Är det en telefon? Är det en surfplatta? Ja, vad är Fonepad bra till?

Vi har nu fått testa ASUS:s Fonepad som de lanserade under CES i år. Fonepad lanserades som en väldigt stor mobil eller som en liten tablet. Vi har inte riktigt listat ut hur man ska använda denna enhet, men ska det vara en telefon så är ett bluetooth headset att föredra. Fördelen med Fonepad är att den är billig och smidig, men sen försvinner fördelarna rätt snabbt.

Telefon?

Då Fonepad trots allt lanserades som en mobil/phablet så åkte vårt sim-kort oundviklit in i enheten på dag ett, senare samma dag åkte det ut igen.
Vi gav telefonen en chans, det ska sägas. Men det var osmidigt att ha med sig, en väska var ett krav. Då väska var krav så var det omöjligt att höra om någon ringde ute bland folk. Utan headset så kändes det också extremt dumt att prata i den som telefon. Det var också svårt att hitta högtalaren för örat då ytan var så stor, detta gav ju rätt snabbt problem med att höra vad den andra personen sa.

En annan sak som man saknade väldigt mycket när man använde Fonepad som mobil var en kamera. Enheten har en kamera på 3MP för videosamtal, men någon bakre kamera finns inte. Detta gjorde att man gick miste om en hel del bilder man annars skulle tagit för olika sociala medier.

ASUS-Fonepad-01

Men vi förstår hur ASUS tänker, Samsung har mer eller mindre som standard att integrerar mobilsamtal i deras tablets med sim-korts plats. Så det är ingen nyhet med ”telefoner” på 7 – 10″. Det ASUS gör fel i detta fallet är att lansera och presentera Fonepad som en stor mobil. En annan sak de gör fel är att döpa den till ett näst intill identiskt namn för den redan existerande enheten Padfone som är en mobil som man kan docka i en surfplatta (vilket är en betydligt bättre lösning).

Surfplatta?

Men om Fonepad inte är bra som mobil så kan man väl i alla fall ha den som en smidig lite surfplatta?

Nja, är man ute efter något billigt så är detta troligtvis ett av dina alternativ. ASUS som även ligger bakom Nexus 7 har här valt en liknande design. Även mjukvaran är relativt orörd vilket brukar vara positivt då det generellt ger ett bättre flyt på enheten. Men även här lyckas ASUS trassla till det och surfplattan lider av en hel del sega moment. Den första anblicken blev inte bättre av att strömsparläget var aktiverat som standard. Strömsparlägen sparar oftast ner på processorhastigheter och annan hårdvara vilket oftast ger än sämre användarupplevelse. Men även med strömsparläget inaktiverat så gick det trögt att använda enheten. Exempelvis så hänger sig tangentbordet så mycket att det ibland inte går att skriva.

asus
FonePad är en väldigt splittrad enhet

Mjukvara

Mjukvaran i ASUS fonepad är i skrivande stund Android 4.1.2. Upplevelsen är mer eller mindre äkta Android (likt en Nexusenhet). Men ASUS har lagt in några egna appar för att göra plattan lite mer ”ASUS”. ASUS egna program är bland annat ASUS Splendid, ASUS Story, ASUS studio och ASUS Wizard.

ASUS Studio är i stort sätt en galleriapp. Man kan sortera bilder efter det ordinarie galleriet, tid, plats och album. Bilderna lägger sig i ett rutmönster likt ikonerna i Windows Phone och Windows 8, vissa mindre andra större. Designen på programmet är okej och appen är en betydligt trevligare upplevelse än det ordinarie galleriet. Man kan också synka Studioappen med Google+, Dropbox, Facebook samt ASUS WebStorage.

ASUS Story hjälper dig att göra fotoalbum för att samla dina bilder från resan eller bröllopet på ett och samma ställe. Det är ett enkelt och smidigt program som automatiskt sorterar upp de bilder du valt. Vill man ändra storlek, zoom eller lägga till text så gör man det lätt genom att dra ner från övre högra hörnet. Denna app, liksom ASUS Studio, är tyvärr inte så relevanta på enheten då den inte har någon ordentlig kamera. Du kan heller inte koppla appen till Dropbox eller Google Drive där du annars kan ha dina bilder, inte heller Google+ eller Facebook fungerar att synkronisera med.

ASUS Wizard är egentligen bara en equalizer för att optimera ljudet till film, musik, inspelning, spel eller tal. Väljer man att inte använda EQ:n så sparar man istället batteri vilket alltid är positivt.

ASUS Splendid hjälper dig att på ett avancerat sätt ställa in färg och toner på skärmen. Här kan du ställa in kontrast och färgåtergivning med hjälp av reglage. Det känns konstigt att ASUS väljer att lägga både Splendid och Wizard som lösa appar istället för att integera funktionerna i systemet bland inställningarna.

Benchmark

När det kommer till prestandatest så ligger den runt snitt för sitt pris. Som ni ser (på bilden nedan) så ligger den precis över Galaxy Tab 2 serien. Tab 2 serien är Samsungs förra version a Tab-serien, med 3G så ligger Tab 2 7.0 på samma prisklass som FonePad. Det är ingen maskin som imponerar men heller inte sviker. Men användarupplevelse kan man tyvärr inte mäta med benchmark.

Screenshots_20130810_085457[1]

Specifikationer

Modell ASUS Fonepad
Operativsystem Android 4.1.2
Mått (B x D x H) 120.1 x 10.4 x 196.4 mm
Vikt 340 gram
Processor Intel Atom z2460
Minne 1GB RAM
Skärm IPS TFT
1280 x 800
Lagring 16GB
upp till 32GB microSD
Kamera 3MP frontkamera
Batteri 4270mAh
Anslutningar microSD
3,5mm uttag
Nätverk Wi-Fi 802.11 b/g/n
Bluetooth 3.0
HSPDA 21mbps
Pris 1890kr (enligt Prisjakt)

Omdöme:

ASUS FonePad tog sig inte igenom våra tester med en stämpel på sig. Enheten ger en dålig användarupplevelse då den hakar upp sig både vid inmatning och vid hantering. Flera av inställningsfunktioner ligger som lösa appar vilket gör det förvirrande. Den saknar en riktig kamera vilket skulle passa bra på en 7″ tablet som alltid är kopplad till nätet.  Sist och också störst så är det väldigt dumt att lyfta fram telefonfunktionen så pass mycket i den. Den saknar också för mycket för att ersätta tta en telefon idag.

Tidigare artikelNyhet: Microsoft vill göra det lättare för indieutvecklare
Nästa artikelNyhet: Två olika Xbox One-paket till Europa

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn