Fram med ordkunskaperna för nu blir det ett äventyr fullt med ord och finess i Scribblenauts Unlimited!
Vi har fått två exemplar av Scribblenauts Unlimited som vi testat parallellt, det är Wii U och 3DS som gäller. Här nedan får du läsa vårt test för Wii U versionen och våra åsikter om den.
Scribblenauts är helt klart ett mysigt spel med en färgglad och härlig design. Din karaktär kan du designa mer eller mindre hur du vill, världen är i plattforms/sidescroller-stuk och är byggd på höjden.
Handling
Maxwell är tillbaka i ännu ett äventyr, denna gången får vi ett lite djupare spel som ger mer till spelaren och öppnar upp en värld full av utmaningar. Till din hjälp har du ett anteckningsblock du fått av dina (Maxwell’s) föräldrar. Med detta anteckningsblock kan du få fram precis vad du vill (förutom licensierade saker och ”fula ord”). Med andra ord så blir det du som sätter gränserna för vad som hjälper dig i Scribblenauts.
Då Maxwell, tillsammans med sin syster, missköter detta ansvar som man får med denna bok så “trollar” de fram ett dåligt äpple till en hungrig gammal man. När mannen äter äpplet så blir han arg på Maxwell och Lily, ilskan gör att mannen förtrollar Lily så hon sakta blir till sten. För att bryta den förtrollning som Lily fått så måste Maxwell ge sig ut på ett äventyr och sammla på sig starites. För att få tag på starites så ska Maxwell (du) hjälpa sina medmänniskor med olika uppgifter, till sin hjälp har han sin anteckningsbok.
Här nedan är en del av världen som Maxwell ska möta och ta sig igenom. Det är den första halvan som visar Capital City och en del av MetaForest.
Spelet
Scribblenauts är lika speciellt som det låter, till skillnad från de tidigare spelen i serien så har man nu en mer öppen värld att utforska, man kan tillverka sina egna varelser eller skapelser och det finns en större variation på uppdrag jämfört med tidigare spel i serien.
Till en början så börjar man Edwins Farm där man får hjälpa till med katter som fastnat i träd och grisar som ska ställas ut. Här lär man sig grunderna i spelet, det vill säga sin anteckningsbok.
Det är i stort sätt via sin anteckningsbok som spelet styrs och utseplas. Den öppna världen är mer en transportsträcka för att få nyttja sin bok.
Världen är uppbyggd i delar, varje del är som en bana, varje bana har ett visst antal starites. Vissa uppdrag ger en hel starites på en gång, dessa uppdrag är lite längre och läggs upp i ett antal steg. Sen har vi mindre uppdrag som ger en liten bit av en starites, 10 bitar ger en starites. De mindre uppdragen kan vara att ge någon en boll eller bogsera bort en felparkerad bil.
För att veta vilka personer eller föremål som behöver din hjälp så kan du trycka på stjärnan i vänstra hörnet på Gamepaden. Då ändras den nedre skärmen och de som behöver din hjälp blir gulmarkerade. På bilden nedan ser du hur Maxwell kan hjälpa de läckande tunnorna. Den övre bilden visar den normala vyn på TV:n medans den undre bilden är vad du ser på Gamepaden när du tryckt på stjärnan.
Skapa dina egna saker
En Wii U-exklusiv funktion för Scribblenauts Unlimited är att du kan designa och bygga dina egna varelser eller föremål. Med hjälp av detta så kan du byta färg, lägga till saker och ändra storlek på både levande varelser som saker du ska använda.
Förutom utseendemässiga förändringar så kan du även ändra sakers beteende då man kan ställa in hur det du bygger ska bete sig i olika situationer och vad du kan göra med det. Detta är faktiskt en väldigt genomarbetad funktion som man kan lägga mycket tid på. Speciellt roligt blir det om man har ett barn att bygga med då deras fantasi kan skapa de mest konstiga saker.
När man är klar med det man skapat så är det bara att namnge och spara, sedan kan man bara skriva in namnet på sin skapelse i boken för att sedan plocka fram det.
Grafik
Grafiken i Scribblenauts är väldigt originell, det är animerat på ett härligt sätt och passar perfekt i spelet då det ger en känsla av lek och fantasi, precis som spelet i sig. Då grafiken är så pass enkelt gjord så blir det också lätt att bugga ihop det man vill då saker inte behöver passa in exakt och man kan ta lite vad som passar utan att behöva bry sig om exakta nyanser eller former.
Det är svårt att säga så mycket mer om den grafiska delen i spelet då den är så enkel den kan vara på ett passande sätt.
I bilden ovan ser ni ett typiskt upplägg på en bana. Här byggs det våningar och de flesta karaktärer har någon form av uppgift. Färgerna är nyansfria vilket ger en väldigt lekfull känsla som förstärks ytterligare när gubbarna halvt svävar fram med vickande ben och svängande armar.
Omdöme
Scribblenauts kändes som ett unikt och roligt spel till en början. Men ju mer man spelat det ju mindre ger det. Spelsystemet är minst sagt unik och grafiken är härlig på sitt sätt. Men det hela blir en smula tjatigt i längden. Till slut sitter man och gör de konstigaste väsen man kan hitta på med sitt barn, inte för att det är något negativt, men det driver inte spelet vidare i handlingen. Bristen på att ha spelet på svenska är stor då det vore ett perfekt spel för barn som ska lära sig skriva och stava. Men det hela slutar på ett klockrent bra då det har en hel del härlig humor och en trevlig känsla på ett helt klart unikt sätt.