Det kommer ständigt nya spel med Warhammer i fokus och denna gången är det lite annorlunda och betydligt bättre, svenska utvecklare har lyckats igen.

Att slåss mot mutantråttor kanske inte låter allt för lockade men tro mig när man väl börjar göra det så är det svårt att sluta och oftast är det inte bara ”vanliga” råttor med vapen utan mer än så. End Times Vermintide (inte det ultimata namnet) är utvecklat av svenska Fatshark som ännu en gång har gjort ett bra jobb samt ett annorlunda spel som inte är som dom andra tack och lov.

Ärligt talat så har jag inte särskilt bra koll på nått som har med Warhammer att göra mer än att det kommer allt fler Warhammer-spel samt att intresset ser ut att bli allt större.

Men Vermintide är allt om co-op antingen via slumpmässiga på internet eller om man vill spela med sina vänner. Det finns fem olika karaktärer att välja mellan:

 • Witch Hunter
 • Bright Wizard
 • Dwarf Ranger
 • Waywatcher
 • Empire Soldier

Upplägget för spelstilen känner vi igen från andra spel där man ska ta sig från punkt A till punkt B genom en massa fiender där det finns en massa olika rum att söka igenom för olika granater, positions och liknande. Även fienderna kan variera beroende på hur långt in i spelet man kommer men det är råttor i grunden men med olika egenskaper som inte helt oväntat blir svårare och lite knepigare att få ner.

warhammer-vermintide-1

Att strida mot just råttor kan känns och ser väldigt konstigt ut men är underhållande och som vi nämnde innan tycker vi om att utvecklarna har tänkt lite annorlunda och inte valt t.ex Zombies eller ”vanliga” fiender utan istället ett mutantiskt djur som påminner lite om Splinter från Ninja Turtles.

Grafiken och miljöerna som spelet utspelar sig på är mörka vilket inte är oväntat och passar in. Miljöerna som man byggt upp är helt klart detaljerade och det är bara lite synd att man springer igenom allt detta så fort som möjligt för att klara av de mesta så fort som möjligt. Varför det går så fort är eftersom man spelar co-op så nästan måste man hålla ihop för att överleva och spelar man slumpmässigt med andra så springer dessa oftast igenom dessa banor snabbast möjligt.

Vi rekommenderar att man är i alla fall två personer som hittar en till i gruppen då det inte alltid är så hjälpsamma när man håller på att dö och man behöver hjälp upp på fötterna igen.


warhammer-vermintide-3

Det märks att studion jobbat mycket med grafik och mindre detaljer men det som sticker ut lite extra är ljussättningen i spelet som skiljer sig och är riktigt bra. Man kan tycka att ljus kanske inte är allt för viktigt eftersom spelet är såpass mörkt och dystert men minsta lilla ljus gör att hela stämningen blir annorlunda och istället får till den rätta stämningen.

Ljudet i spelet är bra och dom olika rösterna som både karaktärerna som ger en uppdragen har samt råttorna kan vara lite skrattretande men underhållande. Råttorna är duktiga på att ropa efter hjälp och ”ledarna” även dom duktiga på att ropa ut olika kommandon.

Warhammer: End Times – Vermintide har många delar på rätt plats där känslan, kontrollerna och hela tänket runt spelet är annorlunda och något som vi längtat efter när det kommer till spel. Intresset för Warhammer: End Times – Vermintide var väldigt svalt innan det lanserades och tog fart rätt så snabbt för att toppa Steam samt få ut sitt namn på både youtube och Twitch.

warhammer-vermintide-4

Uppdragen som man tar sig igenom har alla sin lilla mini-story bakom sig men målet har dom flesta desamma och när man väl kommer till sista uppdraget får man svar på en hel del frågor, om man nu väljer att följa denna story och inte bara hoppa över allting eftersom laddsekvenserna i spelet är där man berättar bakgrunden till uppdraget.

Det finns som sagt några fåtal buggar här och var i spelet men utvecklarna har i ett tidigt skede meddelat att man jobbar på att få bort dessa så fort som möjligt och att utvecklarna håller sina fans uppdaterade är ett stort plus enligt oss.

warhammer-vermintide-betyg

Omdöme

Fatshark har gjort ett riktigt bra jobb med Warhammer: End Times – Vermintide där fienderna för en gång skull inte är något vi är vana vid utan något helt nytt.

Grafik, ljud, känslan och hela berättelsen bakom spelet gör att intresset ökar och man har svårt att inte fortsätta.

Bättre-stämpel och detta ett väldigt starkt sådan som är nära Bäst men som har mindre buggar som vi tycker man kunde ordnat upp innan lanseringen samt frågan varför co-op är ett måste om spelet ”dör ut” om ett par år.

[column size=one_half position=first ]Fördelar

 • Bra kontroller
 • Hela stämningen i spelet
 • Annorlunda tänk

[/column][column size=one_half position=last ]Nackdelar

 • Vissa buggar
 • Grafiken kan kännas gammal ibland
 • Mer material planerat?

[/column]

Tidigare artikelNyhet: Allt nytt från Blizzcon 2015
Nästa artikelNyhet: Lista på vilka X360 spel som funkar på Xbox One inom kort

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn