölken och detta med hjälp av varm ånga genom en halvautomatisk ångstav som vi annars är vana vid att se på större kaffemaskiner och speciellt på cafeer. Att skumma sin mjölk på detta sätt är något som inte är vanligt hos kaffemaskiner där det oftast görs med ett knapptryck, detta är lite mer jobb men samtidigt en skön känsla att fixa sin egna mjölk precis som man vill ha det.

Vill man inte göra sin mjölk manuellt så finns det ett LatteCrema-system där man med hjälp av en behållare kan göra denna process helt autmatiskt och då även fördela mjölken och kaffet i koppen manuellt om man till exempel väljer Latte Macchiato, Flat White eller annan kaffedryck som innehåller mjölk.

DeLonghi La Specialista Maestro

En annan viktig process hos kaffemaskiner som måste göras lite då och då är rengörningen av maskinen. Det finns lite olika delar som behöver rengöras på La Specialista Maestro och speciellt rensas från kalk som man ställa till det rejält om man inte gör dessa processer. Att torka rent maskinen och se så malningskanalerna är i sin ordning ska man göra mer än ofta enligt mig, men när det gäller det vi inte kan komma åt och där vatten rör sig så är det viktigt att låta maskinen få köra sina rengörningsprocesser av sig själv.

Detta gör man enkelt med ett knapptryck och det är bara att låta vatten rinna igenom systemet så som den själv vill tills den känner av att det är färdigt. En hel sådan process tar ungefär 20 minuter men kan variera beroende på vattnets hårdhet, men detta är ett måste om man vill behålla sin maskin i toppskick genom ett automatiskt system.

DeLonghi La Specialista Maestro

Det är ett sann nöje att använda DeLonghi La Specialista Maestro och när man får ett kaffe som verkligen smakar och på ett sätt som jag inte trodde var möjligt att kunna göra hemma utan en maskin som kostar flera tiotusentals kronor. Jag har egentligen inga större saker att klaga på när det gäller La Specialista Maestro då vi har en felfri maskin som är enkel att använda sig utav samtidigt som den gör ett utmärkt jobb med att brygga gott och bra balans på smaken oavsett vilken typ av dryck man väljer.

La Specialista Maestro är för många kanske en kaffemaskin med hög prislapp, men samtidigt så är detta en maskin som man kommer kunna dra nytta av i flera år sålänge man håller den ren med hjälp av dom inbyggda systemet som hjälper till med detta.

RECENSION ÖVERBLICK
Kvalitet
10
Funktioner
10
Installation
9
Pris
8
Tidigare artikelAndra delen av Final Fantasy VII: Remake har visats upp
Nästa artikelEtt fan bygger sitt egna Playstation 5 Slim
test-delonghi-la-specialista-maestroDeLonghi visar verkligen att dom är bäst på det dom gör bäst och det är kaffemaskiner, La Specialista Maestro är ett tydligt bevis på detta som är en maskin som passar kaffeälskarna som handen i handsken.

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn