Astro är kända för sina hörlurar främst men nu har dom även tagit fram en handkontroll för både vanliga och professionella spelare, men den har sina brister.

Astro är hos många nog mest kända för sina gamingheadset och detta kanske inte bara för sin design men framför allt för sin höga prislapp som har blandade känslor om det är värt eller inte.

Nu när Astro ägs av Logitech vill man ta detta ett steg längre och överraskar med att fram sitt svar på hur en handkontroll ska vara både till konsol och PC. Första intrycket när man håller i C40 TR är att detta är en handkontroll med betydligt högre kvalitet än många andra handkontroller på marknaden idag. Knapparna, spakarna och byggkvalitén känns robust och det märks att Astro jobbat på att gå in i detalj när det gäller att ta fram en handkontroll som ska hålla men samtidigt ge känslan av kvalitet vilket kan behövas med tanke på vilka C40 TR är riktade mot.

Det jag tror och som många förmodligen kommer uppskatta mest med denna handkontrollen är hur man kan flytta runt knappar och spakar lite som man vill. Man kan välja hur man vill placera sin D-pad och två joystickar. Antingen kan man välja samma layout som vi är vana vid att se hos Xbox eller om man vill ha mer som Playstation. Valet är helt fritt men värt att tänka på är att det inte går att byta ut sin layout utan att skruva bort fyra skruvat för att sedan flytta runt D-pad och joystick efter eget tycke.

Astro C40 TR

Det jag menar är att det är fortfarande lätt att konfigurera sin handkontroll hur man vill men det är inget man kan göra under tiden man spelar, fyra skruvar, tar bort plattan på ovansidan sen är det bara att flytta runt lite hur man vill ha det.

Tittar man sen på dom knapparna som vi inte kan flytta runt på så påminner just den layouten väldigt mycket Dualshock 4, vi hittar till och med Options- och Share-knapparna på samma ställe som på Dualshock 4. På undersidan hittar vi också två knappar vilket ser ut att bli allt vanliga när det kommer till Pro-kontroller, men vill man inte använda dom eller råka komma åt dom kan man med en enkel liten switch stänga av dom.

Sen hittar vi även två knappar på framsidan om vi väljer att använda C40 TR antingen med sladd eller trådlöst, man måste alltså välja rätt alternativ på handkontrollen. Det går även att ha två olika profiler i handkontrollen om det skulle behövas, kan vara bra om man till exempel skiftar mellan konsol och PC.

Installationen av denna handkontroll är väldigt enkel, det följer med en USB-dongle som behövs båda till konsol och PC, men när den är inkopplad så ska handkontrollen synka automatiskt och det är bara att börja spela. Skulle det dock inte göra det så finns det en vit knapp på donglen som gör det möjligt att para ihop handkontrollen med mottagaren. Väldigt enkel och smärtfri installation som kommer uppskattas av många.

Astro C40 TR

Men det finns mycket mer än så som vi kan göra med C40 TR. Men för att komma åt just dessa inställningar gäller det att man installerar mjukvaran från Astro som i sin tur ger tillgång till att ställa in en hel del. Mjukvaran finns endast till PC och för att det ska fungera måste man koppla in handkontrollen med kabel, allt man måste göra för att det ska fungera kommer mjukvaran att förklara in i minsta detalj med text och bild.

När man fått igång mjukvaran finns det en hel del man kan ställa in, först kan man välja att ändra om knapparnas funktioner lite hur man vill, här kan man ha just profilerna till stor nytta om man vill ha en profil till ett specifikt spel och alla knapparna inte behövs. Sen går det även att ställa in känsligheten i joystickarna, det är lite som känsligheten hos en datormus, samma sätt här där man verkligen kan gå in i detalj hur dom ska reagera vid användning. Även knapparna (L1,L2,R1,R2) kan man ställa in känsligheten på och inte alltid man behöver trycka knapparna hela vägen för att aktiveras, en funktion som verkligen är något man själv får avgöra om det behövs eller inte, jag tycker det är trevlig och ett stort plus att det ens finns och att man valt att ta med det.

Men sen kommer en ska som överraskar mig, handkontroller har i sig en inbyggd EQ vilket gör att man kan verkligen ställa in ljudet nästan i minsta detalj och detta är något jag aldrig har sett tidigare hos en handkontroll.

Astro C40 TR

Sista inställningen som man kan göra är att välja hur hård vibrationerna ska vara i handkontrollen samt ljusstyrkan på LED-lamporna, detta är något som jag skulle rekommendera från start att man drar ner till ganska lågt främst för att spara batteritiden då jag personligen anser att batteritiden är viktigare än LED-ljus eller vibrationer som enligt mig inte tillför särskilt mycket.

Just batteritiden ska enligt Astro vara på cirka 12 timmar och jag har nog fått ut mer än 12 timmar men då har jag även valt att ha LED på endast 10 procent samt vibrationer på 10 procent, allt för att få ut mer batteritid vilket jag även fick ganska så tydligt.

Några av dom negativa aspekterna som kanske inte är ett stort problem för många men som jag tycker för denna prislappen borde ingår, man kan till exempel inte starta sitt PS4 med handkontrollen, det går heller inte att se batteritiden på handkontrollen på konsol utan detta är något man får hitta en annan lösning på. En annan lite notis som enligt mig var störande är att varje gång man kopplar in headset så ger den ifrån sig ett ljud som är högt och ärligt talat störande, varför är ganska enkelt för att man ska veta att handkontrollen är inkopplad, men det finns betydligt bättre lösningar på detta än just det ljudet.

Astro C40 TR

Astro C40 TR ger blandande känslor men för det mesta är det positivt, flera positiva funktioner och möjligheter med handkontrollen som jag inte sett tidigare men även sådant som jag hade hoppats på att dom gjort bättre.

Astro C40 TR kostar idag 2 100 kronor och det är en hög prislapp för en handkontroll och då är kraven höga med all rätt, jag kan tycka att prislappen är hög men för det så får man en bra handkontroll och speciellt om man vill använda den till PC där man har en hel del inställningar att pilla med. Jag tycker dock det är stort plus att Astro ger sig in i ännu en marknad och med Logitech bakom sig tror jag detta kan bli riktigt bra.

RECENSION ÖVERBLICK
Kvalitet
10
Funktioner
8
Installation
8
Pris
6
Tidigare artikelAOC nya gamingskärm på 35 tum och 200 Hz
Nästa artikelCD Projekt Red fortsätter att växa och är nu näst störst
test-astro-c40-tr-handkontrollAstro har tidigare gjort bra gamingheadset som tyvärr skrämde många med sitt höga pris, nu gör dom samma sak med handkontrollen där man får en riktigt bra produkt men tyvärr kommer nog just prislappen vara en faktor som gör att många väljer bort den mot annat.

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn