Quantum Break är äntligen här och vi har testat det, här snackar vi fokus på tid och ett spel som skiljer sig från andra.

Finska Remedy Entertainment har haft en tuff tid med utvecklingen av Quantum Break som försenats gång på gång men tillslut blev spelet färdigt och resultatet blev ett lite annorlunda spel att se fram emot. Men för dom som inte känner till Remedy Entertainment så har dom bjudit oss på tidigare äventyr med bland annat Max Payne och Alan Awake så förväntningarna är kanske inte helt oväntat höga och vi har mycket att se fram emot med Quantum Break.

I Quantum Break handlar allting om tid, tid som kan förgöra oss människor, men hur skulle det då vara om vi hade möjligheten att styra och förvränga tiden till och med förflytta oss i tiden?

Quantum Break handlar om Jack Joyce och Paul Serena där båda drabbas av samma förmåga att styra tiden som dom vill men har inte alls samma avsikt med denna förmågan att gå fram eller bak i tiden kan ställa till en hel del som dom båda inser med tiden.

Jack Joyce som kom för att ”avsluta” ett jobb som hans bror och Paul en gång i tiden gjorde, de byggde mer eller mindre en tidsmaskin som inte riktigt går som planerat där maskinen ”överladdas” vilket i sin tur gör att både Paul och Jack kan ”styra” och manipulera tiden till sin fördel, t.om stoppa tiden.

När man sedan hamnar i strider kan man dra nytta av att stoppa tid, förflytta sig med hjälp av tiden samt många andra fördelar som man kanske inte tänkt på men har gjorts snyggt.

quantum-break-1

En annan detalj som är viktigt att tänka på och som utvecklarna varit noga med att påpeka är att varje handling man gör i spelet och varje val man gör kan påverka hur storyn kommer fortsätta samt vad som kommer hända med dom olika karaktärerna i spelet, allt från bra slut till dåliga, för dom som spelat spel från Telltale Games (Walking Dead, Tales from the Borderlands, Wolf among us) kommer man känna igen sig och gäller att göra ”rätt” val ibland.

Under hela spelet så har man mindre pussel att lösa också så det är inte alltid raka vägen från A till B utan ibland så finns det pussel man måste lösa och ibland även pussel som kräver att använda sina olika förmågor att dra nytta av tiden, dom första pusslen får man tips och hjälp men längre fram gäller det att lösa dessa själv, visa lättare än andra.

Att använda och manipulera tiden kanske inte låter särskilt imponerande eller spännande men Remedy har gjort detta bra och grafiskt sett är det snyggt och vissa av förmågorna som man har gör att man använder dom om och om igen bara för det grafiska eller ljud.

Grafiken är inget att klaga över och det märks att Remedy lagt mycket fokus på ansiktsuttryck och visa känslor med grafiken men på ett snyggt och realistiskt sätt. Man har inte allt för stora ytor att röra sig på i spelet utan det är ganska självklart vart man ska förutom pusslen som man ska lösa.

quantum-break-2

Miljöerna är inte allt för varierande men är miljöer som passar väldigt bra till spelet och känslan under hela spelets gång blir bra och ärligt talat verklighetstroget fastän det kanske inte var målet från dag ett men en detalj som Remedy gjort bra.

Eftersom man har använt sig av riktigt skådespelare som vi annars är vana att se i filmer eller tv-serier så har utvecklarna gjort ett riktigt bra jobb med att göra om dessa till spelet och man ser vilka dessa personer är utan att kolla upp det. Det finns en detalj som vi helst hade sluppit och det är mellan varje akt så är det längre film-sekvenser och detta är alltså riktig film som förstör lite av känslan att detta är ett spel istället för en film där vi hellre hade sett Remedy skapat dessa i grafikmotorn som i spelet men vi får bara hoppas att detta inte upprepas.

Ljud och röstskådespelarna är som sagt dessa kända skådespelarna som gör lika bra ifrån sig med sina röster som med sina rörelser och skådespeleriet.

Men ok, grafiken är bra, ljudet är bra och storyn är bra, men som vanligt så får vi frågan om spelet i sin helhet är bra och värt att lägga ner tid och pengar på att spela?

Quantum Break är utan tvekan ett välgjort spel, det finns lite buggar och manuset är bra skrivet med en intressant story redan från början. Nästan alla frågor som dyker upp under spelets gång får man svar på tillslut och vi kan avslöja att det inte alltid blir lyckligt slut som man kanske är van vid, dessa sluten är det såklart något man själv styr över så valet är helt enkelt vårt.

quantum-break-3

Spelmekaniken, styrningen, ja i stort sett det mesta med spelet är bra och finns inte jätte mycket att klaga på när man väl drar igång spelandet. Största pluset enligt oss är storyn som är ett annorlunda tänk och med fokus på tid något vi kanske inte är vana vid annars. Det finns helt enkelt inte mycket att klaga på förutom att vi hade gärna sett att man inte spelade in riktiga filmsekvenser mellan akterna utan höll sig till att vara ett spel genom att skapa även dessa i grafikmotorn, detta kändes som något man gjorde på 90-talet med spel men då på grund av att varken möjligheten eller kunskapen fanns som idag.

När vi tänker efter och spelar igenom Quantum Break så påminner detta en hel del om The Order 1886 som blev en flopp på PS4 och ett spel som snabbt glömdes bort, Quantum Break ser ut att bli samma sak fast betydligt bättre och exklusivt till Xbox One.

Frågan vi ställer oss är om Remedy kanske vill göra film istället för spel? För film sekvenserna mellan akterna kändes bara väldigt onödiga, fastän dom gjorde en stor del för storyn så kändes det som att Remedy hade kunskapen för att kunna göra dessa i en miljö mer passat för spel.

quantum-break-betyg

Omdöme

Quantum Break är helt klart ett spel som vi rekommenderar att ni spelar igenom, men efter det finns det tyvärr inte mycket mer att göra när man väl är klar, vi misstänker att det kommer släppas några fåtal episoder eller nån ny akt i spelet längre fram men tyvärr inte mycket mer än så.

Grafik och känslan i spelet är minst lika bra som hos Remedys tidigare spel så där har man lyckats och t.om gjort det bättre denna gången. Det vi men säkert många andra undrar över är vad Remedy har för planer efter detta och vi får hoppas att dom kan satsa på ett spel med multiplayer.

Tyvärr så är Quantum Break Xbox One och Windows 10 exklusivt vilket är tråkigt då vi tycker att många skulle ge detta spel en chans och få ta del av ett spel som har ett annorlunda fokus.

Fastän Quantum Break inte får toppbetyg av oss så bevisar Remedy Entertainment att dom än en gång levererar och vi hoppas att dom har ännu större planer för framtida spel.

Tidigare artikelNyhet: Oculus Rift försenas -Oculus kompenserar
Nästa artikelNyhet: H&M:s aprilskämt kanske inte helt dum

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn