Final Fantasy XIV börjar äntligen ta form tack vare expansionen Shaowbringers som ger oss massa till både gamla som nya spelare, en perfekt början.

Jag ska vara ärlig från början och säga att jag faktiskt inte har spelat Final Fantasy XIV sedan det lanserades 2010 och då testade jag det mest av ren nyfikenhet. Det fanns alldeles för många brister då och enligt mig största problemet, helt tomt på saker att göra i spelet vilket gjorde att jag tröttna och i stort sett bara låtit det samla damm på hyllan, den digitala hyllan då förstås.

Expansion efter expansion växte Final Fantasy XIV världen och jag valde fortfarande att inte lägga någon energi på spelet utan man hann spela WoW till och med tröttna på WoW tills det faktiskt var dags att ge Final Fantasy XIV en chans och fick flera rekommendationer att just Shadowbringers var en bra början.

Men innan jag tog mig an Shadowbringers så var jag bara tvungen att läsa på lite vart storyn leder och vad vi måste känna till innan. I den nya expansionen hamnar vi i The First där allting istället för att bli mörkt så är det ständigt ljust och det ställer till det med nya fiender, nya utmaningar och nya förmågor.

Något som jag alltid har tyckt om gällande Final Fantasy spelen överlag är att deras story alltid går in på djupet både känslor men även hur komplicerat det kan bli, Final Fantasy XIV är inget undantag och storyn är helt klart en viktig del i spelet, såpass viktig att man faktiskt vill spela igenom storyn fastän det är ett MMO.

Storyn introducerar nya karaktärer men även många som vi redan känner igen och av någon anledning så har Square Enix gjort ett toppenjobb att man hänger med i storyn redan från start utan att bli förvirrad, det gäller dock att hänga med i svängarna direkt och skulle man välja att börja direkt från Shadowbringers så finns det fördelar och nackdelar, vilket inte är så konstigt.

Att ta sig igenom huvudstoryn i Shadowbringers tog ungefär en vecka och det var en vecka med massa nöje, massa utforskning och en massa story som bara ger mersmak nu, mersmak av ett MMO som släpptes 2010. Det finns en hel del olika händelser som överraskar och tyvärr är det inte alltid som man tänkt sig och det är oftast det som gör att det fortsätter vara drivande.

Men förutom en fortsatt bra story i en ny expansion så finns det en massa annat nytt också, vi har bland annat två nya raser att prova på som är Viera och Hrothgar som vi känner igen från tidigare Final Fantasy spel. Förutom två nya raser hittar vi även två nya jobb att ta oss an som är Dancer och Gunbreaker, men alla andra 15 jobb har fått sig ett lyft och en del förändringar som ska göra det roligare och effektivare.

Final Fantasy XIV: Shaowbringers har mycket, den har en bra story, bra karaktärer, bra musik och en massa att göra nu, men hur är egentligen spelstilen? Hur lätt kommer man in i spelet? 

Har man spelat MMO-spel tidigare så kommer inte ta lång tid innan man faktiskt får ett grepp om Final Fantasy XIV: Shaowbringers, det kan vara lite förvirrande när det kommer till allt runt om storyn och det som får ens karaktär att växa, men när man väl fått grepp om det och läst på lite mer om olika jobb, karaktärer m.m. så blir Final Fantasy XIV ett betydligt bättre spel idag än vad det var för nio år sedan. Det finns garanterat mycket som jag har missat, mycket som jag har kunnat göra och kommer kanske göra i framtiden, men det viktigaste för mig är att jag hade kul, jag fick ta del av en riktigt riktigt bra story som jag bara vill ha mer av, det ända som egentligen är lite tråkigt och då gäller det alla spel med bra story är att man inte kan spela om det och få samma upplevelse.

Men äventyret i Final Fantasy XIV fortsätter och nu har Square Enix lyckats bygga en riktigt bra grund för spelet där nästa expansion har mycket att bevisa men tydligen är det inte omöjligt, bevisat med Shadowbringers.

[wp-review id=”37065″]

Tidigare artikelNärmare titt på No Man’s Sky nästa expansion Beyond
Nästa artikelMophie visar upp sitt svar på AirPower

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn